De 5 belangrijkste tempels van Bagan

Bagan is één van de absolute top bezienswaardigheden van Myanmar. Een reis naar Myanmar zonder tussenstop in Bagan is gewoonweg ondenkbaar. Bagan wordt niet voor niets vaak op één lijn geplaatst met Angkor. Meer nog: veel reizigers die zowel in Bagan als Angkor zijn geweest, verkiezen Bagan boven Angkor. Want Bagan, dat is Angkor zonder de massa toeristen. Voorlopig toch nog. Want nu Myanmar zich steeds meer voor de buitenwereld openstelt en meer toeristen aantrekt, zal daar de komende jaren ongetwijfeld heel snel verandering in komen.

Tempels, tempels en nog eens tempels

Bagan, dat is 42 km² bezaaid met tempels. Er zijn er meer dan 4400 in totaal. Dat is waanzinnig veel. De tempels hier dateren uit ongeveer dezelfde periode als de tempels van Angkor. De individuele tempels van Bagan zijn misschien iets minder spectaculair dan die van Angkor, maar het is vooral de enorme hoeveelheid aan tempels die Bagan zijn grandeur geeft.

 

Bagan top 5

Tenzij je een echte die hard tempelliefhebber bent en belachelijk veel tijd hebt – of gewoon geen leven hebt – zul je ze niet alle 4400 bezoeken. Welke je dan wel moet bezoeken? Tja, dat hangt een beetje af van hoeveel dagen je in Bagan wilt doorbrengen. Maar ben je in tijdsnood, dan kun je je beperken tot deze 5 belangrijkste tempels van Bagan:

 

1. Ananda Pahto

Ananda Pahto is een prachtige tempel die wel eens de ‘Westminster Abbey van Myanmar’ wordt genoemd. Behalve omwille van zijn sublieme architectuur, is de tempel ook gekend omwille van de 4 gigantische gouden staande boeddhabeelden, eentje voor elke windrichting. Hier moet je vooral komen bij volle maan tussen half december en half januari. Want dan wordt er een driedaags religieus festival gehouden waar duizenden boeddhistische pelgrims op afkomen.

 

2. Dhammayangyi Pahto

Dhammayangyi is de grootste tempel van Bagan. Hij dateert uit de 12de eeuw en werd gebouwd in opdracht van koning Narathu. Pittig detail waarom deze tempel werd gebouwd: Narathu had zowel zijn vader als zijn broer vermoord om aan de macht te kunnen komen. En om zijn zonden te compenseren, liet hij dan maar deze tempel neerpoten.

 

3. Gawdawpalin Pahto

Gawdawpalin is één van de meer recente tempels van Bagan. Nu ja, recent is relatief. Hij werd gebouwd in de eerste helft van de 13de eeuw. Gawdawpalin is de tweede hoogste tempel van Bagan, na Thatbyinnyu. In 1975 werd hij gedeeltelijk verwoest door een aardbeving, maar hij werd intussen volledig gerestaureerd.

 

4. Shwezigon Paya

Je kunt niet naast Shwezigon Paya kijken: de gigantische gouden stoepa van deze tempel zie je van ver blinken in de zon. Shwezigon Paya is een schitterende tempel, die model stond voor de Shwedagon pagode in Yangon. Shwezigon Paya wordt eigenlijk algemeen beschouwd als het prototype voor het gros van de Myanmarese pagodes.

 

5. Thatbyinnyu Pahto

Thatbyinnyu Pahto is de hoogste tempel van Bagan. Je vindt ‘m vlak naast Ananda Pahto. Hij werd in de 12de eeuw gebouwd in opdracht van koning Alaungsithu. Alaungsithu is de vader van… Narathu. Jawel, die snoodaard die zijn eigen broer en vader vermoordde om de macht te nemen en dan maar Dhammayangyi liet bouwen om zijn zonden af te kopen.

Laatste Superdeals

2 responses to “De 5 belangrijkste tempels van Bagan”

  1. lolo says:

    dankjewel ik heb heel veel gehad aan de info over de tempels:)

Leave a Reply