Bali. Daar wilde ik mijn zes maanden wel doorbrengen. Lekker aan het strand met mijn laptop, een vers fruitsapje en de brandende zon. Maar wat begon als een reis naar Bali groeide tijdens de planning naar een rondreis door Zuidoost Azië met Bali – na Singapore – als mijn tweede land in dit prachtige continent. In de bijna vier weken dat ik op het Indonesische eiland vertoefde heb ik bij lange na niet alles gezien wat ik wilde. En toch…toch was het voldoende om verliefd te worden op de mentaliteit van het overwegend hindoeïstische volk. Ben jij van plan om ooit een keer richting Bali te gaan? Dan geef ik je hieronder enkele tips om optimaal te genieten van Bali.
Transport? Transport?
Zo. Het vliegtuig is geland en je staat in de aankomsthal. Wees niet verbaasd als er om de twee meter gevraagd wordt of je ‘transport’ nodig hebt. Voor de luxepaarden onder ons is zo’n privéchauffeur hartstikke fijn en omgerekend naar Euro’s ook verre van duur. Goed onderhandelen is hier een must! Betaal – net als in veel andere landen – niet meer dan een derde tot de helft van wat ze in eerste instantie bieden. De meesten zullen echter naar de taxiservice vanaf het vliegveld worden geleid. Daar hanteren ze standaard prijzen naar bepaalde gebieden in Bali. Een ritje naar Kuta – partytown – kost bij de taxiservice evengoed 100.000 RP, zo’n 6 a 7 euro (afhankelijk van de geldende valuta). Het is een schijntje voor ons Nederlanders, maar zodra je wat langer in het land bent, zal je beamen dat deze bedragen te hoog zijn voor de kleine afstand.
Voor die eerste rit zit zal het je weinig kunnen schelen en wil je niets liever dan naar je accommodatie toe. Ben je echter eenmaal gesetteld, kies het liefst een taxi van Blue Bird Group, de grootste en meest betrouwbare taxionderneming op het eiland. Zij rijden op de meter (vraag hierom!) waardoor je nooit te veel betaalt. Andere taxi’s hebben niet altijd een meter in de auto. Vraag er dus specifiek om als je een taxi aanhoudt. Blue Bird taxi’s herken je aan de grote blauwe vogel op het daklicht. Vergis je niet! De kleinere taxiondernemingen hebben een vergelijkbaar vogeltje in een iets rondere vorm. Op zich kunnen deze taxi’s ook prima zijn, maar de integriteit bij Blue Bird ligt net iets hoger.
Lekker avondje uit? Kuta, Seminyak, Canngu of Uluwatu.
Ok, maar waar moet dat ‘transport’ je dan heenbrengen? Voor de party animals onder ons is Kuta beslist een must. Vergelijk deze drukke stad met Salau of Lloret de Mar, zeker als je naar Sky Garden gaat in het hartje van het feestgedruis. Pas goed op je spullen, want zakkenrollers zijn gek op deze tent. Ikzelf probeerde Kuta zo veel mogelijk te vermijden. Toch moet je het even hebben geproefd als deel van je Bali experience. Een prachtfeest in Beachwalk Mall met onze eigen Hollandse DJ Afrojack hebben mijn vriendin en ik dus niet laten schieten. Verder ontbreekt het de stad vooral aan stijl.
Stijl die je echter in Seminyak, de jetsetbuurt van Bali, in overvloed vindt. Met prachtige winkels is dit beslist een fijne plek om te shoppen en om stylish uit te gaan. Zo is Potato Head dé plek waar hipsters overdag genieten van een ‘day at the beach retro-style’, en zijn er volop plekken waar je heerlijk kunt dineren en een drankje kunt doen. Zo belandde ik op een vrijdagavond in Straw Hut. Een klein, gezellig barretje met een zeer ruime tuin waar de rijke locals en immigranten uit Australië met liefde bij elkaar komen om te genieten van live music.
Over live music gesproken; elke zondagavond kun je bij surfspot Deus in Canggu genieten van de kunsten van lokale bands en deze zelfde avond is een reggae night in surfspot Single Fin in Uluwatu (waar je overigens ook op woensdagavond terecht kunt voor een ontspannen feestje met live music). Uluwatu, en onder andere horecagelegenheid Single Fin, is een van mijn favoriete plekjes geworden. Nadat ik hier met wat vrienden danste op de fijne muziek van de band, ontdekten we daarna dat voor de deur van de lokale minimarkt in Padang Padang (op een kleine tien minuten afstand van Uluwatu aan de westkust) elke avond een klein feestje plaatsvindt. Surfers en andere reizigers verzamelen zich hier op het kleine terras en halen hun biertjes bij de minimarkt die 24/7 open is. Simpeler dan dit krijg je het niet, maar daardoor is het des te leuker.
Bakken op ‘the beach’!
Zoek je een prachtig idyllisch strandje om lekker rustig te genieten van de zon en de zee? Mijn favoriete spot is Padang Padang beach geworden. Het is dan ook niet voor niets dat de beroemde film Eat Pray Love hier werd opgenomen. Sowieso heeft het zuidelijke puntje van het eiland mijn hart gestolen; de rust en natuur in combinatie met de surfspots en fijne mensen maken dit gebied simpelweg heel fijn vertoeven. Ervaren surfers gaan naar Uluwatu, waar je vanuit een indrukwekkende grot de zee op gaat. Wie goed zoekt, vindt zijn weg door de openingen in de rotsen en ontdekt daar een klein, rustig strandje om op te bakken. Pas op voor vloed, want als je terug door de rotsen wil, kan het water doordat het stijgt iets meer stroming krijgen. Wil je een iets groter strand waar je ook goed kunt eten? Ga dan naar Jimbaran Beach en bezoek daarna een van de visrestaurantjes verderop aan het noorderlijker gelegen gedeelte van het strand.
Voor zover als ik heb gehoord is het strand in Sanur ook prachtig. Ik had het dolgraag willen ontdekken, maar door het regenseizoen regende het een week lang en viel mijn bezoek aan Sanur én Canggu letterlijk in het water. De zwarte zandstranden van Canggu heb ik daardoor slechts anderhalf uur tijdens een strandwandeling heb mogen ontdekken. Mooi? Niet echt, maar toch bijzonder om de donkere stranden gezien te hebben. Evengoed schijnen beide stranden meer dan geschikt te zijn voor (ervaren) surfers. Beginnende surfers kunnen prima terecht op Kuta beach, maar hou er rekening mee dat deze stranden een stuk viezer zijn door afval in de zee.
Waar verblijf je?
Een verblijfplaats is niet moeilijk te vinden op Bali. Van luxe resorts tot simpele ‘homestays’; er is voor ieder wel iets geschikts. De verschillende Fave Hotels zijn doorgaans van prima kwaliteit. Verder vind je in Kuta natuurlijk ook de bekende ketens als Best Western en Ibis. Mijn eerste nacht bracht ik door in een bungalow. Een ‘homestay’ noemen ze dat. Hier heb je een simpele kamer met een eigen badkamer, waar je doorgaans RP 150.000 (een kleine €10,00) voor betaalt, een gangbare prijs die je in heel Bali tegenkomt. Taxichauffeurs vanaf het vliegveld weten echter heel goed dat net gearriveerde toeristen onwetend zijn en brengen je dus – indien je niets hebt geboekt – gerust naar een van de accommodaties waar er RP 450.000 wordt gevraagd. Dat is althans wat mij gebeurde. Boek dus eventueel vooraf door te bellen of een mailtje te sturen naar de accommodatie, waardoor je vaak ook een goedkopere prijs betaalt dan wanneer je een boekingssite gebruikt, of wees concreet in je eisen zodat de taxichauffeur je goed kan helpen.
Plekken die ik beslist kan aanraden? Voor eco lovers is Serenity Eco Guesthouse in Canggu echt een heel fijne plek. Het eten is hier biologisch, er worden fijne, biologische beautyproducten verkocht, en er is een yogastudio aanwezig waar je dagelijks kunt meedoen aan diverse yogasessies. Dit is een gezellige, simpele en zeer betaalbare backpackeraccommodatie, waar je beslist een langere tijd kunt zitten. Mijn mooiste plekje was echter in Padang Padang / Uluwatu, waar ik een week lang bij Lullaby Bungalows verbleef. Simpelweg een stukje paradijs op aarde, waar de eigenaren een sfeer van intimiteit, luxe en comfort hebben weten te creëren zonder ook maar één moment pretentieus te worden.
Ben ik nu klaar met Bali? Verre van. Ik heb dus besloten mijn reisplannen om te gooien en hier binnenkort weer terug te komen. Blijf dus vooral hier kijken naar meer tips!
Fijne reis 🙂
Dit artikel werd geschreven door Michelle Coops.
Over Michelle:
Michelle Coops kan niet stilzitten. Altijd weer op zoek naar die nieuwe thrill. Een lange reis, dat moest het volgende avontuur worden. Alle excuusjes zette zij aan de kant, bedacht een plan en boekte haar ticket. Als reizende schrijver trekt zij nu Azië door. Gedurende zes maanden houdt zij jou op de hoogte van haar avonturen.
Fotografie: Olympus XZ-10
Heb je zelf ook interesse om een leuke gastblog te schrijven voor Zuidoost-Azië Magazine? Neem dan contact op via dit formulier.
Superfijne tips voor mijn aankomende trip naar Bali! Ik heb ook nog een onwijs goedkoop ticket via Paperflies gevonden, waardoor ik meer geld overhou om andere leuke dingen te doen 😀