De dodelijke dans van Bokator

Bokator, of boxkator, is de bijna verloren gegane vechtsport van Cambodja. Nu ja, vechtsport is misschien niet het juiste woord. Bokator is eerder een krijgskunst. En een wel heel erg dodelijke ook…

Bokator, het geheime wapen van de Khmer

Bokator bestaat al vele honderden jaren. Het dateert uit de gloriedagen van het Khmer-rijk. Meer nog: het is deels aan boxkator te danken dat het Khmer-rijk zo groot is kunnen worden. De Khmer-krijgers konden dankzij hun bokator technieken hun tegenstanders immers met sprekend gemak een kopje kleiner maken.

Als je in Angkor bent, bekijk dan trouwens even aandachtig de vele ‘carvings’ in de muren van Angkor Wat. De kans is groot dat je er bokator taferelen op ziet.

Boxkator is daarmee één van de oudste krijgskunsten van Zuidoost-Azië. Het is zelfs ouder dan Muay Thai, dat deels door bokator zou zijn beïnvloed.

 

Bijna verloren gegaan

Maar bijna liep het mis en verdween boxkator. Zo’n krachtige krijgskunst die toch verloren kon gaan, het lijkt haast onmogelijk. En toch is het bijna gebeurd. Toen de Rode Khmer aan de macht kwam, werden alle krijgskunsten immers verboden. Leraars en grandmasters van boxkator werden door Pol Pot en zijn aanhangers koudweg vermoord.

 

De revival van bokator

Maar gelukkig overleefde één belangrijke boxkator grandmaster de gruwelen van Pol Pot en de zijnen: grandmaster Sean Kim San. Hij was het land ontvlucht en woonde in de VS tot het begin van de jaren 90. Toen hij besefte dat niemand nog boxkator kende, keerde hij naar zijn land terug en maakte hij van het overdragen van boxkator zijn levenswerk. Hij begon les te geven en zo kwam boxkator stilaan weer in zwang. Vandaag neemt de populariteit van boxkator nog steeds verder toe. De Cambodjanen zijn trots op hun rijke geschiedenis en boxkator is daarvan een krachtige veruitwendiging. Dat is ongetwijfeld één van de redenen van de groeiende populariteit van bokator.

 

Boxkator: dodelijke dans

Bokator tegenstanders dansen een soort bizarre dans. Om dan plots over te gaan tot een vaak erg brutale en dodelijke aanval. Na elke aanval dansen de tegenstanders gewoon weer verder alsof er niets aan de hand is.  Bij bokator vechten de tegenstanders dicht op elkaar en gebruiken ze frequent hun knieën en ellebogen. Er komen soms ook wapens aan te pas, dat kan een korte of lange stok zijn. Maar dat kan ook een lotusstok zijn. Die wordt gebruikt om op de drukpunten van je tegenstander te duwen. Vechten met een lotusstok gaat niet om kracht, maar om precisie: als je op de juiste plaats met de lotusstok duwt krijg je je tegenstander gemakkelijk op de knieën. Bokator kent eigenlijk geen regels. Wel wordt vaak tussen sparring partners afgesproken om elkaar niet op de nek of in de genitaliën te slaan.

 

Zelf boxkator leren

Wil je zelf boxkator leren, dan kan dat onder meer in de Moha Nokor Bokator School in Siem Reap of in Phnom Penh in de Bokator Academy van grandmaster Sean Kim San.

Vóór je je snel inschrijft voor zo’n cursus: bekijk toch zeker eerst even deze video. Je zult zien dat het er niet bepaald zacht aan toe gaat:

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply