De belangrijkste bezienswaardigheden van Laos

Kaart van Laos

Klik om te vergroten 

Laos is een prachtig land. En er is heel wat te zien en te beleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van Laos? Welke highlights van Laos mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Laos aan de hand van de voornaamste regio’s: het Noorden, Centraal Laos en het Zuiden (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten).

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van Laos. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

Noorden

In het Noorden van Laos kom je om Luang Prabang te bezoeken, om trektochten te maken en om de fraai uitgedoste bergvolkeren te bezoeken. Dit zijn de belangrijkste highlights van dit deel van Laos:

 • Luang Prabang is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Laos. Het is UNESCO werelderfgoed en een absolute must-see. Het is een charmant stadje waar je het koloniale verleden van Frankrijk nog wat voelt. Je kunt er heerlijk slenteren op de avondmarkt of bij zonsondergang een boottochtje maken  op de Mekong. Maar dé reden waarom Luang Prabang UNESCO werelderfgoed is, zijn de vele tempels. Je kunt de tempels van Luang Prabang het best te voet of met de fiets ontdekken, want ze liggen allemaal vrij dicht bijeen. De belangrijkste zijn: Phu si, Wat Xieng Thong en Wat Wisunalat.
 • Pak Ou: de grotten van Pak Ou zijn een ideale daguitstap vanuit Luang Prabang. De grotten bereik je na een boottocht van 25 kilometer op de Mekong, met enkele tussenstops in dorpjes onderweg. De grotten staan vol boeddhabeelden die over de Mekong uitkijken.
 • Kuang Si: deze prachtige watervallen liggen op een 30-tal kilometer van Luang Prabang. Je kunt er heerlijk zwemmen in het turkoois-groene water.
 • Luang Nam Tha: dit is het mekka voor ecotoerisme in Laos. Het ligt vlakbij het Nam Ha National Park, waar je heerlijk kunt wandelen en mountainbiken.
 • Muang Sing: in dit stadje aan de grens met China vind je een enorme etnische diversiteit. Het is een goede uitvalsbasis voor tochten door het Nam Ha National Park of om lokale bergvolkeren te bezoeken.

Centraal Laos

Centraal Laos is de regio van de hoofdstad, Vientiane. Maar er is meer:

 • Vientiane: Vientiane is één van de rustigste hoofdsteden van Zuidoost-Azië. Er valt ook minder te zien en te beleven dan in de andere Zuidoost-Aziatische hoofdsteden. Maar toch is het een bezoekje waard. De belangrijkste bezienswaardigheden van Vientiane zijn het nationale symbool Pha That Luang, de Si Saket tempel en Patuxai, de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe.
 • Vang Vieng: hier kom je om te feesten en te tuben. Of beter: kwam je. Want de overheid heeft het stadje in augustus 2012 flink aan banden gelegd. Benieuwd of het er in slaagt om zichzelf opnieuw uit te vinden.
 • Phonsavan en the Plain of Jars: het stadje Phonsavan zelf is niet zo speciaal, maar het is wel een goede uitvalsbasis om de Vlakte der Kruiken of Plain of Jars te bezoeken. Dat is een gigantische vlakte vol grote stenen kruiken tot wel 3 meter hoog, waarvan niemand echt zeker weet hoe ze daar zijn terecht gekomen.
 • Vieng Xai (Pathet Lao Caves): in de buurt van Sam Neua, vlakbij de grens met Vietnam. In dit ondergronds netwerk hielden de leiders van het communistische Pathet Lao zich schuil tijdens de Vietnam-oorlog.

Zuiden

Het toerisme in het Zuiden is een stuk minder ontwikkeld dan in de rest van het land. Maar dat betekent niet dat er hier niets te zien is. Wel integendeel:

 • Savannakhet: dit is de derde grootste stad van Laos. Het is een charmant stadje waar je gerust een dag of langer kunt doorbrengen.
 • Bolaven Plateau: deze hoogvlakte verheft zich 1500 meter boven de Mekong-vallei. Het is een prachtige regio met bossen, rivieren, watervallen en plantages.
 • Champasak: je zou het niet vermoeden als je er bent, maar dit stadje is in een ver verleden ooit de hoofdstad van Laos geweest. Hier kom je vooral om de tempel Wat Phu Champasak te bezoeken.
 • Si Pan Don: ook wel ‘Four Thousand Islands’ genoemd. Dit is een bijzondere plek: het is een verzameling eilandjes in de rivier waar een magische sfeer hangt.

 

 

 

Laatste Superdeals