De belangrijkste bezienswaardigheden van Maleisië

Belangrijkste bezienswaardigheden van Maleisië kaart

Klik om te vergroten

Maleisië is een fantastisch mooi land. Er is zoveel te zien en te beleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van Maleisië? Welke highlights van Maleisië mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van Maleisië aan de hand van de voornaamste regio’s van Maleisië: de Westkust, de Oostkust, Sabah en Sarawak (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten). In het Zuiden van Maleisië vind je vooral palmolieplantages en bitter weinig bezienswaardigheden. Ook de belangrijkste stad van het Zuiden, Johor Bahru, is niet echt een tussenstop waard.

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van Maleisië. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

Westkust

De Westkust van het Maleisische schiereiland is een stuk meer ontwikkeld dan de oostkust. In dit deel van het land vind je de belangrijkste culturele bezienswaardigheden.

 • Kuala Lumpur: er zijn niet spectaculair veel bezienswaardigheden in Kuala Lumpur, maar toch is dit een fascinerende stad waar je gerust meerdere dagen kunt doorbrengen. In Kuala Lumpur vind je onder meer deze highlights: chinatown, Merdaka Square, Masjid Negara (één van de grootste moskeeën van Zuidoost-Azië), Little India en uiteraard hét symbool van de stad: de Petronas Towers. Kuala Lumpur is ook dé shoppingstad van Zuidoost-Azië en in de buurt van KL zijn de Batu grotten een absolute aanrader.
 • Melaka: in dit historisch stadje dat UNESCO werelderfgoed is, hangt een bijzonder aangename sfeer. Chinatown is het kloppende hart van de stad. In de buurt van Chinatown vind je enkele belangrijke gebouwen uit het koloniale verleden, waaronder het ‘Stadthuys’.
 • Cameron Highlands: de Cameron Highlands zijn een verkoelend vluchtoord. Veel inwoners van Kuala Lumpur ontsnappen graag even aan de verzengende hitte van de hoofdstad en komen hier wat afkoelen. De highlands liggen op een hoogte van 1300 tot 1829 meter. Het is een bijzonder rustgevende omgeving vol theeplantages, aardbeienkwekerijen en honingboerderijen.
 • Penang: dit eiland is een must-see als je Maleisië bezoekt. Hier vind je George Town, een fantastische stad die tevens UNESCO werelderfgoed is en waar je heerlijk kunt eten aan de talloze kraampjes. Voor een spectaculair uitzicht over het eiland kun je Penang Hill beklimmen. Wil je luieren op het strand dan kun je op Batu Ferringhi terecht.
 • Langkawi: een paradijselijk eiland waar je nooit meer weg wilt. Hagelwitte stranden, turkoois water, een prachtig binnenland en wegen waarop het zo rustig is dat je er gerust een auto durft huren om zo op eigen kracht het eiland te ontdekken. En geef toe, dat is vrij uniek in Zuidoost-Azië.

Oostkust

De Oostkust van Maleisië is vooral bekend omwille van de vele paradijselijk eilandjes. Tussen november en maart heerst de moesson langs de Oostkust. Als je in die periode naar de eilanden trekt, informeer dan even of ze wel bereikbaar zijn. De bootdiensten naar sommige eilanden worden immers soms opgeschort of zijn op z’n minst onregelmatig. Bovendien zijn veel hotels ook gewoon gesloten tijdens het moessonseizoen.

 • Tioman: dit is vooral een duikbestemming. Maar je kunt hier ook trektochten maken in de jungle.
 • Kapas: hier kom je om te ontsnappen aan alles, inclusief aan de andere toeristen. Want hier kan het zalig rustig zijn, met bitter weinig volk op de hagelwitte stranden.
 • Redang: Redang is het grootste eiland van 9 eilanden die samen een beschermd mariene park vormen. Het is één van de beste duikplekken ter wereld.
 • Perhentian: de Perhentian eilanden zijn een populaire vakantiebestemming, met de klassieke ingrediënten: schitterende stranden, relaxte sfeer en een levendige partyscene.
 • Taman Negara National Park: het bekendste nationale park van Maleisië. Het oerwoud hier is meer dan 130 miljoen jaar oud en beslaat een oppervlakte van meer dan 4300 km². Er wonen onder meer tijgers en olifanten, maar je moet geluk hebben om ze te spotten. Taman Negara is vooral ideaal voor – hoe kan het ook anders – trektochten door de jungle.

Sabah

Sabah is het noordelijke deel van Maleisisch Borneo. Dit zijn de belangrijkste highlights van dit deel van Maleisië:

 •  Kota Kinabalu: Kota Kinabalu, of KK voor de vrienden, is de hoofdstad van Sabah. KK is een levendige stad met vriendelijke inwoners. Het is een ideaal startpunt voor je avontuur in Borneo. En de zonsondergangen in Kota Kinabalu kunnen ronduit spectaculair zijn.
 • Tunku Abdul Rahman National Park: 5 eilandjes voor de kust van KK die samen een nationaal park vormen. Hier vind je enkele van de beste stranden van Borneo.
 • Kinabalu National Park: dit nationale park is UNESCO werelderfgoed en wordt gedomineerd door Mount Kinabalu, de reus van Borneo. Deze berg is met z’n 4095 meter de hoogste berg tussen de Himalaya en Nieuw Guinea. Mits een goede conditie en grondige voorbereiding kun je deze berg beklimmen. Daar doe je normaal gezien 2 dagen over.
 • Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre: er zijn maar 4 orang-oetan sanctuariums in de wereld, en dit is er eentje van. Als je orang-oetans wilt zien, moet je dus hier zijn.
 • Sungai Kinabatangan: een boottocht op deze rivier is een prima manier om heel wat wilde dieren te spotten. Je maakt kans om onder meer neusapen, orang-oetans, pythons, krokodillen en verschillende exotische vogelsoorten te zien.
 • Sipadan: de wateren rond dit eiland voor de oostkust van Sabah zijn één van de beste duikplekken ter wereld. Duikexcursies hierheen vertrekken vanuit Semporna.

Sarawak

Sarawak is het zuidelijke deel van Maleisisch Borneo. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Sarawak:

 • Batang Rejang: Batang Rejang wordt soms ook de Amazone van Borneo genoemd. Een boottocht op deze rivier is een must als je naar Borneo reist.
 • Kuching: dit is de hoofdstad van Sarawak. En voor velen is dit een echte verrassing. Want je verwacht op Borneo niet meteen een stijlvolle, hippe en progressieve stad.
 • Niah National Park: hier kom je om de Niah Caves te bezoeken. Dat zijn imposante grotten die tot de absolute highlights van Sarawak behoren. Je geraakt er het best vanuit het nabijgelegen Batu Niah.
 • Gunung Mulu National Park: de meest indrukwekkende bestemming van Borneo. Het park is UNESCO werelderfgoed en is belangrijk omwille van de enorme biodiversiteit, maar ook omwille van de talrijke grotten, waaronder Deer Cave. In het park zijn er maar liefst 300 km grotten. En in die grotten wonen miljoenen vleermuizen. En dat is dan weer goed voor het ecosysteem én het spektakel. Want ‘s avonds komen die miljoenen vleermuizen samen die grotten uit, wat voor een bijzonder indrukwekkend schouwspel zorgt.

 

Laatste Superdeals