De 10 mooiste tempels van Angkor

Angkor is zoveel meer dan Angkor Wat alleen. Angkor, dat is maar liefst 400 km² bezaaid met tempels. Je kunt hier dagen, zoniet weken, tempels bekijken. Maar omdat je wellicht niet zoveel tijd zult hebben, zul je je dus moeten beperken tot slechts enkele exemplaren. Om je heel wat keuzestress te besparen, zetten wij de 10 mooiste tempels van Angkor voor jou even op een rijtje.

Het verschil tussen Angkor en Angkor Wat

De namen Angkor Wat en Angkor worden vaak door elkaar gebruikt. Maar voor alle duidelijkheid: Angkor is de oude stad(staat) waarvan Angkor Wat de hoofdtempel was. Als je weet dat ‘wat’ tempel betekent, dan kun je de 2 termen makkelijker uit elkaar houden.

Angkor was de hoofdstad van het Khmer rijk, dat tussen 800 en 1432 zowat heel Zuidoost-Azië domineerde. De Khmer vormden een geniale beschaving die zijn tijd ver vooruit was. In de hoofdstad van het rijk woonden maar liefst 1 miljoen mensen. In een tijd dat Londen nog een ‘dorp’ was van enkele tienduizenden inwoners.

Angkor Wat was – en is nog steeds – hét symbool van Angkor. En terecht. Want het is het grootste religieuze gebouw ter wereld. Het is gigantisch. En het werd in een recordtempo neergeplant: in slechts 32 jaar. Ter vergelijking: aan veel kathedralen in Europa werd 200 tot zelfs 300 jaar gewerkt. Kathedralen die bovendien veel kleiner zijn. En pas eeuwen later werden gebouwd.

 

Alleen maar tempels

Uit de glorietijd van het Khmer rijk zijn enkel de tempels bewaard gebleven. Hoe dat komt? Simpel: constructies in steen waren enkel voorbehouden voor religieuze gebouwen. Mensen woonden in houten gebouwen en die zijn natuurlijk minder gemakkelijk te bewaren over zoveel eeuwen heen.

 

De 10 mooiste tempels van Angkor

Zelfs als je zeeën van tijd hebt, is het bijna onbegonnen werk om alle tempels van Angkor te bezoeken. De meeste reizigers voorzien slechts 1 à 2 dagen in Angkor. En dan moet je dus keuzes maken. Moeilijke keuzes. Maar om jouw die keuzestress te besparen, stelden wij dit lijstje op van de 10 mooiste tempels van Angkor. Ze staan in omgekeerde volgorde. Met andere woorden: als je maar tijd hebt om 3 tempels te bezoeken, neem dan de laatste 3 uit dit lijstje. Dit zijn ze dan:

 

10. Ta Keo

Angkor tempel: Ta Keo

Foto: Jean-Pierre Dalbéra

Ta Keo is een tempel die deel uitmaakt van Angkor Thom (zie nummer 4). De tempel werd gebouwd in opdracht van Jayavarman V rond 1000 n.C. Ta Keo werd eigenlijk nooit helemaal afgewerkt. Wat deze tempel bijzonder maakt, is dat ie gemaakt is uit groene zandsteen wat ‘m een iets ander kleur geeft dan de andere tempels van Angkor. Dat en de steile klim naar de top van de tempel, waar je een schitterend uitzicht hebt.

 

9. Banteay Kdei

De Angkor tempel Banteay Kdei

Foto: Lin Mei

Banteay Kdei is een kleine, mysterieuze tempel waar weinig over geweten is. Hij werd vermoedelijk gebouwd rond de 12de eeuw. De tempel is qua structuur gelijkaardig aan die van Preah Khan en Ta Prohm.

 

8. Pre Rup

Pre Rup is één van de mooiste tempels van Angkor

Foto: Physio Willy

Pre Rup werd gebouwd in opdracht van Rajendravarman in 961. Deze tempel lijkt een beetje op een mini-versie van Angkor Wat en is daarom alleen al de moeite waard.

 

7. Preah Khan

Angkor tempel Preah Khan

Foto: McKay Savage

Preah Khan is zo’n tempel die je niet mag missen. Het is één van de grootste tempels van Angkor. Maar het is ook een tempel waar je schitterende plaatjes kunt maken van bomen die vergroeid zijn met de ruïnes. Wat ook bijzonder is aan Preah Khan is dat het tegelijkertijd én een hindoetempel én een boeddhistische tempel is.

 

6. Phnom Bakheng

Phnom Bakheng tempel in Angkor

Foto: Davidlohr Bueso

Hier kom je vooral voor de zonsondergang. Phnom Bakheng ligt op een heuvel en is bovendien zelf als een soort piramide opgebouwd in 6 lagen. Het zicht op de omgeving – en dan vooral op Angkor Wat – is adembenemend. Bij zonsondergang kan het hier wel erg druk worden.

5. Banteay Srei

Bas-reliëfs van Banteay Srei

Foto: Anandajoti Bhikkhu

Banteay Srei ligt een stuk buiten het centrale gedeelte van Angkor. Maar deze tempel is absoluut een omweg waard. Niet zozeer voor z’n omvang, want dat valt nogal tegen. Wel voor de prachtige bas-reliëfs in de muren. Er zijn nogal wat autocars die hier horden toeristen droppen en dus kan het nogal druk worden. Kom hier dan ook ‘s ochtends vroeg of in de late namiddag om de grote drukte te vermijden.

 

4. Angkor Thom

Toegangspoort Angkor Thom

Toegangspoort Angkor Thom (foto: Davidlohr Bueso)

Angkor Thom is niet echt een tempel, maar een oude ommuurde stad. De muren zijn meer dan 12 km lang en zijn overal 6 meter hoog en 8 meter dik. Er zijn 5 indrukwekkende toegangspoorten tot Angkor Thom. Binnen de stadsmuren vind je verschillende prachtige monumenten op een zakdoek, waaronder Bayon (zie nummer 2).

 

3. Ta Prohm

Te Prohm is één van de mooiste tempels van Angkor

Foto: Rob Poletto

Ta Prohm is één van de drukst bezochte tempels van Angkor. En terecht. Want het is één van de grootste van Angkor. Maar wat vooral bijzonder is, is dat de jungle hier nog gewoon door de tempel groeit. Daar waar de andere tempels zoveel mogelijk ‘junglevrij’ werden gemaakt, zijn de bomen hier gewoon nog vergroeid met de tempel. Je waant je er heel even Indiana Jones.

 

2. Bayon

Bayon, Angkor

Foto: Jean-Pierre Dalbéra

Bayon is een verbluffende tempel. Bayon is vooral bekend omwille van de meer dan 200 gigantische gebeeldhouwde gezichten. Maar daarnaast heeft Bayon ook schitterende bas-reliëfs die een schitterende inkijk geven in het leven van de Khmer in de 12de eeuw.

 

1. Angkor Wat

En uiteraard op 1: Angkor Wat. Het grootste religieuze gebouw ter wereld. Indrukwekkend op alle mogelijke manieren. Trek gerust enkele uren uit om je te laten overdonderen door z’n grandeur, z’n schoonheid, z’n afwerking, z’n sfeer. Besef wel één ding: een bezoek aan Angkor Wat zal al je latere bezoeken aan tempels, moskeeën of kathedralen verpesten. Want die zullen altijd in het niets verdwijnen in vergelijking met Angkor Wat.

Angkor Wat

Foto: Trey Ratcliff

Laatste Superdeals

Leave a Reply