De belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja

De belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja op de kaart

Klik om te vergroten

Cambodja is een ongelooflijk mooi land. Er is heel wat te zien en te beleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van Cambodja? Welke highlights van Cambodja mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de hand van de voornaamste regio’s van Cambodja: het Noordwesten, het Oosten, de Mekong laagvlakte en het Zuidwesten (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten).

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van Cambodja. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

Noordwesten

Wedden dat je zeker naar het Noordwesten van Cambodja zult gaan? Natuurlijk, want dit is de regio van het wereldberoemde Angkor Wat. Maar er is meer dan Angkor alleen. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van dit deel van Cambodja:

 • Siem Reap: Siem Reap is de stad die het dichtst bij Angkor ligt. Voor alle duidelijkheid: de oude stad heette Angkor en Angkor Wat is de stadstempel van Angkor. Maar het is lang niet de enige tempel die bewaard is gebleven. Voorzie gerust meerdere dagen om het archeologische park te bezoeken, want het is gigantisch groot. Begin met de kleinere, minder bekende gebouwen en eindig met de grootste en mooiste. Enkele aanraders zijn Preah Khan, Bayon, Ta Prohm, Banteay Srei en uiteraard Angkor Wat. Je kunt een fiets huren om het park te bezoeken, maar in de hitte is dat geen aanrader. Dan kun je beter een remorque-moto met chauffeur huren.
 •  Poipet: het Las Vegas van Cambodja. Poipet ligt aan de grens met Thailand en telt verschillende casino’s. Er hangt een Wild West sfeertje.
 • Sisophon: dit stadje is een goede uitvalsbasis om de door de jungle overwoekerde tempels van Banteay Chmar te bezoeken.
 • Anlong Veng: hier hield de Rode Khmer het langste stand. Je vindt er dan ook enkele ‘attracties’ die verwijzen naar de Rode Khmer, zoals de crematieplaats van Pol Pot.
 • Preah Vihear: van alle tempels uit de Angkor-periode, ligt deze op de meest spectaculaire locatie, boven op een bergtop. De tempel is UNESCO werelderfgoed. Maar het is ook een bron van conflict met Thailand. Want Preah Vihear ligt op de grens met Thailand. En Thailand beweert dat de tempel op Thaise bodem ligt. Voor je Preah Vihear bezoekt, doe je er goed aan te checken hoe gespannen de situatie op dat moment is.

Oosten

Dit is het deel van Cambodja ten oosten van de Mekong. Het is een meer afgelegen regio, die merkelijk minder toeristen over de vloer krijgt. Nochtans is deze regio zeker de moeite waard. En wel omwille van dit:

 • Kratie: hier heb je veel kans om de met uitsterven bedreigde Irrawaddy zoetwaterdolfijn te spotten. Maar los daarvan is Kratie ook gewoon een aangenaam stadje om één of enkele dagen door te brengen.
 • Boeng Yeak Laom: een prachtig kratermeer op enkele kilometers van Banlung.
 • De watervallen van Chaa Ong, Ka Tieng en Kinchaan vind je eveneens in de buurt van Banlung.
 • Virachey National Park: dit nationale park ligt helemaal in het noordoosten van Cambodja, aan de grens met Laos en Vietnam. Het is het grootste beschermde gebied van Cambodja. Hier vind je onder meer olifanten, luipaarden en tijgers.

Mekong laagvlakte

Dit is het hart van Cambodja. In deze regio ligt de hoofdstad Phnom Penh. Door overstromingen is dit gebied erg vruchtbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit de dichtstbevolkte regio van Cambodja is. Dit zijn de toeristische trekpleisters van de Mekong laagvlakte:

 • Phnom Penh: Cambodja’s hoofdstad is een must-see. Highlights in deze fascinerende stad zijn onder meer het Royal Palace en de Silver Pagoda. Maar Phnom Penh heeft ook een andere kant, namelijk die van haar gruwelijke Rode Khmer verleden. Bezoek de killing fields in Choeung Ek en de Tuol Sleng gevangenis. Je zult er gegarandeerd ondersteboven van zijn. En dat bedoelen we niet in positieve zin. Maar als je Cambodja wilt begrijpen, moet je gewoon op deze 2 plaatsen geweest zijn.
 • Tonlé Sap rivier en Tonlé Sap meer
  het meer is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië en van groot belang voor Cambodja. Het strong>Tonlé Sap meer en de Tonlé Sap rivier zijn vrij uniekIn het droge seizoen stroomt het water vanuit het meer via de Tonlé Sap rivier naar het zuiden, waar de Tonlé Sap samenvloeit in de Mekong en van daaruit vloeit het water verder naar de Mekong-delta. In het regenseizoen krijgt de Mekong echter zoveel water te verwerken dat het z’n overtollige water naar het noorden via de Tonlé Sap rivier afvoert naar het Tonlé Sap meer. Dat betekent dus dat de stroomrichting van de rivier in het regenseizoen omkeert. Je kunt op Tonlé Sap varen tussen Siem Reap en Phnom Penh.
 • Kompong Thom: dit stadje is een prima uitvalsbasis om de tempels van Sambor Prei Kuk te bezoeken. Die dateren nog uit de tijd vóór Angkor.

Zuidwesten

 • In het westen tot slot, vind je de regio die gedomineerd wordt door de Cardomom en Elephant Mountains. Dit is niet alleen een regio met bergen, maar ook met prachtige stranden en paradijselijke kleine eilandjes die grotendeels nog toeristisch onontgonnen zijn.
 • Battambang: een elegant stadje aan de rivier, met enkele goed bewaarde gebouwen uit het Franse koloniale tijdperk. In deze tweede grootste stad van Cambodja hangt een aangename sfeer.
 • Sihanoukville: dé strandbestemming van Cambodja.
 • Kampot: een kuststadje met koloniale charme. Het is tevens een goede uitvalsbasis om het Bokor National Park te bezoeken.
 • Bokor National Park: in dit nationale park kun je watervallen ontdekken, genieten van prachtige vergezichten over de oceaan en met wat geluk – of pech, dat laten we in het midden – tijgers tegen het lijf lopen.
 • Kep: een laid-back en charmant kuststadje.

Laatste Superdeals