De Bruneise samenleving

De Bruneise samenleving wordt voor een groot stuk bepaald door de islam. Brunei is officieel een moslimland en de omgangsvormen en etiquette zijn dan ook vergelijkbaar met andere landen waar de islam een sterke positie heeft.

Bevolking en etniciteit

Brunei telt zo’n 410.000 inwoners. Het merendeel daarvan (97%) woont in de drie westelijke districten van het land. Het gros van de inwoners is van Maleisische afkomst (67%). De Chinezen vormen een tweede belangrijke groep en zijn goed voor zo’n 12% van de bevolking.

 

De islam speelt een belangrijke rol in de Bruneise samenleving

Brunei is een uitgesproken moslimland. Officieel dan toch, want eigenlijk is maar 67% van de bevolking moslim. Er zijn ook nog 13% christenen en 10% boeddhisten. De overige 10% praktiseert één of andere vorm van inheems traditioneel geloof. Andere godsdiensten zijn toegestaan, maar je kunt er niet omheen: de islam is een belangrijk aspect van het land. De sultan is niet alleen het staatshoofd, hij is ook hoofd van de islam in Brunei. En er is zelfs een minister van religieuze aangelegenheden die de islam moet ondersteunen en promoten.

Een neveneffect van die sterke positie van de islam: alcohol is verboden. Voor buitenlanders wordt hierop wel een uitzondering gemaakt. Vergis je niet: de Bruneiers zijn zeker geen fundamentalisten. Ze zijn zeer open ten opzichte van westerlingen en andere religies.

 

Do’s & dont’s in de Bruneise samenleving

De Bruneiers zijn open en tolerant en begrijpen dat je niet al hun gebruiken kunt kennen en respecteren. Hou echter deze regels in het achterhoofd om hen niet tegen de borst te stuiten:

  • Kleed je discreet. Met andere woorden: niet te veel bloot. Zeker niet als je heiligdommen bezoekt of bij officiële aangelegenheden.
  • Handen schudden doe je zo: je raakt licht de hand van de ander aan en brengt die vervolgens naar de (eigen) borst. Hou er rekening mee dat sommige Bruneiers geen handen schudden met het andere geslacht.
  • Wijzen doe je niet met je wijsvinger, maar met je duim (en maak met de overige vingers een vuist).
  • Als je een moskee bezoekt, doe dan je schoenen uit. Vrouwen bedekken ook best hoofd, armen en benen.
  • Als je iets aangeeft, doe dat dan met je rechterhand. Je linker kun je eventueel gebruiken om je rechterpols te ondersteunen bij het overhandigen.
  • Tijdens de ramadan eten en drinken de moslims niet van zonsopgang tot zonsondergang. Ze verwachten niet dat jij er aan meedoet, maar wel dat je niet ostentatief voor hen zit te eten of te drinken. Wees dus discreet.

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply