De belangrijkste bezienswaardigheden van Thailand

de belangrijkste bezienswaardigheden van Thailand

Klik op de kaart om te vergroten (afbeelding: Globe-Trotter)

Thailand is een prachtig land. Er is zoveel te zien en te beleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van Thailand? Welke highlights van Thailand mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de hand van de regio’s van het land: het Noorden, het Zuiden, de Centrale Vlaktes, het Oosten en Isaan (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten). Omdat er zoveel bezienswaardigheden zijn in Bangkok, kreeg de stad een eigen rubriek.

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van Thailand. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

Bangkok

Het eerste bezoek aan Bangkok laat bij veel reizigers een diepe indruk na. Sommigen vinden de bruisende metropool geweldig, anderen verstikkend. Eén ding staat vast: als dit de allereerste Aziatische stad is die je bezoekt, maak je dan op voor een cultuurshock. De kans bestaat dat je de drukte en chaos wilt ontvluchten richting strand of jungle. Maar onderdruk die neiging toch maar even, want dit wil je niet missen:

 • Ko Ratanakosin: dit is een gebied waar dé absolute bezienswaardigheden van Thailand op een zakdoek bij elkaar liggen. Je vindt er Wat Phra Kaew, de Grand Palace en Wat Pho. Als je maar één dag in Bangkok bent, kom dan zeker naar hier. Wat Phra Kaew is ook wel gekend als ‘the Temple of the Emerald Buddha’. De Grand Palace is de vroegere koninklijke residentie. Wat Pho is de oudste en grootste tempel van Bangkok. Maar dat is niet de reden waarom het zoveel bezoekers lokt. Iedereen komt voor het grootste liggende Boeddhabeeld ter wereld: 46 meter lang en 15 meter hoog.

  Het Grand Palace in Bangkok is één van de vele bezienswaardigheden van Bangkok.

  Het Grand Palace in Bangkok is één van de vele bezienswaardigheden van Bangkok (foto: Michael Sarver)

    • Wat Arun: op een boogscheut van het Grand Palace, maar aan de andere kant van de rivier, vind je Wat Arun. Een indrukwekkende tempel waar je naar boven kunt klimmen voor een schitterend uitzicht over de Chao Phraya rivier. Hier kun je ook heel even ontsnappen aan de hectiek van Bangkok.

     Wat Arun is één van de bezienswaardigheden van Bangkok

     Wat Arun (foto: Shapour Bahrami)

    • Chinatown: Chinatown, dat is Bangkok op z’n drukst. Maar de energie die van deze wijk uitgaat mag je gewoon niet missen. Je kunt er heerlijk Chinees eten voor weinig geld en je vergapen aan de vele winkels en kraampjes. Kom hier ‘s avonds. Want de verlichting maakt deze wijk zo mogelijk nog specialer.
    • Chao Phraya: de rivier die Bangkok doormidden snijdt. Maak een boottochtje op de Chao Phraya. Je zult de stad op een andere manier ontdekken. En bovendien is het een goede en snelle manier om je te verplaatsen.
     • Vimanek Teak Mansion: het grootste gebouw in golden teak.
     • Lumphini Park: een schitterend park om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. En voor de sportievelingen onder ons: er vinden soms gratis aerobics lessen plaats. Reserveren hoeft niet. Gewoon opdagen en meedoen.
     • Drijvende markt: drijvende markten zijn één van de populairste attracties in Bangkok. Maar eigenlijk moet je iets buiten Bangkok zijn. Damnoen Saduak is ongetwijfeld de drukst bezochte drijvende markt. Je geraakt er best per boot. Gouden tip: arriveer de avond voordien en overnacht in een hotel in de buurt. Ga vroeg naar de markt (7u), zodat je de dagjestoeristen uit Bangkok voor bent. Zo heb je de meest authentieke ervaring van de drijvende markt.
    • Wat Benchamabophit, of Wat Ben voor de vrienden: een schitterende tempel uit de 19de eeuw, opgetrokken uit wit carrara-marmer. In de tuin staat bovendien een grote verzameling Boeddhabeelden die de moeite waard is.
  Wat Ben is één van de bezienswaardigheden van Bangkok

  Wat Ben (foto: Justin Gaurav Murgai)

    • Muay Thai (Thais boksen): wie een kamp wil bijwonen, kan terecht in het Lumphini Boxing Stadium of in het Ratchadamnoen Boxing Stadium. Er is bijna elke dag wel een kamp in één van beide stadions. Niet voor gevoelige kijkers.
    • Shoppen: shopaholics komen in Bangkok zeker aan hun trekken. Je kunt kiezen voor westerse ‘malls’ zoals Central World Plaza, Siam Center of Mahboonkrong (MBK). Hou je meer van wat ‘couleur locale’, dan heb je keuze te over aan traditionele markten. Chatuchak is de grootste, maar daarnaast kun je ook onder meer terecht op de Banglamphu Day Market of de Patpong Soi 2 Night Market.

   

  Centrale Vlaktes

  De Centrale Vlaktes rond Bangkok zijn het geografische en culturele hart van het land. Het is de regio van de vroegere Thaise hoofdsteden. En de taal die hier werd gesproken is uitgegroeid tot het standaard Thais. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van deze regio:

    • Kanchanaburi: Kanchanaburi is idyllisch gelegen tussen kalkstenen pieken aan de ene kant en de rivier Kwai aan de andere kant. Het stadje trekt vooral veel toeristen omwille van haar beroemde brug: The Bridge on the River Kwai. Ja, die van de film. De beste periode van het jaar om de brug te zien, is de eerste week van december. Dan is er elke avond een indrukwekkende klank- en lichtshow op de brug. O ja, de film werd trouwens niet hier opgenomen maar in Sri Lanka.
    • Ayutthaya: voormalige hoofdstad van Thailand. Hier kom je voor het Unesco Werelderfgoed. Ayutthaya telt immers heel wat historische tempels. Veel reizigers met tijdsgebrek slaan Ayutthaya over en reizen meteen door naar Sukhothai. En dat is volgens ons onterecht. Ayutthaya is zeker en vast een tussenstop van een dag waard.

     Ayutthaya is één van de vele bezienswaardigheden in Thailand

     Ayutthaya (foto: Robert Pratt)

    • Sukhothai: nog zo’n voormalige hoofdstad van Thailand en één van dé bezienswaardigheden van Thailand. De oude stad werd in de 15de eeuw volledig verlaten en pas in de 19de eeuw werd ie herontdekt. De oude stad ligt enkele kilometers buiten de nieuwe stad. De concentratie aan historische sites is enorm: binnen de oude stadsmuren alleen  al vind je 21 sites. En in een straal van 5 kilometer rond de oude stadsmuren vind je nog eens 70 zo’n sites. Die kun je het best verkennen met de fiets. Een fiets kun je huren aan de ingang van het Sukhothai Historical Park.
  Wat Mahathat in Sukothai

  Wat Mahathat in Sukothai, één van de highlights van Thailand (foto: Mike Behnken)

   

  Noorden

  Het Noorden is een absolute must voor wie naar Thailand reist. Het is een regio van bergen en bergvolkeren, van jungle en adembenemende vergezichten. Dit zijn de highlights van het Noorden van Thailand:

    • Chiang Mai: na Bangkok is dit dé Thaise stad die je moet gezien hebben. De oude stadskern is omgeven door een 700 jaar oude muur en er heerst een bijzondere vibe. Binnen de stadsmuren is het er immers – naar Thaise normen – vrij rustig. Voor wie cultuur wil opsnuiven zijn er heel wat tempels die de moeite waard zijn. Liefhebbers van marktjes zullen dan weer zeker aan hun trekken komen op de gigantisch grote avondmarkt. Chiang Mai is ook een populaire plek om Thaise kookcursussen te volgen of als uitvalsbasis om de bergen in het noorden te verkennen. Vanuit Chiang Mai kun je ook het Elephant Nature Park bezoeken, een aanrader.

   

  De levendige avondmarkt in Chiang Mai. Chiang Mai is een must-see in Thailand.

  De levendige avondmarkt in Chiang Mai (foto: Filipe Fortes)

    • Lampang: Lampang is een soort mini-versie van Chiang Mai. Het is ook wel gekend als Meuang Rot Mah, wat zoveel betekent als Stad van de Koetsen. Want Lampang is de enige stad van Thailand waar nog koetsen gebruikt worden als transportmiddel.
    • Pai: dit hippiestadje is een goede uitvalsbasis voor jungletreks, of gewoon om enkele dagen te relaxen en te genieten van de prachtige omgeving.
    • Mae Hong Son: eveneens een goede uitvalsbasis voor jungletreks.
    • Chiang Rai: in Chiang Rai zelf is er niet zo heel erg veel te zien, maar het is een goede vertrekplaats voor tochten door de jungle of naar de zogenaamde Golden Triangle. Op enkele kilometers van Chiang Rai vind je ook de erg bijzondere ‘White Temple’ of Wat Rong Khun. 

   

  De 'White Temple' of Wat Rong Khun is één van de bezienswaardigheden van het noorden van Thailand

  Wat Rong Khun of de ‘White Temple’ in de buurt van Chiang Rai (foto: Chatchai Rombix)

    • Golden Triangle: dit is een beruchte grensregio tussen Laos, Myanmar en Thailand. Berucht omwille van de drugssmokkel, en dan vooral opium. De drugshandel zou er al sinds de 17de eeuw een belangrijke bron van inkomsten zijn. In tegenstelling tot Myanmar en Laos, werd aan de Thaise zijde van de grens de drugshandel de kop ingedrukt. Het beruchte verleden van de Golden Triangle is intussen een toeristische troef geworden.

   

  Isaan

  Isaan of Isan ligt in het noordoosten van Thailand. Isaan is nog niet echt ontdekt door toeristen en is dan ook een ideale bestemming voor wie op zoek is naar authenticiteit en ongereptheid. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Isan:

    • Nakhon Ratchasima is de tweede grootste stad van Thailand en is ook wel gekend onder de naam Khorat. In Nakhon Ratchasima zelf is er niet bijster veel te zien of te beleven. Maar de stad is de poort naar Isaan en een handige uitvalsbasis naar de Khmer ruïnes van Prasat Hin Phimai en Phanom Rung of naar het Khao Yai National Park.
    • Prasat Hin Phimai: een prachtige Khmer tempel die een beetje doet denken aan een mini-versie van Angkor Wat.

     Prasat Hin Pimai is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Isan

     Prasat Hin Pimai is een belangrijke trekpleister in Isaan (foto: Brian Hoffman)

    • Khao Yai National Park: een nationaal park met één van de grootste moessonwouden van Azië. Ideaal voor trektochten.
  Khao Yai National Park is één van de bezienswaardigheden van Thailand

  Khao Yai National Park (foto: Chatchai Rombix)

    • Prasat Hin Khao Phanom Rung: dit is één van de meest indrukwekkende Angkortempels van Thailand. Ook de ligging is best wel bijzonder: op de top van een uitgedoofde vulkaan.
  Phanom Rung is één van de bezienswaardigheden in Isaan

  Phanom Rung is één van dé bezienswaardigheden in Isan (foto: Kim Seng)

    • Nong Khai: Nong Khai is een charmant stadje waar je één of meerdere dagen kunt relaxen langs de Mekong. Vanuit Nong Khai kun je de Friendship Bridge oversteken en dan ben je in Laos.
    • Khon Kaen: Khon Kaen is een studentenstad. Hier hangt dan ook de bijzondere energie die je in veel studentensteden terugvindt. In het stadje zelf zijn er niet bijster veel highlights. Maar het is een goede uitvalsbasis om de omliggende dorpjes van zijdewevers te verkennen.

   

   

  Oosten

  In het Oosten vind je stranden en eilanden aan de Golf van Thailand die vanuit Bangkok makkelijk te bereiken zijn. Het is de regio van onder andere het beruchte Pattaya en eilanden zoals Ko Samet. Hier kom je vooral om te luieren op het strand. Dit zijn de belangrijkste highlights van dit deel van Thailand:

    • Ko Samet: het eiland Ko Samet is een geliefde weekendplek voor inwoners van Bangkok. Niet verwonderlijk, want vanuit Bangkok sta je wel erg snel op dit paradijselijke eiland. En niet onbelangrijk: tijdens het regenseizoen is het hier doorgaans beter weer dan op de meeste andere Thaise eilanden.
    • Ko Chang: vroeger was dit eiland populair onder de backpackers, maar tegenwoordig wordt steeds meer ingezet op de meer kapitaalkrachtige toerist.

     Ko Chang is één van de bezienswaardigheden van Thailand

     Ko Chang (foto: David Ogden)

    • Pattaya: Pattaya is beroemd, of beter: berucht. Wegens het levendige sekstoerisme. Maar dat verandert stilaan: de regio rond Pattaya wordt steeds meer een bestemming voor iedereen. De vele stranden zijn de grote troef van de regio. En de ligging natuurlijk: Pattaya ligt op slechts 150 kilometer van de hoofdstad Bangkok.
  Pattaya is één van de bezienswaardigheden van Thailand

  Pattaya (foto: Chatchai Rombix)

  Zuiden

  Aan stranden, resorts en paradijselijke eilanden geen gebrek in het zuiden van Thailand. Je kunt er kiezen tussen de Golf van Thailand in het oosten en de Andamanzee in het westen. Dit zijn de trekpleisters in het zuiden van Thailand:

    • Ko Tao: dit eiland is ideaal om te snorkelen en te duiken. Het water is bijzonder helder, er zijn prachtige koraalriffen en er is heel wat onderwaterleven.
    • Ko Samui: een paradijselijk eiland met een wel heel erg westerse sfeer. Voor de authenticiteit moet je hier niet zijn. Ko Samui is voornamelijk een populair paradijs voor honeymooners en gezinnen.
    • Ko Pha Ngan: dit eiland ligt tussen Ko Tao en Ko Samui. Ko Pha Ngan is een stuk ongerepter dan Ko Samui en heeft een overvloed aan paradijselijke stranden.
    • Phuket: Phuket werd zwaar getroffen door de tsunami van 2004, maar wist zich bijzonder snel te herstellen. Phuket is een eiland dat met een brug aan het vasteland is verbonden. Het is vooral een strand- en partybestemming en trekt veel volk omdat heel wat goedkope vluchten en pakketreizen richting Phuket gaan. Het eiland heeft niet alleen prachtige stranden en een levendige partyscene, ook het stadje Phuket zelf is zeker de moeite waard.

     Phuket is één van de toeristische trekpleisters van het zuiden van Thailand

     Phuket heeft een levendige partyscene (foto: Nate2b)

    • Ko Phi Phi: Ko Phi Phi is een populaire bestemming voor dagtrippers vanuit Phuket. Maar je kunt ook gewoon op het eiland overnachten, hoewel dat vrij duur is geworden. Het is er naar ons gevoel iets té uitgebaat. Maar als je even abstractie maakt van de horden toeristen die het eiland overspoelen, is en blijft het wel een geweldig mooi eiland. Hier werden trouwens bepaalde scènes uit ‘The Beach’ met Leonardo di Caprio opgenomen.

  Ko Phi Phi is één van dé trekpleisters in het zuiden van Thailand

  Ko Phi Phi (foto: Franck Grenier)

Laatste Superdeals