De duurste koffie ter wereld wordt gemaakt van uitwerpselen

De Indonesische kopi luwak is al een hele tijd de duurste koffie ter wereld. Maar sinds kort heeft deze kopi luwak er een stevige concurrent bij uit Thailand. Eén ding hebben de beide koffies alvast gemeen: ze worden gemaakt van uitwerpselen.

Kopi luwak: kattenkeutelkoffie

 

Kopi luwak (ook wel gekend als kopi loewak of luak) vind je voornamelijk in Java, Sumatra, Sulawesi en Bali. Civetkatten eten er de koffiebessen op. Maar de diertjes verteren enkel het vlees van de koffiebes. De rest komt er de volgende dag gewoon terug uit. Door de fermentatie in het maag-darmkanaal van de civetkat, krijgt de boon een bijzondere smaak. De bonen worden vervolgens gewassen, geroosterd en gemalen. Het proces om deze civetkat koffie te maken is dus vrij intensief, vandaar de hoge prijs. Meestal wordt kopi luwak gemaakt van civetkatten die in gevangenschap worden gehouden. Dat maakt de koffie nog enigszins betaalbaar: reken op ongeveer 200 EUR per kilo. Maar de écht exclusieve kopi luwak wordt gemaakt van wilde civetkatten. Dan ben je wel even bezig om al die kattenkeutels in het bos te zoeken. En dus loopt de prijs daarvan gigantisch op. Voor een kilo van deze variant moet je al snel een slordige 5000 EUR neertellen.

 

Concurrent

Dat moet duurder kunnen, moet Blake Dinkin gedacht hebben. En dus paste deze Canadees in Thailand hetzelfde proces als de kopi luwak toe, maar ditmaal bij olifanten. Je kunt je voorstellen dat koffiebonen plukken uit olifantenuitwerspelen een stuk arbeidsintensiever is dan ze te plukken uit kattenuitwerpselen. En dus is de prijs ook navenant opgelopen. Een kilo van deze ‘Black Ivory Coffee’ kost zo’n 850 EUR per kilo. De koffie zou bijzonder zacht van smaak zijn. De maagzuren van de olifant breken immers de proteïnen van de koffieboon af die voor de bittere smaak zorgen.

 

Koffie van uitwerpselen kopen

Wil je kopi luwak kopen, dan kan dat tegenwoordig vrij gemakkelijk in bepaalde online shops. 

De prijs van kopi luwak? Je betaalt een goede 30 EUR voor 125 gram koffiebonen. Ter vergelijking: voor koffiebonen van een huismerk van een supermarkt, betaal je 2 tot 3 EUR voor 250 gram.

De koffie van uitwerpselen van olifanten kun je niet zomaar online kopen. Ze wordt immers in zeer beperkte hoeveelheden geproduceerd: zo’n 50 kilo per jaar. Dit zwarte goud is enkel te verkrijgen in enkele exclusieve resorts.

Reizen

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply