7 Chinatowns die je niet mag missen

De Chinezen zijn alomtegenwoordig in Zuidoost-Azië. In de meeste landen vormen ze een kleine, maar belangrijke minderheid. Ze hebben een neus voor zaken en wegen daarom vaak zwaar door op het economische leven. De Chinezen zijn doorgaans succesvolle ondernemers die rijker zijn dan de oorspronkelijk inwoners. En dat leidt soms wel eens tot afgunst, spanningen en zelfs discriminatie. De Chinese aanwezigheid in Zuidoost-Azië komt het best tot uiting in de Chinatowns. Daar hangt een aparte sfeer en het is dan ook zeker de moeite waard om even door zo’n Chinatown te kuieren. Dit zijn volgens ons de Chinatowns in Zuidoost-Azië die je abosluut niet mag missen:

Chinatown in Manilla

‘De moeder van alle Chinatowns’, zo zou je die van Manilla ook wel kunnen noemen. Het is namelijk de oudste Chinatown ter wereld. Hij bestaat al sinds 1594. Je vindt ‘m in de wijk Binondo. Het is er een gezellige drukte tussen de vele antiek- en juwelierszaken, kruideniers met exotische waren, theehuizen en restaurants. Deze oude Chinatown heeft sinds kort concurrentie gekregen van een nieuwe en volledig kunstmatige Chinatown: Neo Chinatown in de Manilla Bay Area. Eigenlijk is het eerder een modern en steriel shopping center. Voor de authentieke beleving moet je in ieder geval in Binondo zijn en niet in Neo Chinatown.

Chinatown Manilla

Foto: Ramon Velasquez

 

Chinatown in Singapore

Chinatown in Singapore dateert van 1822, toen Raffles het stadsplan van Singapore uittekende op basis van de etniciteit van de inwoners. Als je meer wil weten over de geschiedenis van de Chinese immigranten, kun je er het Chinatown Heritage Centre bezoeken. Je vindt er ook verschillende tempels, waaronder de Thian Hock Keng Tempel en de Wak Hai Cheng Bio Tempel (ook wel gekend als Yueh Hai Ching Tempel). Als je honger krijgt van al die tempels te bezoeken, ga dan naar het Lau Pa Sat Festival Pavillion. Je vindt er een overvloed aan  eetkraampjes met betaalbare en heerlijke maaltijden.

Thian Hock Keng Tempel

Thian Hock Keng Tempel

Yueh Hai Ching Tempel

Yueh Hai Ching Tempel (foto: Terence Ong)

Lau Pat Market

Lau Pat Festival Pavillion (foto: Allie Caulfield)

 

Chinatown in Bangkok

De Chinatown van Bangkok gaat ook onder de naam Yaowarat door het leven. Het bestaat al sinds 1782 en is daarmee één van de oudste Chinatowns ter wereld. Hier kom je vooral om te eten en je te vergapen aan de vele winkeltjes, kraampjes, marktjes en tempels. Het kan hier razend druk zijn, maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Het is zonder meer één van de interessantste wijken van de stad en één van de belangrijkste highlights van Bangkok. Een bezoek aan Bangkok is simpelweg niet compleet zonder een bezoek aan Yaowarat.

 

Toegangspoort tot Yaowarat, één van de oudste chinatowns ter wereld

Toegangspoort tot Yaowarat, één van de oudste chinatowns ter wereld (foto: Glenn)

 

Chinatown in Ho Chi Minhstad

De Chinatown van Ho Chi Minhstad heet Cho Lon. Maar eigenlijk is dat de Vietnamese benaming. De Chinezen noemen het zelf Ti-An. Ook hier: gezellige drukte, winkeltjes, markten, kraampjes en tempels. Er zijn heel wat overdekte markten, waarvan An Dong en An Dong II de grootste zijn. Mis zeker de historische markt Binh Tay niet: aan de buitenkant lijkt het een groot tempelcomplex. Maar aan de binnenkant is het een (handels)drukte van jewelste. Voor traditionele Chinese en Vietnamese geneesmiddelen moet je in de straat Hai Thuong Lan Ong zijn. En wil je wat aan cultuur doen, dan kun je de Quan Am, Phuoc An Hoi Quan of Thien Hau pagode bezoeken.

 

Binh Tay Market

Binh Tay Market

 

Chinatown in Kuala Lumpur

Chinatown in Kuala Lumpur is vooral een plek om te shoppen. En namaakproducten te kopen: zonnebrillen, kleren, noem maar op. Eén ding is zeker: echte merkproducten moet je hier niet verwachten. Chinatown in KL is hoofdzakelijk geconcentreerd rond Petaling Street. Het is in vergelijking met b.v. Yaowarat in Bangkok een stuk kleiner, maar zeker niet minder levendig.

Petaling Street

 

Chinatown in Melakka

Chinatown is in Melakka de belangrijkste wijk. Meer nog: Chinatown ís Melakka. Nu ja, da’s misschien wat overdreven. Maar als je in Melakka geweest bent, zul je merken dat Chinatown dé wijk is waar je spontaan aan denkt als je aan de stad denkt. En dat komt vooral door de levendige avondmarkt en gezellige winkelstraatjes die je er vindt. De wijk situeert zich rond Jonkers Street. Het kan er erg toeristisch zijn, maar desondanks voelt het er erg authentiek aan. Een aanrader.

Chinatown Melakka

 

Chinatown in Jakarta

In Jakarta vind je Chinatown in de wijk Glodok. Zoals in alle Chinatowns kun je ook hier heerlijk slenteren door de vele straten en steegjes. Voor het echte Chinatown-gevoel moet je in de buurt van Jalan Pancoran zijn. Daar vind je een pittoreske, levendige wijk waar het beeld bepaald wordt door fietsriksja’s die zich een weg banen door smalle straatjes met apotheken die traditionele Chinese geneesmiddelen en kruiden verkopen.

 

Glodok

Glodok (foto: Chrisinno)

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply