De belangrijkste bezienswaardigheden van Vietnam

Kaart belangrijkste bezienswaardigheden van Vietnam

Klik om te vergroten 

Vietnam is een erg uitgestrekt land waar heel wat te zien en te beleven valt. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van Vietnam? Welke highlights van Vietnam mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de hand van de voornaamste regio’s van Vietnam: het Noorden, de centrale kust, de centrale hooglanden en het Zuiden (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten).

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van Vietnam. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

 

TIP 👉: Belgen en Nederlanders hebben een visum nodig voor Vietnam. Op deze site kan je je visum naar Vietnam gemakkelijk regelen. 

Noorden

Het Noorden van Vietnam is de regio van de hoofdstad Hanoi, maar ook van dé toeristische trekpleister van Vietnam: Halong Bay. Maar er is meer. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van dit deel van Vietnam:

 • Hanoi: de hoofdstad van Vietnam. Dit is niet de grootste noch de drukste stad van het land. Die eer is immers weggelegd voor Ho Chi Minhstad. Hanoi is een charmante stad en zeker en vast één van de top bezienswaardigheden van Vietnam. Highlights van Hanoi zijn onder meer de  Temple of Literature, het Ho Chi Minh Mausoleum Complex en de Oude Wijk met haar vele bezienswaardigheden.
 • Perfume Pagoda: deze pagode ligt op zo’n 60 km ten zuidwesten van Hanoi. Je geraakt er per boot vanuit My Duc. De Perfume Pagoda is eigenlijk niet één pagode, maar een complex van pagodes en boeddhistische schrijnen te midden van kalkstenen kliffen. De ligging, maar ook de boottrip erheen zijn adembenemend mooi.
 • Tam Coc: de Halong Bay van de rijstvelden. Prachtige landschappen die gedomineerd worden door gigantische rotsformaties in de rijstvelden. Gelijkaardige landschappen vind je in het nabijgelegen Hoa Lu.
 • Cuc Phuong National Park: in de buurt van Tam Coc vind je één van de eerste en belangrijkste nationale parken van Vietnam. Een ideale bestemming voor wandelaars.
 • Halong Bay: dé attractie van het noorden van Vietnam. Een baai bezaaid met indrukwekkende rotsen, in de Golf van Tonkin. Halong Bay is UNESCO werelderfgoed en telt zo’n 3000 eilandjes. Maar slechts 1 eiland is bewoond: Cat Ba. De helft van dat eiland is nationaal park en het is een prima uitvalsbasis voor boottochtjes in de baai.
 • Ba Be National Park: een prachtig park met bergtoppen tot 1554 meter hoog, watervallen, rivieren, diepe valleien, meren en grotten.
 • Sapa: dit bergstadje is prachtig gelegen en het is een goede uitvalsbasis voor een trip naar de traditionele bergvolkeren van het noorden van Vietnam.

Centrale kust

Dit deel van Vietnam is het verbindingsstuk tussen het noorden en het zuiden. Hier vind je heel wat culturele bezienswaardigheden. Maar het is ook de regio waar het hevigst werd gevochten tijdens oorlog met de VS. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van dit deel van Vietnam:

 • Hué: de hoofdstad van het land tussen 1802 en 1945 en één van de culturele en religieuze centra van het land. Onder meer de Citadel, de graven van de Nguyen Dynastie  en de Thien Mu Pagoda zijn de moeite waard. Maak zeker ook een boottocht op de Song Huong rivier (ook wel gekend als de Parfum rivier). Vanuit Hué kun je ook een dagtrip maken naar de 90 kilometer verder gelegen gedemilitariseerde zone (demilitarised zone of DMZ). Hier vonden de hevigste gevechten plaats tijdens de oorlog.
 • Danang: de vierde grootste stad van Vietnam. Danang stelt op zich niet zo heel veel voor, maar je kunt van hieruit de Marble Mountains bezoeken. Dat zijn 5 heuvels met natuurlijke grotten waarin boeddhistische en hindoe schrijnen zijn ondergebracht. En met een fantastisch zicht op de omgeving. Er zijn ook heel wat mooie stranden in de buurt.
 • Hoi An: Hoi An heeft een charmante oude stadskern die tot UNESCO werelderfgoed is uitgeroepen. Het is sinds de 17de eeuw een belangrijk havenstadje en heeft dan ook heel wat buitenlandse invloeden ondergaan die je in de architectuur van het oude stadsgedeelte terugvindt.
 • My Son: in de jungle op ongeveer 35 km van Hoi An liggen de My Son ruïnes, eveneens UNESCO werelderfgoed. Het zijn de belangrijkste restanten van het Cham-rijk en ze liggen in een prachtige omgeving.
 • Nha Trang: een ideale vakantiebestemming. Een bruisend nachtleven, schitterende stranden en snorkelplekken, een beetje cultuur met oude Cham ruïnes en wat religie met boeddhistische pagodes, dat is Nha Trang.

Centrale hooglanden

De centrale hooglanden worden gedomineerd door de Truong Son bergketen. Hier wonen heel wat etnische minderheden, vooral bergstammen. Het is hier minder heet dan in de rest van het land. Wie van bergen, vergezichten, meren en watervallen houdt, komt hier zeker aan zijn trekken. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de centrale hooglanden van Vietnam:

 •  Dalat: hier is het doorgaans wat koeler dan in de rest van Vietnam. En dat is meteen ook één van de aantrekkingskrachten van deze stad. Het is een goede uitvalsbasis voor outdoor activiteiten in de omgeving.
 • Buon Ma Thuot: dit is de grootste stad van de centrale hooglanden. Het mekka voor koffieliefhebbers, want de stad ligt temidden de koffieplantages. Je kunt hier voor weinig geld heerlijke koffie krijgen.
 • Kon Tum: er is weinig gemotoriseerd verkeer in Kon Tum en dat maakt deze regio geliefd bij fietsers. In de buurt zijn er ook enkele dorpjes van de Bahnar, een etnische minderheid.

Zuiden

Het Zuiden is de economische motor van Vietnam. Ho Chi Minhstad is de belangrijkste stad van Zuid-Vietnam en de grootste stad van het land. Het Zuiden is ook de regio van de Mekong-delta en het is de rijstschuur van Vietnam. Dit zijn de highlights van het Zuiden van Vietnam:

 • Ho Chi Minhstad, of Saigon zoals de inwoners de stad zelf nog steeds noemen. Een chaotische stad die er op een vreemde manier in slaagt om die chaos tot één van haar charmes te verheffen. Je kunt de oorlog herdenken en herbeleven in de Reunification Palace en het War Remnants Museum. Maar er zijn ook heel wat religieuze gebouwen die absoluut een bezoekje waard zijn: de Notre Dame kathedraal, de Mariamman hindoe tempel en Saigon Central Mosque. En uiteraard mag je de bekendste pagodes niet missen: de Quan Am, Phuoc An Hoi Quan, Thien Hau, Giac Lam, Giac Vien en Jade Emperor pagodes.
 • Cu Chi Tunnels: hier kun je ervaren hoe het moet geweest zijn tijdens de oorlog. De Cu Chi Tunnels is een ondergronds netwerk van gangen, ziekenhuizen, keuken en wapendepots uit de oorlog met de VS. Niet voor claustrofoben.
 • Mui Ne: 11km lang niets dan stranden, en dat op nog geen drie uur van Ho Chi Minhstad. Hier kom je om op je luie krent te zitten of om te watersporten.
 • De Mekong delta: de rijstschuur van Vietnam en een prachtige streek om te ontdekken. Can Tho is een goede uitvalsbasis voor deze regio. Van hieruit kun je trouwens ook de drijvende markt van Cai Rang bezoeken.
 • Phu Quoc: één van de duurdere bestemmingen van Vietnam, maar een aanrader voor zenzoekers. Op dit paradijselijke eiland voor de kust van Cambodja kun je heerlijk relaxen op de parelwitte stranden. Er zijn ook enkele prima duik- en snorkelplekken.

 

 

 

 

Laatste Superdeals