De belangrijkste bezienswaardigheden van Indonesië

bezienswaardigheden van Indonesië kaart

Klik om de kaart te vergroten

Indonesië is een fantastisch mooi land. Er is zoveel te zien en te beleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van Indonesië? Welke highlights van Indonesië mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Indonesië aan de hand van de voornaamste eilanden en eilandengroepen: Java, Bali, Sumatra, Kalimantan (Borneo) en SulawesiNusa Tenggara, Irian Jaya (ook wel gekend als Papoea of Irian Barat) en de Molukken (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten).

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van Indonesië. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

 

Java

Java is het hart van Indonesië. Zowel politiek, economisch als cultureel weegt Java zwaar door op de andere eilanden van de archipel. De helft van alle Indonesiërs woont op dit eiland. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van dit deel van Indonesië:

 • Jakarta: de hoofdstad verdient zeker een bezoekje. Ga naar Kota, het historische centrum van de stad. Ook Glodok, de Chinese wijk van Jakarta is een interessante wijk. Verder zijn ook het Vrijheidsplein, Sunda Kelapa (de oude vrachtzeilhaven) en de Isitqlalmoskee de moeite waard.
 • Bandung (of Bandoeng): de stad is trots op haar titel ‘het Parijs van Java‘. Nu, eerlijk gezegd, die titel is niet terecht. Ze schept veel te hoge verwachtingen van deze stad. Bandung is zeker niet oninteressant, maar het is geen Parijs. De stad is eigenlijk vooral een goede uitvalsbasis om enkele vulkanen en theeplantages in de omgeving te bezoeken.
 • Pangandaran: Java’s voornaamste badplaats.
 • Yogyakarta/Jogjakarta: een reis naar Java zonder een bezoek aan Yogyakarta is niet compleet. Je kunt er cultuur opsnuiven maar ook aangenaam shoppen. En in de buurt kun je de vulkaan Gunung Merapi bezoeken. Maar vooral ook de twee belangrijkste historische sites van Java, of zelfs heel Indonesië: Borobudur en Prambanan.
 • Bromo-Tengger-Semeru National Park: het oosten van Java telt heel wat vulkanen. Eén van de beste plaatsen om ze te zien is het Bromo-Tengger-Semeru National Park. Dat ligt op drie uur rijden van Surabaya, de hoofdstad van Oost-Java. Mount Bromo (of Gunung Bromo) is de bekendste vulkaan van het park.

Bali

Bali is de populairste vakantiebestemming van Indonesië. Het is een eiland voor honeymooners, fuifbeesten, cultuurliefhebbers en strandfanaten. Kortom, Bali heeft het allemaal. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Bali

 • Kuta: dé fuifplaats bij uitstek van Bali. In deze badplaats vind je zonverbrande Duitsers, zatte Engelsen en partyende Aussies. Kuta heeft enkele zware bomaanslagen te verwerken gekregen. Die waren het werk van moslimfundamentalisten die de losse zeden van Kuta een halt wilden toeroepen. Helaas met succes want sinds de bomaanslagen heeft Kuta, en bij uitbreiding heel Bali, keihard moeten werken om de toeristen te overtuigen om terug te komen.
 • Ubud: hier kom je om het ‘echte’ Bali te ontdekken. Ubud is een levendig stadje temidden de rijstvelden. Ubud is bezaaid met hindoetempels, winkeltjes, kunstgalerijen en massagesalons. Het is ook een populaire plek om een traditionele Balinese dansopvoering bij te wonen.
 • Gunung Agung: met z’n 3142 meter is Gunung Agung de hoogste vukaan van het eiland. Je kunt ‘m niet missen, want hij is vanop grote delen van het eiland zichtbaar.
 • Gunung Batur en omgeving: je kunt de vulkaan beklimmen. Of je kunt ook gewoon in één van de hot springs lekker niets doen en genieten van het schitterende zicht op de vulkaan, het meer en de rest van de omgeving.
 • Pura Taman Ayun, Tirta Empul en Gunung Kawi: aan tempels geen gebrek in Bali. Maar deze 3 mag je in geen geval missen.

Sumatra

Sumatra is een bijzonder groot eiland, het zesde grootste eiland ter wereld zelfs. En het is eigenlijk – op toeristisch vlak dan toch – voor een groot stuk nog onontgonnen terrein. Sumatra is één en al natuurpracht. Maar ook één en al natuurlijke rijkdom. Vooral olie, gas en hout brengen de Indonesische economie flink wat centen op. Heel wat reizigers laten Sumatra links liggen omdat het niet altijd even makkelijk te bereizen is. Jammer, want ze missen deze bezienswaardigheden:

 • Krakatau: deze vulkaan bezoek je best vanuit Bandarlampung, de 4de grootste stad van Sumatra. De Krakatau is nog steeds actief en is in het verleden al enkele keren flink uitgebarsten. Check dus best even de laatste stand van zaken voor je richting Krakatau trekt.
 • Way Kambas National Park: in dit nationaal park leven nog wilde tijgers, olifanten en zelfs enkele Sumatraanse neushoorns. Het park ligt op ongeveer 2 uur rijden van Bandarlampung.
 • Padang: deze stad aan de westkust van Sumatra is een heerlijke plek om één of enkele dagen door te brengen. Een mooie haven, oude Nederlandse en Chinese gebouwen, een mooie kustlijn en een gezellige promenade. Gemoedelijkheid troef.
 • Mentawai eilanden: deze eilanden liggen op zo’n 80 km voor de kust van Padang. Je kunt er fantastisch surfen. Maar het is ook een prachtige plek om de ongerepte natuur en traditionele volksstammen van Sumatra te ontdekken.
 • Bukittinggi: vanuit Padang sta je in 2 à 3 uur in Bukittinggi. Van hieruit heb je zicht op 3 vulkanen: Merapi, Singgalang en Sago. Maar het hoeft niet bij kijken alleen te blijven: je kunt de vulkanen beklimmen. En zelfs kanoën in een kratermeer.
 • Bukit Lawang: dit dorpje is een ideale uitvalsbasis voor jungletreks in het Gunung Leuser National Park, waar je orang-oetans kunt spotten.

 

Nusa Tenggara

Nusa Tenggara is een verzameling eilanden tussen Bali en de Zuid-Molukken. Het omvat eilanden als Lombok, Sumbawa, Flores, Sumba, Komodo en Timor. Vroeger was de eilandengroep ook gekend onder de naam ‘Kleine Sunda-eilanden‘. Hoe oostelijker je gaat, hoe droger de vegetatie wordt. Hier vind je in tegenstelling tot veel andere delen van Indonesië geen tropische wouden, maar dorre savanne en steppen met hoog gras.
Met uitzondering van Lombok, komen de eilanden van Nusa Tenggara ver achter in toeristische ontwikkeling. De regio heeft ook geen industrie en nauwelijks natuurlijke rijkdommen. De bevolking leeft dan ook voornamelijk van de landbouw en visvangst. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Nusa Tenggara:

 • De Gili-eilanden: drie kleine paradijselijke eilandjes voor de kust van Lombok. Voor elk wat wils: Gili Air is eerder voor gezinnen, Gili Meno voor rustzoekers en Gili Trawangan voor fuifbeesten.
 • Lombok: Senggigi. De belangrijkste badplaats van Lombok met heel wat hotels, restaurants en bars. Maar vooral: met prachtige stranden.
 • Lombok: Gunung Rinjani. De hoogste berg van Lombok en de tweede hoogste vulkaan van heel Indonesië. Je kunt meerdaagse trektochten maken naar de top van de vulkaan.
 • Lombok: Kuta. Dezelfde naam als de populaire Balinese badplaats, maar daar stopt de vergelijking. Kuta is relatief onontgonnen toeristisch terrein. De kans is groot dat je de prachtige stranden (bijna) voor jou alleen hebt. Althans: voorlopig toch. Want Kuta moet uitgroeien tot één van de trekpleisters van Lombok, en dat zal wellicht ten koste gaan van Senggigi. Er werd in 2011 een internationale luchthaven geopend in de buurt van Kuta. Die moet op termijn meer toeristen naar Lombok brengen.
 • Komodo: Komodo National Park. Hier kom je om de bijzondere Komodovaraan te spotten. Dat is de grootste hagedis ter wereld. Hij kan gemakkelijk 3 meter groot worden en 100 kilo wegen. In het Komodo National Park vind je nog zo’n 3000 van deze prehistorische dieren. Je vindt ze nergens anders ter wereld.
 • Flores: Labuanbajo. Een perfecte uitvalsbasis om te snorkelen en te duiken, of gewoon te luieren op de prachtige stranden.
 • Flores: Kelimutu. Hier moet je zijn voor een spectaculair kleurenspel in de kratermeren van deze vulkaan. Je bezoekt Mount Kelimutu best vanuit het dorpje Moni.

Borneo & Sulawesi

Kalimantan is het Indonesische deel van Borneo. Indonesië deelt het eiland met Maleisië en Brunei. Kalimantan is vooral bekend omwille van de orang-oetans die er leven en de Dayaks, een volk dat nog op de traditionele manier in het regenwoud woont. Als je niet graag de jungle intrekt, dan heb je op Borneo niets te zoeken. Jungletochten kun je ondernemen vanuit de steden Samarinda of Balikpapan in het oosten van Kalimantan. Andere goede vertrekpunten zijn Banjarmasin (de grootste stad van Kalimantan) in het zuiden of Pontianak in het westen.

Sulawesi – vroeger gekend als Celebes – is een groot eiland met een grillige vorm. Heel erg toeristisch is het niet, maar het is zeker de moeite waard. Dit zijn de belangrijkste toeristische trekpleisters van Sulawesi:

 • Tana Toraja (Zuid-Sulawesi): gekend voor de typische Toraja huizen. En voor de begrafenissen. Die nogal bizar en spectaculair zijn. Er is een eerste begrafenis meteen na het overlijden. En dan wordt er gespaard voor een 4 dagen durende begrafenis die behoorlijk wat geld kost. Soms duurt dat maanden of zelfs jaren. In afwachting daarvan wordt de overledene gewoon thuis bewaard. Bezoekers worden verondersteld gezellig op koffie te komen bij de dode. Als er genoeg geld verzameld is wordt dan de tweede begrafenis gehouden, doorgaans is dat na de rijstoogst in juli of augustus. Daarvoor worden één of meer waterbuffels en varkens geslacht, en die dieren zijn niet goedkoop. Doden worden vaak begraven samen met heel wat offers. Maar omdat de graven soms geplunderd werden, begraven de Toraja’s hun doden nu vaak ergens in een grot of zelfs langs een steile rotswand. Een bijzonder zicht.
 • Togean Eilanden: enkele paradijselijke eilanden ten noorden van Ampana, in Centraal-Sulawesi. Hier vind je enkele van de beste duikplekken van Sulawesi.
 • Pulau Bunaken is dé duikbestemming van Sulawesi. Het eiland ligt ten noorden van Manado, helemaal in het noorden van Sulawesi. Pulau Bunaken is één van de beste duikplekken ter wereld. Die status heeft de prijzen wel wat opgedreven. Het is er in ieder geval een pak prijziger dan op de Togean Eilanden.

 

Papoea

Papoea (of Irian Jaya, vroeger ook bekend als Irian Barat) is niet voor watjes. Het is een ruige bestemming. En weinig toeristisch ontgonnen. Ondoordringbare jungle, hoge bergtoppen en zelfs gletsjers. Hier heeft de natuur de bovenhand. Het is het walhalla voor biologen die er aan de lopende band nieuwe soorten ontdekken. Maar ook voor antropologen, die zich maar wat graag in het leven en de cultuur van de kleurrijke stammen verdiepen. Om Papoea werd hevig gevochten tijdens WOII. De strijd om de Pacific werd hier beslecht. En dus vind je op verschillende plaatsen in Papoea nog overblijfselen van en herdenkingen aan WOII. Dit zijn de voornaamste toeristische bestemmingen van Irian Jaya:

 • Cenderawasih Bay Marine National Park: een immens nationaal park met verschillende bedreigde diersoorten en 130 soorten koraal. Je kunt hier best geraken vanop de eilanden Pulau Rumberpon of Wairondi.
 • Baliem vallei: ideaal voor trektochten door de jungle. Of om kennis te maken met de traditionele stammen.
 • Raja Ampat Eilanden: een cluster van maar liefst 1500 eilandjes aan de westkust van Irian Jaya. Een waar paradijs voor duikers.

Molukken

De Molukken speelden omwille van de vele kruiden die je er destijds vond, een belangrijke rol tijdens de 16de en 17de eeuw. Maar daar schiet vandaag niet zo veel meer van over. Erg toeristisch is het hier niet. Maar dat is goed nieuws, want dan heb je de vele paradijselijke stranden lekker voor jou alleen. Nog bijkomende redenen nodig om naar de Molukken te gaan? Easy-going en gastvrije bevolking. Heerlijk eten. Lage prijzen.
Er zijn heel wat eilanden op de Molukken. De belangrijkste – min of meer toeristische – eilanden zijn de Banda Eilanden, Pulau Ternate en Pulau Tidore.

 

Laatste Superdeals