De 4 UNESCO werelderfgoedsites van Maleisië

De Werelderfgoedlijst van UNESCO is altijd een goed startpunt om je reis te plannen. Wat op die lijst staat is doorgaans een tussenstop of omweg waard. Dit zijn de vier UNESCO werelderfgoedsites van Maleisië:

Gunung Mulu National Park

Gunung Mulu National Park is een bijzonder park in Sarawak, Borneo. Het park is in totaal 53.000 hectare groot en wordt gedomineerd door de 2377 meter hoge Gunung Mulu berg. Gunung Mulu National Park is belangrijk omwille van de enorme biodiversiteit, maar ook omwille van de talrijke grotten, waaronder Deer Cave. In het park zijn er maar liefst 300 km grotten. En in die grotten wonen miljoenen vleermuizen. En dat is dan weer goed voor het ecosysteem én het spektakel. Want ‘s avonds komen die miljoenen vleermuizen samen die grotten uit, wat voor een bijzonder indrukwekkend schouwspel zorgt.

Kinabalu Park

Kinabalu Park vind je in Sabah, Borneo. Het park wordt gedomineerd door Mount Kinabalu, die maar liefst 4.095 meter hoog is. Kinabalu Park is vooral belangrijk omwille van de enorme diversiteit aan planten en vegetatietypes.

De historische steden van de straat van Melakka: George Town en Melakka

De Straat van Melakka is een zeestraat van ongeveer 750 km lang en is één van de belangrijkste zeestraten ter wereld. Jaarlijks passeren er zo’n 50.000 schepen. Het is immers een belangrijke route tussen de Indische en de Stille Oceaan. De Straat van Melakka is een verbindingsroute tussen de voornaamste Aziatische economieën: die van India, Japan, China, Zuid-Korea en Taiwan. De Straat is al eeuwenlang een belangrijke handelsroute. Langs die Straat zijn 2 steden ontstaan die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis, namelijk Melakka en George Town. Beide steden zijn erkend als UNESCO werelderfgoedsites van Maleisië. Het zijn multiculturele steden met een uniek historisch centrum waarin je duidelijke invloeden van de vroegere koloniale heersers ziet. In Melakka zijn dat vooral Portugese en Nederlandse invloeden. In George Town zie je dan weer sporen van de Britse aanwezigheid.

De Straat van Melakka

De Straat van Melakka

 

Het stadhuis van George Town, één van de 4 UNESCO werelderfgoedsites van Maleisië

Het stadhuis van George Town

 

Melakka, één van de 4 UNESCO werelderfgoedsites van Maleisië

Melakka

 

Het archeologisch erfgoed van de Lenggong Vallei

Lenggong ligt in het noorden van Maleisië, op een uurtje rijden van Ipoh en twee uur rijden van George Town. Er zijn vier belangrijke archeologische sites in Lenggong, zowel in openlucht als in grotten. De oudste vondsten zijn bijna 2 miljoen jaar oud. De meest recente zijn zo’n 1700 jaar oud. Hier werden vondsten gedaan die bij de oudste ter wereld behoren. Er werden ook menselijke resten gevonden: de zogenaamde Perak Man is een volledig skelet dat zo’n 10.000 jaar oud is. Het is het oudste volledige skelet van Zuidoost-Azië.

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply