Belgen in Indonesië: het verhaal van Elfi en Bart

Veel mensen dromen ervan, maar slechts een klein aantal doet het ook echt: verhuizen naar het buitenland.
Elfi en Bart deden het: zij werkte als juf in het lager onderwijs en hij als systeemspecialist. Vorig jaar namen ze een bocht van 180 graden en verhuisden ze naar het paradijselijke Lombok in Indonesië.

 

ZOAM: Hoe is het idee ontstaan om naar Indonesië te verhuizen?

Elfi: Indonesië is een prachtig land, dat hadden we door het reizen al ervaren. En aangezien we in België het gevoel hadden dat we alleen nog maar aan het werk waren, wilden we wel eens ontdekken hoe het zou zijn om ons leven over een totaal andere boeg te gooien. En dan wel in het mooie Indonesië natuurlijk! Waarom niet? Never try, never know. Dat zeggen de locals hier toch ook altijd… 😉

bartenelfi

ZOAM: Wat doe je er?

Elfi: Wij runnen sinds september 2014 een homestay in Kuta, LombokSame Same Bungalows heeft op dit moment vijf bamboo bungalows en twee kamers met airconditioning. Op dit moment werken we nog 2 bijkomende kamers met airconditioning af. Zo zal Same Same binnenkort negen kamers tellen, waar je heerlijk rustig kan verblijven en genieten van een lekker ontbijt dat in de prijs is inbegrepen.

 

ZOAM: Welke tips heb je voor mensen die zelf een zaak willen starten in Indonesië? Tips waarvan je wou dat jij die had gehad voor je er zelf aan begon?

Elfi: Neem voor AL het papierwerk een advocaat onder de arm! Probeer niet zelf een stuk grond te kopen of je verblijfsvergunning te regelen. Dat is onbegonnen werk en er kan bovendien heel wat mislopen.
Wanneer je Indonesische werkers aanneemt om iets te bouwen of te verbouwen, zorg dan dat je elke dag ter plaatse bent om de werken in de gaten te houden. Tijdens 1 dag afwezigheid, kan er heel wat mislopen! De normen voor kwaliteit en afwerking zijn absoluut niet te vergelijken met Europese normen. Als je graag wil dat het er degelijk uitziet en mooi afgewerkt is, zorg dan dat je alles hebt gezien wat ze doen. Op die manier kan je tussenkomen waar nodig. En het zal nodig zijn 😉

samesame (9)

ZOAM: Hoe verliep de integratie?

Elfi: Aangezien we hier nog maar wonen sinds september, zijn we daar nog volop mee bezig, maar voorlopig verloopt alles vrij vlot. Wij willen graag goede service bieden, dus het is een hele taak geweest voor ons om goed personeel te vinden en ook te houden.

Wij volgen de prestaties van het personeel dagelijks nauwgezet op en geven ook dagelijks feedback. We moeten vaak heel streng zijn en heel wat dingen tot tien keer toe uitleggen en herhalen, maar wij doen dit uiteraard met respect voor hen en voor hun werk en we hebben ook het gevoel dat zij dat zeker appreciëren.

Ook al hebben we personeel, we proberen toch zoveel mogelijk zelf de inkopen te doen en andere zaken te regelen voor Same Same Bungalows. Zo gaan we zelf in het dorp winkelen, we gaan zelf onze was wegbrengen, we onderhouden zelf het contact met de locals voor b.v. transport of scooterverhuur… We doen ook erg ons best om de taal te leren en praten zoveel mogelijk Indonesisch met iedereen. Op deze manier proberen we ons ten volle te integreren en hopen we het respect van de plaatselijke bevolking te winnen. En voorlopig werpt dat toch zijn vruchten af. Komt daar nog bij dat bijna alle locals heel erg bang zijn voor de straathonden die hier overal rondzwerven. Door hun godsdienst zijn ze absoluut geen liefhebbers van honden. Maar wij hebben onze eigen hond Mhina, een Rhodesian Ridgeback, uit België meegenomen. Wanneer wij met haar over straat of op het strand lopen of wanneer er locals bij Same Same komen, is zij een echte ijsbreker! Ze is groot en indrukwekkend, maar zo lief en wat voor de locals heel belangrijk is: proper en gezond. De meeste mensen zijn dus geïnteresseerd in haar, willen alles over haar weten en wie haar kent is ook niet meer bang van Mhina. Het is grappig om te zien dat ze hier met haar komen voetballen of tijdens onze wandeling mee komen lopen en zelf eens de leiband willen vasthouden.

verborgenstrandje (3)

ZOAM: Zijn er bepaalde dingen waar je maar niet of moeilijk kan aan wennen?

Elfi: Als er iets is dat ons telkens opnieuw met verstomming slaat, is het dat dingen die voor ons zo logisch zijn hier elke keer opnieuw met handen en voeten moeten worden uitgelegd. Wanneer je bijvoorbeeld ergens gaat eten en jij bestelt een slaatje en je partner een pizza, dan leggen ze de groentjes al op het bord terwijl ze de pizzaoven nog moeten aansteken. En dan krijg je dat slaatje 20 minuten eerder dan de pizza. Dat vinden we uiteraard niet erg als we zelf ergens gaan eten.
Maar in onze eigen homestay willen we een goede service bieden en dus ook lekkere, goede ontbijten. En dan is het soms met grote moeite dat we nog maar eens geduldig proberen uit te leggen dat het geen goed idee is om het roerei al in de pan te gooien, terwijl de gegrilde sandwich nog moet belegd worden.

Ook het feit dat wij als grote dierenvrienden in Lombok zijn komen wonen, levert grote contrasten op. Hier worden honden gemeden omwille van de godsdienst en bijna alle andere dieren die je hier ziet worden gehouden om te benutten. Kippen voor vlees en eieren, paarden om karren te trekken, koeien en buffels voor melk en vlees, … Je ziet aan de manier waarop de locals met de dieren omgaan dat ze ze heel goed verzorgen omdat ze waarde hebben voor hen, maar vaak ook niet meer dan dat. Katten zijn de uitzondering. Hoewel een kat geen enkel nut heeft voor voedsel of iets anders, worden katten getolereerd, gestreeld en krijgen ze zelfs restjes van tafel.

 

ZOAM: Wat zijn de grootste cultuurverschillen tussen België en Indonesië?

Elfi: Lombok is voor 95% islamitisch, dus dat is voor ons al zeker een groot verschil. Maar de meeste locals staan hier zeker open voor andere culturen zo lang je maar respect hebt voor de cultuur waarin je terecht bent gekomen.

 

ZOAM: Wat mis je het meest uit België?

Familie en vrienden natuurlijk.

Brood, beleg, ander vlees dan taai rundvlees en kip.

Een koude winteravond voor de houtkachel met een dekentje om lekker onder te schuilen.

Een zonnige herfstdag om prachtige, lange wandelingen te maken met Mhina.

 

ZOAM: Wat mis je niet uit België?

Elfi: De drukte, het gehaast, de sleur van het gaan werken elke dag en het feit dat je er niet kan surfen 😉
De momenten waarop je iemand vriendelijk begroet op straat en ze je aankijken alsof je ze elk moment gaat overvallen.

 

ZOAM: Wat is je favoriete plek in Indonesië en waarom?

Elfi: Lombok natuurlijk! En dan meer specifiek Kuta Lombok, anders hadden we een andere plek gekozen om te wonen 😉 Het is hier nog heel basic en ongerept en daardoor prachtig, maar toch is alles wat je nodig hebt in dit kleine dorpje aanwezig. En van hieruit kan je makkelijk met de scooter al het moois gaan bewonderen dat er te zien is. De prachtige kustlijn ontdekken, lokale traditionele dorpjes bezoeken, watervallen beklimmen, surfen, snorkelen, duiken, ... Er is voor ieder wat wils.

lomboklife (2)

ZOAM: Wat vind je de beste eigenschap van de Indonesiërs?

Elfi: Met een dak boven hun hoofd, genoeg geld om eten te kopen en een goede gezondheid zijn de mensen hier gelukkig en daar hebben wij als westerlingen al veel van geleerd!

lomboklife (6)

ZOAM: Wat vind je de vreemdste gewoonte/eigenschap in Indonesië?

Elfi: De manier van leven en werken. De meeste Indonesiërs doen eigenlijk niet zo veel op een ganse dag, ook al hebben ze een job. Dat klinkt misschien raar en is zeker niet negatief bedoeld. Maar het is hier de gewoonte om voor een taak die door twee personen kan gedaan worden, minstens tien mensen in dienst te nemen. Zo kan iedereen lekker veel rusten en praten en moet iedereen maar af en toe iets doen. Niemand heeft hier dus stress of zorgen.

 

ZOAM: Wat is volgens jou de grootste misvatting over Indonesië?

Elfi: Veel mensen weten niet dat Indonesië zo groot is, dat het ongeveer 17000 eilanden omvat en dat er zoveel verscheidenheid te vinden is. Dat moet iedereen maar eens komen ontdekken!

 

ZOAM: Wat is je leukste ervaring tot nu toe geweest in Indonesië?

Elfi: Naast al het moois dat we al hebben gezien en ervaren in Indonesië, was onze eerste lovende online review voor Same Same echt een beloning voor al het harde werk.

samesame (12)

ZOAM: Heb je nog tips voor wie Indonesië bezoekt?

Elfi: Nooit stoppen met lachen. Zo lang je lacht, is iedereen blij, in welke situatie dan ook!

 

ZOAM: Welk niet-toeristisch pareltje in Lombok moeten mensen zeker ontdekken?

Elfi: Vlakbij ons is er een heel mooi en parelwit strand dat heel veel mensen bezoeken. En terecht ook! Maar wat veel mensen niet weten, is dat je de heuvels die deze baai scheiden van de volgende kan beklimmen en bovenop deze heuvels prachtige wandelingen kan maken. Van boven op de heuvels heb je een adembenemend uitzicht over alle baaien in de buurt en als je de heuvels aan de andere kant weer naar beneden gaat, vind je allerlei verborgen strandjes waar je heerlijke momenten kan beleven zonder dat iemand je komt storen. Voor ons zeer handig om met Mhina te kunnen stoeien op een plek waar geen geiten, buffels, koeien en kippen vrij lopen. Tegen dat de zon bijna ondergaat, wandel je dan gewoon weer de heuvels op en zoek je daar een plekje om de zon te zien ondergaan in de zee, iets wat je hier in de buurt bijna op geen enkele plaats kan zien! Prach-tig! Wij verklappen dit geheim dan ook niet zomaar aan iedereen die hier logeert… 😉

 

ZOAM: Bedankt en veel succes met Same Same Bungalows!

Ook zin gekregen om naar Lombok te vertrekken? Meer info over de prachtige Same Same Bungalows vind je op www.samesamebungalows.com.

geheimplekjeopdeberg (2)

Laatste Superdeals

One response to “Belgen in Indonesië: het verhaal van Elfi en Bart”

  1. buzzingbees says:

    Daar ga je pas van dromen… Meer van dat!

Leave a Reply