13 bizarre Filipijnse gewoontes op oudejaar

Ook in de Filipijnen wordt van oud naar nieuw uitbundig gevierd. Maar ze doen dat niet helemaal zoals bij ons. Ze houden er immers enkele erg aparte gebruiken op na. En die zijn meestal ingegeven door één of andere vorm van bijgeloof. Dit zijn de 13 meest bizarre Filipijnse gewoontes op oudejaar:

 1. Noedels. Die vind je steevast op het oudejaarsmenu. Ze staan immers voor een lang leven.
 2. Eieren.  Ook die staan op het menu. Eieren zijn een symbool voor nieuw leven.
 3. Kleefrijst. Er wordt op oudejaar vaak kleefrijst geserveerd. Zodat voorspoed zou blijven kleven…
 4. Geen kip. Kip zul je niet op de menukaart zien staan. Want een kip moet scharrelen om eten te vinden. En dat wil je uiteraard zelf niet moeten doen in het nieuwe jaar.
 5. Ronde vruchten. Filipino’s proberen 12 ronde vruchten bijeen te brengen, 1 voor elke maand. En liefst dan nog 12 verschillende vruchten. Druiven mogen sowieso zeker niet ontbreken. De ronde vorm wijst op een cyclus die afgerond is en zou geluk brengen.
 6. Lawaai. Filipino’s maken graag lawaai bij de overgang van oud naar nieuw. Vuurwerk hoort er uiteraard bij. Maar daarnaast slaan ze onder meer ook op potten en pannen. Met al dat lawaai willen ze de boze geesten verdrijven.
 7. Open deuren. Alle ramen en deuren worden opengezet. Inclusief alle kastdeuren. Daarmee willen de Filipino’s zeker zijn dat de voorspoed voor het nieuwe jaar het huis binnen kan.
 8. Bolletjes. Iedereen probeert kledij met bolletjesmotief te dragen. De ronde vorm zou geluk brengen.
 9. Muntstukken. Muntstukken worden overal op kasten en tafels gelegd. En iedereen vult z’n broekzakken met muntstukken en schudt daar regelmatig mee. Dat zou welvaart moeten brengen in het nieuwe jaar.
 10. Springen. Klokslag middernacht springen Filipijnse kinderen zo hoog mogelijk in de lucht. Dat zou hen moeten helpen om sneller te groeien.
 11. Gevulde portefeuille. Filipino’s geloven dat de toestand van je portefeuille op oudejaar een voorteken is voor de toestand van je portefeuille in het nieuwe jaar. En dus zorgen ze ervoor dat ie mooi gevuld is.
 12. Netheid. Een gelijkaardige redenering over de netheid van je huis: Filipino’s geloven dat de netheid van je huis op oudejaar een voorteken is voor de netheid van je huis in het nieuwe jaar. En dus wordt er grondig gepoetst in de laatste dagen van het jaar. Zodat het huis van onder tot boven blinkt op oudejaar.
 13. Zuinige start. Op de eerste dag van het nieuwe jaar proberen Filipino’s zo weinig mogelijk geld uit te geven. In hun ogen is ‘zuinig begonnen, half gewonnen’.

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply