Cambodja in het kort

Enkele feiten en cijfers over Cambodja:

Hoofdstad: Phnom Penh

Oppervlakte: 181.035 km², daarmee is Cambodja ongeveer 6 keer zo groot als België en bijna 4,5 keer zo groot als Nederland.

Taal en schrift: Khmer is de officiële taal en dat zie er zo uit: អរគុណច្រើន. Veel Cambodjanen spreken ook net voldoende Engels zodat je als reiziger je met Engels doorgaans wel uit de slag kan trekken. Enkele oudere Cambodjanen spreken ook nog een mondje Frans, een restant van de koloniale periode.

Cambodja in het kort. De Cambodjaanse vlag.

De Cambodjaanse vlag.

Bestuursvorm: een constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel. Norodom Sihomoni is koning en aan het hoofd van de regering staat Hun Sen.

Bevolking: er zijn ongeveer 14,5 miljoen Cambodjanen.

Etniciteit: 90% van de bevolking is Khmer. Daarmee is Cambodja één van de meest etnisch homogene landen van Zuidoost-Azië. Overige bevolkingsgroepen zijn de Vietnamezen met 5% en de Chinezen met 1%. De resterende 4% zijn verspreid over verschillende kleine minderheden.

Religie: het boeddhisme, en meer bepaald het theravada boeddhisme, is het sterkst vertegenwoordigd. Maar liefst 96% van de bevolking is boeddhist. Verder zijn er nog 2% christenen en 2% moslims.

Munteenheid: de riel (afgekort als KHR of r) is de Cambodjaanse munt, maar je kunt overal ook met USD terecht. De riel wordt voornamelijk gebruikt voor kleinere bedragen en als wisselgeld, want je kunt enkel met USD-biljetten betalen, niet met de muntstukken. Ook van de riel zijn er geen muntstukken, enkel bankbiljetten. Maar dat zal je ook niet verbazen als je de wisselkoers ziet: 1 r = 0,00002 EUR, of om makkelijker te rekenen: 10.000 r = 2 EUR. De koers van de dag kun je ook hier nog even checken. Je zult er in Cambodja in ieder geval goed je hoofd moeten bijhouden: je betaalt in USD, krijgt wisselgeld in KHR en tegelijk reken je alles in je hoofd snel om naar EUR om enigszins een idee te hebben wat je uitgeeft en terugkrijgt…

Telefooncode: als je naar een nummer in Cambodja belt, vorm dan eerst 855

Internet TLD: sites uit Cambodja eindigen op .kh

Tijdzone: GMT+7

Verkeer: in Cambodia wordt rechts gereden

 

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply