Chocolate Hills: de lekkerste heuvels van de Filipijnen

Chocolate Hills. Dat moet één van de meest tot de verbeelding sprekende namen zijn die je aan heuvels kunt geven. En niet alleen de naam spreekt tot de verbeelding, ook de legendes over het ontstaan van de heuvels zijn erg smakelijk. Hoewel, niet allemaal even smakelijk…

Chocolate Hills, what’s in a name?

chocolate hills

Foto: Alvin Hsu

De Chocolate Hills zijn een belangrijke attractie op het eiland Bohol, in de Visaya’s. Het zijn bijzondere kegelvormige heuvels uit kalksteen. Ze lijken uit het niets op te rijzen en zijn bijna allemaal erg symmetrisch. Het kalksteen waaruit de heuvels bestaan, is met gras bedekt. Dat gras wordt in het droge seizoen bruin. En dan lijken ze een beetje op chocoladezoenen, vandaar de naam. Er zijn meer dan 1200 Chocolate Hills en ze liggen geconcentreerd op een oppervlakte van ongeveer 50km². De meeste heuvels zijn zo’n 30 tot 50 meter hoog. De hoogste is 120 meter. De Chocolate Hills zijn het resultaat van verwering van het kalksteen en erosie.

 

Lekkere legendes

Verwering van kalksteen en erosie. Jep, nogal een saaie uitleg. Gelukkig zijn er ook nog enkele sappige legendes over het ontstaan van de Chocolate Hills. De eerste legende vertelt het verhaal van twee ruziënde reuzen die rotsen en zand naar elkaar begonnen te gooien. Ze deden dat dagen aan een stuk, tot ze van uitputting niet meer wisten waarover ze nu eigenlijk ruzie hadden. Ze sloten vriendschap en vertrokken. Zonder hun rommel op te ruimen. Die rommel, dat zijn de Chocolate Hills.

Het tweede ontstaansverhaal is iets romantischer: de reus Arogo was verliefd op het gewone (mensen)meisje Aloya. Toen zij stierf, was Arogo daar zo kapot van dat hij maar bleef huilen. Toen zijn tranen opdroogden, ontstonden er heuvels: de Chocolate Hills.

De derde legende is niet bepaald smakelijk. De locals hadden er genoeg van dat hun oogst werd opgegeten door een reuzenwaterbuffel. Zij verzamelden al hun bedorven voedsel en gaven het aan de buffel. Die kreeg gigantische krampen van dat bedorven voedsel, met een stevige schijterij tot gevolg. De Chocolate Hills zouden de hard geworden faeces van die buffel zijn.

De laatste legende is ook niet echt smakelijk. En ook hierin speelt het vliegend schijt een belangrijke rol. Een reus zou verliefd geweest zijn op een mooi (mensen)meisje maar om haar liefde te kunnen winnen, moest hij heel wat gewicht verliezen. En dat deed hij door – jawel – zijn darmen te legen. En je kunt het al raden: die uitwerpselen, dat zijn nu de Chocolate Hills. En met succes: hij slaagde er in om het meisje voor zich te winnen.

Nog een geluk dat ze de Chocolate Hills genoemd hebben naar hun uiterlijk en niet naar de materie waaruit ze volgens de legendes bestaan…

 

De Chocolate Hills bezoeken

De Chocolate Hills kun je op een daguitstap bezoeken vanuit bijvoorbeeld Tagbilaran of Tubigon. De twee belangrijkste bestemmingen in de Chocolate Hills zijn Carmen en Sagbayan. In Carmen heb je uitzicht op de heuvels vanuit het Chocolate Hills Complex. In Sagbayan kun je naar het resort Sagbayan Peak om de heuvels te bewonderen. In Sagbayan is het doorgaans minder druk dan in Carmen. In het Chocolate Hills Complex kun je ook overnachten. En da’s zowat de enige plaats in de Chocolate Hills waar dat kan.

Je kunt via een lokale touroperator een uitstap boeken, maar je kunt ook gewoon de bus of een (motor)taxi nemen. De bussen rijden zeer frequent, zeker richting Carmen. Maar vergeet niet aan de chauffeur te vragen wanneer de laatste bus terug is. Vaak is dat al vrij vroeg, zo rond een uur of 4 in de namiddag.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply