45 Robinson dagen in Koh Phayam, Koh Phra Thong, Singapore en Bunaken – deel 2: Koh Phra Thong

Phra Thong betekent ‘Gouden Boeddha’. Het eiland kreeg deze naam omdat, volgens een hardnekkige legende, piraten hier lang geleden een gouden Boeddha beeld begroeven. Het beeld werd echter nooit gevonden en – als het verhaal waar zou zijn – is dat niet zo verwonderlijk. Koh Phra Thong is het vierde grootste eiland van Thailand, maar bijna niemand kent het (ook de doorsnee Thai niet). Er wonen maar een handvol mensen en het bestaat voor het grootste deel uit onontgonnen land.

Tien dagen op dit wonderbaarlijke eiland. Vorig jaar verbleef ik hier bijna een maand. Dat lijkt erg lang, en dat is het ook als je op zoek bent naar volgebouwde stranden en het bijhorende entertainment van waterscooters en vuurspuwers, winkeltjes met souvenirs en kledij (vaak van het type ‘made in China’) en een bruisend nachtleven. Om van de vervuiling nog maar te zwijgen.

Koh Phra Thong is niets van dit alles, dit eiland is in alles ongeveer net het tegenovergestelde.

In mijn vorige blog vertelde ik al dat je er geraakt via een boottocht die je het beste boekt via een van de resorts op het eiland. De resorts die dit kunnen regelen zijn Horizon Eco Resort, Moken Eco Village, Oasis, Mr. Chuoi en Golden Buddha Resort. De prijs voor een longtail boot (een traditioneel klein prauwachtig vaartuig met een luidruchtige verbouwde automotor om het ding aan te drijven) is 1.500 Baht (ongeveer €40). Indien je boekt via Golden Buddha zal het aanzienlijk duurder zijn, maar zij beschikken dan ook over een eigen, snelle boot. Ben je met meerdere passagiers, dan wordt de prijs gedeeld over de inzittenden.

De natuur

De natuur op Koh Phra Thong is uniek en overweldigend.

Het is onmogelijk alles te beschrijven (wel, je zou er een volledig boek mee vullen, en misschien dat ik dit ooit wel nog eens doe).

Het eiland is eigenlijk een soort van gigantische zandbank. Hierdoor heeft het binnenland zich ontwikkeld tot een savanne met zijn eigen vegetatie en bewoners. Enkele van de meest opvallende dieren: de Javaanse Maraboe: een grote bedreigde vogelsoort. Op het eiland woont de enige significante Thaise populatie. Maar je kan ook spierwitte zilverreigers spotten, neushoornvogels, zeearenden, …

Het grootste zoogdier op het eiland is het Sambarhert. Deze hertensoort was hier, vooral door de jacht, met uitsterven bedreigd. Gelukkig zijn ze sinds een aantal jaren beschermd en is hun aantal intussen tot ruim 200 exemplaren aangegroeid. Twee andere interessante beestjes zijn de Bengaalse tijgerkat en de Vissende kat. Weinig kans dat je deze schuchtere wezens tegenkomt echter.

Omdat er rond het eiland vijf soorten zeegrassen in vrij grote hoeveelheden groeien is er ook een kleine populatie zeldzame soort zeekoeien (Dugong).

Er leeft een makaken kolonie op de twee heuvels tussen strand nr. 1 en strand nr. 2. Soms gaan ze op rooftocht naar het Golden Buddha resort en occasioneel zakken ze zelfs af tot in Horizon Eco Resort. Sluit daar dus de ramen en deur van je bungalow als je er niet bent.

Map Ko Phra Thong zoam

Opmerkelijk zijn ook de zeeschildpadden die op het eiland nesten. Er zijn vier soorten van deze dieren in Thailand en ze zijn alle vier bedreigd. Koh Phra Thong is een nestplaats voor drie van de vier soorten (de karetschildpad komt hier enkel om zich te voeden).

Op het eiland zijn er twee initiatieven om ze te beschermen. Een van de bewoners zelf, zij kweken kleine schildpadjes tot ze groot genoeg zijn om ze los te laten (een methode die door veel wetenschappers gewantrouwd wordt). En er is ook een NGO actief (Naucrates) waarvan de vrijwilligers dagelijks de stranden afwandelen op zoek naar nesten. Ook de stranden van buureiland Koh Ra worden gecheckt. Als ze een nest vinden, wordt het beschermd door middel van netten. Ze zorgen ook dat ze erbij zijn wanneer het nest uitkomt, om te vermijden dat de kleine schildpadjes door dieren opgegeten zouden worden nog voor ze de zee bereiken. Bij de eerste tellingen (eind de jaren zeventig) waren er nog ongeveer 350 nesten. Dat aantal liep in de jaren tachtig en negentig drastisch terug naar een twintig à dertig en bleef de volgende jaren afnemen. De voornaamste reden: het plunderen van de nesten voor de eieren. Schildpadden zijn pas twintig à dertig jaar nadat ze het ei verlaten reproductief. En ze keren altijd terug naar het strand waar ze geboren werden. Dat wil zeggen dat indien een bepaald strand twintig jaar of meer geplunderd wordt, het grootste deel van een hele generatie verdwenen is en nooit meer weerkeert. In combinatie met vervuiling en visserij ziet het er dus niet goed uit. Dankzij de ‘opvoeding’ van de eilandbewoners plunderen ze geen nesten meer maar vorig jaar werden er amper vier nesten geteld, van twee verschillende dieren (een schildpad legt vaak meer dan één nest). Afhankelijk van de soort zijn er tussen de dertig en honderdtwintig eieren per nest maar de kans dat een ei tot een volwassen dier uitgroeit, is één op duizend… Dit jaar werden er tot nu toe twee nesten geteld, waarschijnlijk van twee verschillende dieren, maar het legseizoen duurt nog tot april. Fingers crossed!

De Tsunami

Er zijn drie kleine dorpen met een bevolkingsaantal van samen ongeveer driehonderd mensen. Tot 2004 waren dat er ongeveer drie keer zoveel. Maar toen kwam de Tsunami. Omdat dit eiland erg vlak is, ging de golf vier kilometer diep. Eén van de dorpen werd bijna totaal vernietigd en op het eiland vielen meer dan honderd dodelijke slachtoffers (waaronder een tiental toeristen). In het jaar dat volgde, verlieten een paar honderd inwoners het eiland. Soms omdat ze dat wilden (uit angst voor een volgende Tsunami), soms omdat ze min of meer verplicht werden: de overheid bouwde voor een aantal van hen nieuwe huizen. Op het vasteland.

Er is één school, in het grootste dorp. Dat was tot een goede tien jaar geleden anders, toen had ieder dorpje zijn school.

Een mens zou van minder stil worden…

Stranden en Resorts

Hieronder vind je een overzicht van de stranden en de resorts.

De prijzen die ik opgeef zijn de standaard prijzen per nacht. Indien je langer blijft en/of het resort is niet volgeboekt (vooral in low season), is het mogelijk een korting te onderhandelen. De meeste resorts hebben een soort gedeelde Wi-Fi, maar als die al werkt, gaat het meestal erg traag. Het is beter om je telefoon op het vasteland te voorzien van een Thaise Sim-kaart met voldoende data.

Alle resorts bevinden zich op minder dan 2 km van elkaar, dat is dus op wandelafstand. Maar hou rekening met eb en vloed: bij hoogwater zijn Golden Buddha Resort en NOK resort van de rest afgesloten. Je kan dan wel de oversteek wagen, er is een doorwaadbare plaats net naast Golden Buddha, aan het begin van de mangrove. Het vergt enige moed en een waterdichte verpakking voor je spullen want er staat een stroming en toen ik het deed, kwam het water tot aan mijn borst (en ik ben 1m83). Doe je het ’s avonds, dan is het ook nog eens pikdonker. Waag dit dan niet op je eentje, te gevaarlijk!

Tip: vergeet ’s avonds nooit je zaklantaarn, de stranden en paden kunnen aardedonker zijn.

Het zuidwestelijk strand (strand nr. 1):

 • Omschrijving: ruim 10 km lang. Het zand is zacht en verzadigd van de beukende golven en daarom moeilijk te bewandelen. Aan het westelijk eind liggen Monkey Hill en Hornbill Hill, de twee enige heuvels op dit anders vlakke eiland.
 • Resorts:
  • Golden Buddha Resort: een gigantisch luxueus resort. Op een gebied van 19 hectare (!) staan 29 huizen, elk met hun eigen zonnepanelen, keuken, slaapkamer(s)… Het gaat om een soort time sharing vereniging. De (meestal westerse) eigenaars hebben de huizen gekocht, maar ze leasen de grond. Het is een vrij complexe constructie waarbij ze zelf in hun huis kunnen verblijven en wanneer ze er niet zijn, wordt hun eigendom verhuurd. Je kan je er verplaatsen via golfkarretjes en er is een erg mooi clubhuis waar iedereen welkom is maar het eten is er niet bijzonder (maar wel erg duur, net als het verblijf). Prijzen: €100 tot €400.
Clubhouse Golden Buddha ZOAM

Clubhuis van het Golden Buddha resort.

 

 • NOK bar / resort: het enige resort dat niet onmiddellijk aan het strand ligt. Je kan erheen stappen via Golden Buddha, sla linksaf waar de zandweg zich splitst. Je wandelt even verder door de verblijven van het personeel van Golden Buddha en nog eens een paar honderd meter ben je er. Er staan een paar basic hutjes, aangename sfeer, lekker eten. Enkel ’s avonds elektriciteit. Prijs: 500 Baht.

De centrale baai (strand nr. 2):

 • Omschrijving: het mooiste strand van de drie, een kleine kilometer lang. Het drukste strand ook, hoewel ‘minst desolaat’ een betere uitdrukking is. Je hebt hier nog steeds erg veel ruimte om je af te zonderen.
De baai zoam

De centrale baai: het mooiste strand van de drie, een kleine kilometer lang.

 • Resorts:
  • Rakkan: eenvoudige bungalows, goede keuken. Maar: het resort staat soms leeg, als je niet op voorhand boekt, riskeer je voor een gesloten deur te staan. Prijs: ongeveer 1.000 Baht.
  • Horizon Eco Resort: zeven eenvoudige, maar goed onderhouden bungalows (waarvan één familiebungalow). Vanaf 2018 zullen dit er tien zijn (waarvan twee familiebungalows). Het resort wordt uitgebaat door Lory, een Italiaanse vrouw die naast Italiaans, Duits, Frans en Engels ook vloeiend Thai spreekt. Erg handig indien je transport of andere zaken wil regelen. Haar rechterhand Ed is een lokale Moken met veel gevoel voor humor, hij kent het eiland door en door en spreekt vrij goed Engels. Goede keuken, aangename sfeer en de bungalows staan in de schaduw en vangen wat wind waardoor het er meestal niet té warm wordt. Elektriciteit van zonsondergang tot zonsopgang (er staat een ventilator). Prijzen vanaf 1.300 Baht.
Horizon zoam

Horizon eco resort: eenvoudige, maar goed onderhouden bungalows.

  • Moken Eco Resort: nieuw resort met mooie, moderne en ruime bungalows. Ze beschikken allemaal over eigen zonnepanelen waardoor er 24h elektriciteit is. Let wel: dit is laagspanning, enkel geschikt om USB toestellen op te laden. 220V beschikbaar aan de receptie. Warm water douche! Goede, iets duurdere keuken. Vriendelijk personeel hoewel de toeristen hier vaak wat ‘afstandelijker’ zijn dan in de andere resorts. Prijs (ontbijt inbegrepen): 3.000 Baht. Op de tweede rij, hebben ze ook een paar kleine (meer basic) bungalows aan 1.500 Baht.
Moken Eco zoam

Moken Eco Resort: nieuw resort met mooie, moderne en ruime bungalows.

Het noordelijk strand (strand nr. 3):

 • Omschrijving: een vijf kilometer lang en mooi strand, de drie resorts bevinden zich aan het begin (de meer westelijke kant dus).
 • Resorts:
  • Oasis: een (meestal verlaten) cocktailbar op het strand, een aantal luxe tenten en een aantal bungalows langs een kreek (maar nog steeds dicht bij het strand). Drie familiebungalows, vlakbij het strand. Het wordt uitgebaat door een vriendelijke Thaise familie en het eten is er lekker. Elektriciteit van ’s avonds tot ergens in de nacht. Standaardbungalow: 1.600 Baht Familiebungalow 2.700 Baht.
Cocktail bij Oasis ZOAM

Cocktail bij Oasis.

  • Mr. Chuoi: het enige resort dat het ganse jaar open is. Erg simpele hutjes op een paar honderd meter van het strand. De hutjes liggen bovendien in de zon waardoor het er erg warm kan worden. Goede keuken met een wisselende kwaliteit van bediening. Aan het restaurant is er elektriciteit, in de hutjes niet. Prijs: 500 Baht.
Mr. Chuoi zoam

Mr. Chuoi: erg simpele hutjes op een paar honderd meter van het strand.

  • Nature Resort: net naast Mr. Chuoi. Het resort was blijkbaar niet met alle papieren in orde waardoor het sedert dit jaar gesloten is. 
  • Tawan Bar: het meest noordelijke ‘resort’. Het wordt uitgebaat door de vriendelijke Mr. Sak en zijn vrouw. Er staan twee nieuwe bungalows: een grotere, pal aan het strand (voor 4 personen, 1.500 Baht) en een kleinere , net er achter (voor 2 personen, 800 Baht). De bungalows hebben een zonnepaneel en je kan er een USB apparaat op inpluggen (geen 220V). Je kan ook een tentje huren aan 300 Baht.
   Tip: op donderdag hebben ze een erg smakelijk BBQ buffet aan 300 Baht. Op voorhand inschrijven.
BBQ Tawan ZOAM

BBQ buffet in Tawan Bar voor 300 Baht.

Activiteiten

Tip: uitstappen zijn geen dagelijkse kost op dit eiland. Ze gaan alleen door als er voldoende inschrijvingen zijn. Boek deze dus zo snel als je kan. De uitstap naar Surin boek je het beste van zodra je accommodatie vastligt.

Chillen

 • Volledig gratis en de uitgestrekte, quasi verlaten stranden zijn er uitermate geschikt voor.
 • Wandel langs de stranden, raap wat schelpjes en plof je in een hangmat of strandstoel van een van de resorts. De baai is ook geschikt om te zwemmen.

Uitstap naar Koh Ra

 • Waar boeken: Horizon Eco, Golden Buddha.
 • Daguitstap via Horizon Eco. Kortere trip via Golden Buddha.
 • Richtprijs: 1.600 Baht bij Horizon, 2.700 bij Golden Buddha (lunch inbegrepen, via Horizon eet je bij de locals).
 • Omschrijving: dit kleinere eiland bevindt zich aan het eind van het noordelijke strand, het is gescheiden van Koh Phra Thong door amper honderd meter zee. Als je eraan denkt om de afstand al zwemmend te overbruggen: niet doen, de stroming is zelfs voor de meest ervaren zwemmer te sterk.

Je kan het eiland wel bezoeken met een gids. Er zijn geen resorts maar er is wel een dorpje waar een vijftigtal Moken leven (dit eiland maakt deel uit van een nationaal park, zij zijn de enigen die er mogen wonen). Ik bezoek het eiland, samen met een klein groepje toeristen en met Ed als gids (hij werkt ook in het Horizon Eco resort). Hij is een Moken en leidt ons enthousiast over stranden, tussen dicht begroeide jungle, over heuvels en door mangroves. De fauna en flora zijn overweldigend. We zien tientallen vogel- en vlindersoorten, in de gigantische bomen zitten apen. Na de tocht over het eiland stopt de longtailboot nog even aan een klein rif tussen de twee piepkleine eilandjes (Koh Pling) die net voor de noordelijke kant van de baai liggen. Je kan er koralen en behoorlijk wat visjes spotten (waaronder de uit ‘Nemo’ gekende Clown vis).

Op weg naar Koh Ra zoam

Op weg naar Koh Ra.

Snorkelen vanaf Koh Phra Thong

 • Hoe: het best vanaf de strandjes van Koh Pling. Je geraakt er met een kajak, die zijn (net als snorkelmateriaal) te huur in de resorts.
 • Richtprijs: kajak: 200 Baht, snorkelmateriaal: 200 Baht.
 • Omschrijving: vlak bij de twee eilandjes (Koh Pling) die ter hoogte liggen van de noordelijke kant van de baai (ter hoogte van Moken Eco Resort en Oasis Resort).
  Twee riffen: een tussen beide eilandjes en een rechts van het meest noordelijk eiland.

Snorkelen bij Koh Surin

 • Waar boeken: Horizon Eco, Golden Buddha, Moken Eco (je doet dit best nog voor je afreist).
 • Daguitstap.
 • Richtprijs: 3.900 Baht (lunch inbegrepen), vertrek vanaf het eiland.
 • Omschrijving: Koh Surin is een groep van eilanden die samen een zee-natuurreservaat vormen. Een speedboot overbrugt de afstand van 45 km in ongeveer 1 uur.

De eilanden zijn een plaatje. Azuurblauw en smaragdgroen water langs hagelwitte stranden. Langs en tussen de eilanden liggen gigantische koraalriffen. Het water is er zo helder dat de zichtbaarheid meer dan 20 meter bedraagt. Sommige riffen duiken loodrecht de diepte in, anderen vormen dan weer grote plateaus.

Een aantal jaren terug steeg de temperatuur van het zeewater in Azië plots met twee graden. Het resultaat was dat de koralen verbleekten. Dat is ontzettend jammer want de kleurenpracht, die je waarschijnlijk kent van documentaires, is weg. Niet dat er geen kleuren meer zijn (ze komen langzaam terug) maar buiten hier en daar wat  fonkelend koraal (vooral blauw en groen) is alles redelijk grijs of bruin.

De vissen trekken het zich blijkbaar niet aan. Ik zie tienduizenden vissen (ik overdrijf niet) in alle vormen, groottes en kleuren. We bezoeken drie snorkelsites, de ervaring is spectaculair en onvergetelijk.

We gaan ook aan land op twee van de eilanden. Op één eiland kan je kamperen, er is ook een restaurantje en daar lunchen we. Erg basic, het geheel wordt beheerd door parkwachters en Moken en het voedsel moet geïmporteerd worden. Het is dus eten wat de pot schaft. Ik spot twee van de vreemdste wezens die ik ooit zag. Het zijn vliegende lemuren. Wezens met de omvang van een grote kat die van boom tot boom zweven. 

Lemuren op Koh Surin zoam

Vliegende lemuren.

Op een tweede eiland bezoeken we een Moken dorp, gebouwd na de Tsunami. De Moken dorpen werden door de Tsunami verzwolgen maar hier vielen geen slachtoffers. Ze hadden de golf ‘voelen komen’ en konden op tijd naar hoger gelegen gebied vluchten. Met de Tsunami verdween ook de levenswijze van de weinige Moken die nog van eiland tot eiland zwierven… De kinderen verkopen tegenwoordig zelfgemaakte souvenirs en gaan naar een schooltje dat na de Tsunami door de overheid gebouwd werd. Zij spreken naast Moken ook Thai, hun kinderen zullen waarschijnlijk enkel nog Thai spreken…  De ouderen zijn nog traditioneel gekleed. De vrouwen lopen met de borsten bloot. De oudere vrouwen dus… Die ouderen spreken enkel Moken en zijn de laatste overblijvers van een cultuur die binnenkort definitief verdwijnt. Moken hebben geen schrijftaal, hun verhalen worden enkel mondeling overgedragen.

Tocht over de savanne

 • Waar boeken: Horizon Eco, Moken Eco, Oasis, Mr. Chuoi.
 • Ochtendtrip (je vertrekt vroeg).
 • Richtprijs: 900 Baht.
 • Omschrijving: een savanne verwacht je in Afrika. Een uitgestrekte vlakte, bruin gras en verschraalde bomen. Een overweldigend graslandschap dat bevolkt wordt door grasetende zoogdieren, slangen, grote wilde katten en gieren. In Thailand is er ook een savanne. Eén. Hier, op dit eiland.

De ‘safari’ is eigenlijk een rondrit over het eiland, mijn gids is opnieuw Ed en hij praat honderduit en kent alles wat hier kruipt, loopt, zwemt en vliegt. Eeuwenoude bomen (Eds moeder zegt dat die bomen nog net hetzelfde zijn als toen haar grootmoeder werd geboren) staan er tussen kniehoog gras. Er zijn een paar meertjes waar de dieren komen drinken. Er vliegt ook van alles, tientallen vogels bevolken de lucht, er zijn hier soorten (net zoals bij de zoogdieren en de planten) die nergens anders in Thailand voorkomen.

We spotten de Javaanse Maraboe en het wordt even spectaculair wanneer een indrukwekkende arend uit het struikgewas opvliegt, in zijn klauwen houdt hij een slang van wel anderhalve meter. Op ongeveer dertig meter hoogte laat de arend de slang los en het dier maakt een lange kronkelende val. We stoppen. Niet om na te gaan hoe de slang het stelt, maar om foto’s van de arend te nemen. Dat lukt niet, hij is te snel. Net als de neushoornvogels die we even later zien. We bezoeken een orchidee boerderij. Ook hier zie je een paar soorten die je nergens anders vindt. Ons voertuig biedt geen luxe. Het is een pick-up truck en we zitten achterin. Soms baant de auto zich een weg door bomen en struiken. Op een bepaald moment valt er van een van de takken een ‘wandelende tak’ van ruim 10 cm in mijn haar. We bezoeken de drie dorpjes. De mensen hier leven vooral van de visvangst. Sommigen verdienen iets bij door tin te filteren uit het zand van de savanne. Een ambachtelijk werk dat nauwelijks iets opbrengt (het zand barst van de tin, maar tin is bijna niets meer waard). Iets na de middag zijn we, bezweet en dorstig, terug aan het resort.

Javaanse Adjudant zoam

Een Javaanse Maraboe.

Avondwandeling

 • Waar boeken: Horizon Eco.
 • Avondtrip van +/- 2,5 uur.
 • Richtprijs: 300 Baht.
 • Omschrijving: wandeling die rond 20u30 start. Het gaat door een stuk jungle en een stuk savanne. We spotten verschillende Sambarherten, heel wat vogelsoorten en vinden zelfs sporen van een wilde Bengaalse tijgerkat.

Zorg ervoor dat je een lange broek, gesloten schoenen en iets met lange mouwen draagt. Er zitten nogal wat muggen en soms wandel je door gras dat tot je middel reikt.

Kajak tocht

 • Waar boeken: huur gewoon een kajak bij een van de resorts en peddel door de mangrove aan het begin van de baai.
 • Richtprijs: kost van de kajak: 200 Baht.

Omschrijving: deze tocht onderneem je het beste wanneer de vloed opkomt en het water de mangrove instroomt. Op die manier kan je, zonder al te veel inspanning, met het getij mee dobberen. In de mangrove kan je apen, varanen en krabben spotten en foto’s maken van het bijzondere landschap. Wanneer het tij op zijn hoogst is, kan je gemakkelijk de mangrove terug uit varen.

Yoga

 • Waar boeken: Golden Buddha.
 • Richtprijs: 500 Baht per sessie.
 • Omschrijving: Golden Buddha heeft een schitterend yoga platform met een mooi zicht over strand 1 en de baai. Een mooiere plek vinden, wordt moeilijk.

Massage

 • Waar boeken: Golden Buddha. Schuin voor Horizon Eco. Oasis. Tawan.
 • Richtprijs: 500 Baht voor een traditionele massage (uitgezonderd bij Golden Buddha, hier is het een veelvoud van die prijs).

Verder, tijdens mijn verblijf…

Ceremonie op 31 januari

Eenmaal per jaar organiseert Horizon Eco Resort een ceremonie voor het personeel. Het is een plechtigheid van een klein uur die geluk moet brengen voor henzelf en het resort.

Ik heb het geluk dat ik, als vaste gast, uitgenodigd word om de ceremonie mee te beleven. En het is een intense beleving.

Ceremonie ZOAM

Een ‘spirit doctor’ komt over van het vasteland. De ceremonie start met het uitstallen van alle offeranden. Er is van alles. Voedsel (rijst, kip, fruit, groenten, vis, soep…), slingers, kaarsen, geurstokjes… En de sfeer is intens, de geestenman leidt alles in goede banen. De deelnemers (we zijn met zes, naast mezelf is er Lory, Ed en de drie dames van de keuken en het onderhoud) offeren elk negen geurstokjes (nadat er eerst negen Baht in een schaaltje kwam). Een reeks gebeden wordt aangehaald waarna er tranen vloeien bij de Thaise dames. Een van hen trilt van de emoties. Het is een groot iets voor hen. De ceremonie is een moment van reflectie maar ook – dat geloven ze echt – nodig om geluk te brengen in het jaar dat komt. Ik heb als Westerse buitenstaander geen echt besef van de juiste betekenis van dit maar ik volg het zo goed ik kan en zelfs bij een cynische mens als ik brengt het wel iets naar boven. Op het eind van de ceremonie wordt van alle offerandes iets in een kartonnen doosje gelegd waarna nog een korte reeks gebeden volgt, we houden elkaars shirt vast om op die manier de goede geesten door te geven. Helemaal op het eind worden Chinese klappers afgestoken, luid genoeg om alle honden in de omgeving op de vlucht te jagen.

Dit is zonder meer het meest authentieke eiland dat ik ooit bezocht.

Tot het volgende verslag!

Cheers,

Dit artikel werd geschreven door Frank Vermang:

Hij houdt van muziek, reizen en boeken. Drie hobby’s die hij niet alleen passief maar ook actief beoefent. Na bijna twintig jaar reizen door Zuidoost-Azië wil hij je graag laten meegenieten van deze nieuwe trip.

Wil je nog meer lezen? Dat kan: in 2014 verscheen zijn eerste boek: ‘DUBBE ::: Oostende – Rock&Roll’. Dit boek is helaas uitverkocht maar van zijn tweede boek ‘Blitzkrieg Rob’ (verscheen vorige zomer) zijn er nog een aantal exemplaren voorradig. Meer info en bestellen kan via de Facebook pagina.

Frank Vermang

Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.

Laatste Superdeals

Leave a Reply