5 boeken over Birma voor onder de boom

Nog op zoek naar een kerstcadeau? Waarom geen boek over Birma? Myanmar of Birma is hot. Nu het regime de schijn ophoudt dat het wat democratischer is geworden, vinden de toeristen opnieuw massaal de weg naar Myanmar. En terecht, want het is een wondermooi land. Je inlezen over een land is sowieso een goed idee. En voor een complex land als Birma geldt dat al helemaal. Het geeft je een beter begrip over het land en de mensen. En dat maakt je reiservaring zoveel rijker. Wij kunnen je alvast 5 boeken over Birma aanbevelen.

Land van contrasten

Birma of Myanmar is één van de meest complexe landen van Zuidoost-Azië. Het is een land vol contrasten. De etnische diversiteit staat er in schril contrast met de etnische uniformiteit die het regime zou willen. En dat leidt tot spanningen en regelrechte gewapende conflicten die al jarenlang aanslepen.

Daarnaast staat ook de wreedheid van het regime in schril contrast met de zachtaardigheid en vriendelijkheid van de mensen die je tijdens je reis zult ontmoeten.

Ook het beeld dat de nieuwe regering aan de buitenwereld wil ophangen, staat in schril contrast met de dagdagelijkse werkelijkheid. Het militaire regime bestaat officieel niet meer en werd vervangen door een burgerregering. Maar eigenlijk bestaat die burgerregering gewoon uit de vroegere generaals die uit het leger gestapt zijn en nu als burger de dienst uitmaken. De rest van de wereld lijkt daarmee gesust, want Myanmar lijkt nu democratischer. Maar intussen is er nog steeds geen einde gekomen aan de conflicten en schendingen van de mensenrechten.

 

Boeken over Birma

Om inzicht te krijgen in zo’n land, is het een goed idee om je wat in te lezen. Met een beter begrip van het land en de mensen, wordt je reiservaring immers zoveel rijker. Daarvoor kunnen we je deze 5 boeken over Birma aanraden:

  • Laten we beginnen met een klassieker: Burmese Days, van George Orwell. Orwell is vooral bekend om zijn meesterwerken 1984 en Animal Farm. Maar wat velen niet weten is dat hij als jongeman ook enkele jaren in Myanmar – dat toen nog Birma heette – heeft gewerkt. Hij werkte er in dienst van de Britse overheid van 1922 tot 1927. Die ervaring was de inspiratiebron voor zijn roman Burmese Days (of in het Nederlands: Dagen in Birma). Het hoofdpersonage van Burmese Days, John Flory, voelt zich niet thuis op de Europese Club in het rechtse sfeertje van het kolonistenmilieu. Hij houdt van Birma en de Birmanen, maar haat het Britse kolonialisme en imperialisme. Zijn leven is eenzaam en bitter tot hij Elizabeth Lackersteen leert kennen…
    Het personage van John Flory zou voor een groot stuk gebaseerd zijn op Orwells eigen ervaringen in Myanmar. De roman schetst een onthutsend beeld over de Britse koloniale periode in Myanmar.
  • Aung San Suu Ky – Vreedzaam Verzet in Birma, Peter Popham. Aung San Suu Kyi is hét gezicht van Myanmar. Als oppositieleidster leefde ze jarenlang onder huisarrest.  Zo werd ze hét symbool van vreedzaam verzet in Myanmar. Dat leverde haar de Nobelprijs voor de Vrede op. Intussen werd ze vrij gelaten en maakt ze deel uit van het politieke bestel. Peter Popham schrijft in deze recente biografie over haar leven, haar achtergrond en haar missie.
  • Birma Land van Geheimen, Minka Nijhuizen. Dit boek vertelt het verhaal van mensen in een oorlog, van mensen die tegen het regime strijden voor hun overtuiging. En die daarvoor soms een hoge prijs moeten betalen. Het is een verhaal over dappere boeddhistische monniken, vertwijfelde soldaten en krankzinnige juntaleiders. Nijhuizen kreeg in 2010 voor dit boek de Bob den Uyl Prijs voor beste reisboek.
  • Burma: A Nation At The Crossroads, Benedict Rogers. In dit boek legt Rogers de verschillende etnische groeperingen en de recente politieke ontwikkelingen van Myanmar uit. Blijft de repressie duren of slaagt Myanmar er in om op een vreedzame manier een samenleving uit te bouwen waarin alle etnische groepen een plaats krijgen? Dit is een erg bevattelijk en vlot leesbaar boek dat een duidelijk beeld schetst van de huidige situatie in Myanmar.
  • Maar het leukste reisboek is nog altijd het boek dat jouw eigen verhaal vertelt. Het geïllustreerde reisdagboek over Azië van uitgeverij Elmar is een fantastisch mooi hebbeding om je reis voor te bereiden en om je ervaringen neer te pennen. Wedden dat dít boek nog beter wordt dan al die andere boeken over Birma samen?

Ereaders

Laatste Superdeals

Leave a Reply