De belangrijkste bezienswaardigheden van de Filipijnen

De bezienswaardigheden van de Filipijnen opgedeeld volgens de grote eilandengroepen: Luzon, Mindanao en de Visaya's

Klik op de kaart om te vergroten

De Filipijnen is een fascinerende archipel. Er is zoveel te zien en te beleven. Maar wat zijn nu de belangrijkste bezienswaardigheden van de Filipijnen? Welke highlights van de Filipijnen mag je zeker niet missen? Wij maakten een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden aan de hand van de voornaamste eilandengroepen: Luzon, de Visaya’s en Mindanao (klik op de kaart om de afbeelding te vergroten).

In dit overzicht komen vooral de klassiekers aan bod: de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Filipijnen. Uiteraard kun je ook buiten de gebaande paden heel wat prachtige dingen zien en beleven. Die komen aan bod in de rubriek ‘Inspiratie’.

Luzon

Luzon is de meest noordelijke eilandengroep. Hier vind je de hoofdstad Manilla en dus ook het politieke centrum van het land. Het is ook het economische hart van het land. Dit zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Luzon:

 • Manilla: de belangrijkste trekpleister van de hoofdstad is de ‘Intramuros‘, de oude ommuurde stad. Hier vind je enkele historische gebouwen zoals Fort Santiago, Casa Manila, de kerk van San Agustin en de kathedraal van Manilla. Verder kun je in Manilla ook nog het indrukwekkende Chinese Cemetery bezoeken of even ontsnappen aan de chaos van de stad in het Rizal Park. Tot slot is Manilla ook een fijne bestemming voor shopaholics en nachtbrakers.
 • Corregidor: op dit eilandje in Manila Bay vind je vooral heel wat interessante restanten van WOII.
 • De rijstterrassen van de Cordillera: in het noorden van Luzon vind je prachtige rijstterrassen die 2000 à 3000 jaar geleden werden aangelegd door de Ifugao en nu nog steeds gebruikt worden. Ze zijn intussen UNESCO werelderfgoed en een must-see als je de Filipijnen bezoekt.
 • Vigan: dit stadje in het noorden van Luzon is UNESCO werelderfgoed en een aangename bestemming vol koloniale charme. Herenhuizen uit de Spaanse periode en koetsen in de verkeersarme kasseistraten maken het plaatje compleet. Je waant je heel even buiten Azië.
 • Mount Isarog National Park: een ideale bestemming voor wandelaars. Het park ligt vlakbij het aangename stadje Naga in het zuidoosten van Luzon.
 • Mount Mayon: veel perfecter dan Mount Mayon wordt een vulkaan niet. De 2642 meter hoge vulkaan lijkt perfect kegelvormig en er komt quasi constant een rookpluim uit. Maar deze schoonheid kan ook lelijk uithalen. De vulkaan is immers nog altijd actief. Je kunt ‘m beklimmen tot op 2200 meter hoogte, tenminste als hij even rustig is. Informeer dus naar de laatste stand van zaken vooraleer je aan de beklimming begint. Legazpi in het zuidoosten van Luzon is de dichtstbijzijnde stad en ideale uitvalsbasis om de vulkaan te bezoeken.
 • Donsol (in het zuidoosten van Luzon): hier moet je tussen december en begin juni zijn. Want dan kun je hier tussen de walvishaaien zwemmen. Het is niet zozeer of je er zult zien, dan wel hoeveel.
 • Puerto Galera op het eiland Mindoro is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van de Filipijnen. Het trekt vooral veel duikers aan. Puerto Galera is eigenlijk een kuststrip van zo’n 15 kilometer tussen Sabang en White Beach, met heel wat duikresorts.

Visaya’s

Witte stranden. Check. Palmbomen. Check. Heerlijk helder water. Check. De Visaya’s zijn dé plaats bij uitstek in Zuidoost-Azië om te eilandhoppen van het ene paradijselijke eiland naar het andere.

Dit zijn de toeristische toppers van de Visaya’s:

 • Boracay: één van de meest populaire vakantiebestemmingen van de Filipijnen. Kilometerslange witte stranden en een bruisend nachtleven, dat zijn de troeven van dit eiland ten noorden van Panay.
 • Siquijor: adembenemende landschappen, watervallen, grotten en charmante dorpjes. Het eiland Siquijor is klein, niet zo duur en zeker de moeite waard.
 • Cebu City: dit was één van de eerste plaatsen die door de Spanjaarden werden gekoloniseerd. Hier vind je dan ook de oudste straat, de oudste universiteit en het oudste fort van de Filipijnen. Cebu City is voor de rest vooral een hub tussen de verschillende eilanden van de Visaya’s.
 • Bohol: dé bezienswaardigheid van dit eiland zijn de Chocolate Hills, bijzonder gevormde heuvels die wat doen denken aan chocoladezoenen.
 • Samar & Leyte: Samar en Leyte zijn 2 eilanden die door een brug met elkaar verbonden zijn. Het zijn twee ruige eilanden met ondoordringbare jungle in het binnenland. Hier kom je niet zozeer voor een strandvakantie, maar wel voor de natuur en het avontuur.
 • Palawan: Palawan ligt helemaal in het westen van de Visaya’s en profileert zich steeds meer als dé ecotoeristische bestemming van de Filipijnen. Adembenemende baaien en stranden, ongerept oerwoud in het binnenland en een heerlijke hoofdstad Puerto Princesa, dat is Palawan in het kort. Maar daarnaast zijn er ook nog het Tubbataha Reefs Natural Park en het Puerto Princesa Subterranean River National Park, allebei UNESCO werelderfgoed. Redenen genoeg dus om Palawan zeker niet over te slaan tijdens je reis door de Filipijnen.

Mindanao

Mindanao is de eilandengroep in het zuiden van de archipel. Het bestaat uit het grote eiland met dezelfde naam als de eilandengroep, Mindanao, en enkele kleinere eilanden zoals Basilan, Sulu en Tawa Tawa. Mindanao is altijd de thuisregio geweest van de Filipijnse moslims. Het is er vaak onrustig geweest omdat moslimseparatisten het eiland onafhankelijk wilden maken. In oktober 2012 werd er echter een vredesverdrag getekend dat een einde moest maken aan het conflict. Het is aangewezen om voor je vertrek toch even het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken.
Mindanao is omwille van dat onstabiele recente verleden helemaal niet toeristisch. Maar toch is er heel wat te zien en te doen. Onder meer dit:

   •  Mount Apo: met z’n 2954 meter de hoogste berg van de Filipijnen. Mount Apo kun je best bereiken vanuit Davao City.
   • Siargao: dit eiland ten noordoosten van Mindanao wordt omgeven door vele kleinere eilandjes. Siargao is een populaire plek onder de surfers, omwille van de uitstekende golven.
   • Cagayan de Oro: een feestbestemming. Want elke vrijdag en zaterdag wordt in het centrum van Cagayan de Oro een street party georganiseerd. Cagayan claimt bovendien ook de titel van ‘White Water Rafting Capital of the Philippines.’
   • Camiguin: 7 vulkanen, verschillende watervallen en heerlijke hot springs, dat zijn de troeven van dit eiland even ten noorden van Cagayan de Oro.

Laatste Superdeals