Brunei in het kort

Brunei kort samengevat in enkele feiten en cijfers:

Hoofdstad: de hoofdstad is Bandar Seri Begawan, of kortweg BSB. Brunei heet trouwens voluit Brunei Darussalam.

de vlag van bruneiOppervlakte: Brunei is het op één na kleinste land van Zuidoost-Azië. Enkel Singapore is nog kleiner. Brunei is 5765 km² groot en kan daarmee ruim 5 keer in België en ruim 7 keer in Nederland.

Taal en schrift: Maleis (bahasa melayu) is de officiële taal van Brunei. Maleis wordt met ons Latijnse alfabet geschreven.

Bestuursvorm:  absolute monarchie. Alle macht ligt bij de sultan met de makkelijk te onthouden naam Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien. Hassanal Bolkiah voor de vrienden.

Bevolking: er zijn zo’n 410.000 inwoners. Het merendeel daarvan woont in het westelijke deel van het land.

Etniciteit: de meerderheid van de inwoners is van Maleisische afkomst (67%). De Chinezen vormen een tweede belangrijke groep en zijn goed voor zo’n 12% van de bevolking.

Religie: Brunei is officieel een moslimstaat. Maar eigenlijk is slechts 67% van de inwoners ook effectief moslim. Er zijn nog 13% boeddhisten en 10% christenen. En daarnaast hangt nog 10% één van de traditionele inheemse geloven aan.

Munteenheid: de Bruneise dollar, ook wel afgekort tot BND of B$. 1B$ is ongeveer 0,6 EUR. De koers van de dag kun je hier nog even bekijken. De BND is evenveel waard als de Singaporese dollar. Je kunt in Brunei dan ook overal met de Singaporese dollar betalen en je zult ongetwijfeld soms ook gewoon Singaporese dollars als wisselgeld krijgen op je Bruneise dollars.

Telefooncode: bel je een nummer in Brunei, vorm dan eerst +673.

Internet TLD: een website uit Brunei herken je aan de .bn achteraan.

Tijdzone: GMT+8

Verkeer: in Brunei wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Niet verrassend, want het is nog een Brits protectoraat geweest.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply