Batu grotten: de meest veelzijdige grotten ter wereld?

De Batu grotten zijn wellicht de meest veelzijdige grotten ter wereld. Ze zijn een hindoetempel, festivalplaats, habitat van enkele unieke diersoorten, favoriete ‘crime scene’ van makaken en klimplaats.

Batu grotten als hindoetempel

In de eerste plaats zijn de Batu grotten een hindoetempel. Meer nog: het is zowat de belangrijkste hindoetempel buiten India. De tempel is ter ere van de god Murugan. Je kunt niet naast ‘m kijken: het gouden standbeeld onder aan de trapen stelt Murugan voor.

Batu grotten: standbeeld van Murugan

 

Batu grotten als festivalplaats

Eén keer per jaar, in januari of februari, afhankelijk van de tamilkalender, zijn de Batu grotten het decor van Thaipusam. Dat is een hindoefestival dat elk jaar honderdduizenden pelgrims lokt. Als je kunt, bezoek de Batu grotten dan zeker tijdens dit festival. Je zult je de ogen uitkijken! Pelgrims dragen dan offers op de 272 treden naar boven. Op zich niets bijzonders. Ware het niet dat die offers vaak aan de lichamen van de pelgrims gepiercet zijn…

Menigte aan de Batu grotten tijdens Thaipusam

Thaipusam piercing

Thaipusam piercing

Thaipusam piercing

Batu grotten als habitat unieke diersoorten

In de Batu grotten zelf zijn enkele hindoeschrijnen te vinden. Maar bepaalde delen van de grotten zijn niet toegankelijk voor het publiek omdat er enkele unieke diersoorten wonen, waaronder bepaalde spinnen- en vleermuizensoorten.

Batu grotten als favoriete ‘crime scene’ makaken

Rond de tempel zul je heel wat makaakapen zien die er vrij rondlopen. Schattig. Of dat zou je toch denken. Maar je zou niet de eerst toerist zijn die door zo’n aap gebeten wordt. Of die zijn eten – of erger nog – camera – kwijtspeelt aan de grijpgrage handen van deze boefjes. Kom dus niet te dicht en hou je bezittingen goed in de gaten.

Batu grotten als klimplaats

De Batu grotten zijn meer dan alleen maar de tempelgrot. Het is een heel complex van grotten en rotswanden. Het is dan ook een populaire plek voor klimmers. Er zijn maar liefst 170 klimroutes.

 

Praktische info

De Batu grotten vind je ten noorden van Kuala Lumpur. Je kunt het best een bus of een taxi nemen in KL. Reken op een rit van ongeveer een half uur.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply