De Cambodjaanse keuken


In deze aflevering van Gordon’s Great Escape gaat chef Gordon Ramsay op zoek naar de ziel van de Cambodjaanse keuken. Hij treedt even uit zijn rol van bullebak en ontdekt op een respectvolle en onderhoudende manier het land en haar keuken. Een aanrader.

Rijst en vis

De Cambodjaanse keuken lijkt een beetje op de Thaise keuken, maar is iets minder pikant. Rijst is uiteraard een basisonderdeel van elke maaltijd. Ja zelfs bij het ontbijt, vaak onder de vorm van rijstsoep. En da’s even wennen voor ons westerlingen.

Tonlé Sap is het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië en Cambodja telt daarnaast ook nog heel wat rivieren én een kustlijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat er veel vis op het menu staat.

 

Klassiekers en vaste ingrediënten in de Cambodjaanse keuken

Amok en Lok Lak zijn twee klassiekers uit de Cambodjaanse keuken die je haast overal op de kaart zult zien staan. Amok is vis die in een bananenblad wordt bereid met kurkuma en kokosmelk. Het overheerlijke Lok Lak bestaat uit rundsvlees dat in stukjes is gesneden, salade, gebakken ei en frieten of rijst. Er zijn ook lok lak varianten met andere vleessoorten zoals varkensvlees of kip.

Eén van de vaste en meest typische ingrediënten uit de Cambodjaanse keuken is ongetwijfeld prahok. Dat is een soort vispasta gemaakt van gefermenteerde vis. Een uitgesproken smaak waar je toch even aan moet wennen. Andere populaire ingrediënten zijn citroengras, kaffir limoenblaadjes, galangal (dat lijkt een beetje op gember, maar is iets minder sterk van smaak) en tamarinde.

 

Erfenis van de Fransen

De Franse koloniale periode heeft ook op culinair vlak sporen nagelaten. Zo zul je op verschillende plaatsen gewoon een belegd broodje kunnen kopen. Goed nieuws dus voor wie die rijstsoep als ontbijt niet echt ziet zitten.

Koken

Laatste Superdeals

Leave a Reply