De Filipijnen in het kort

De Filipijnen kort samengevat in enkele feiten en cijfers:

Hoofdstad:Manilla is de hoofdstad van de Filipijnen. Maar het is niet de grootste stad van het land, die eer is weggelegd voor de vroeger hoofdstad Quezon City (QC). Maar zowel Manilla als Quezon City maken deel uit van Metropolitan Manilla, of kortweg Metro Manilla. Dat is de National Capital Region (NCR), de hoofdstedelijke regio. Vergelijk het gerust met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar dan ettelijke keren groter. Manilla is de dichtstbevolkte stad ter wereld. En dan hebben we het over de stad, niet over Metro Manilla. Die doet het op dat lijstje trouwens ook niet onaardig met een vijfde plek op de wereldranglijst van dichtstbevolkte steden.De vlag van de Filipijnen

Oppervlakte: het land is ongeveer 300.000 km² groot. Dat is bijna 10 keer zo groot als België en ruim 7 keer zo groot als Nederland.

Taal en schrift: er zijn 2 officiële talen, namelijk het Filipijns en het Engels. Het Filipijns wordt geschreven met het Filipijnse alfabet. Dat is zoals ons Latijnse alfabet, maar met toevoeging van 2 extra letters: de ng en de ñ. Naast het Filipijns en het Engels worden er ook nog ruim 170 lokale talen en dialecten gesproken.

Bestuursvorm: de Filipijnen is een republiek met Benigno Aquino III als president.

Bevolking: er zijn ruim 92 miljoen inwoners.

Etniciteit: er zijn tientallen etnische groepen in de Filipijnen. De grootste groepen zijn de Tagalog (28,1%), Cebuano (13,1%), Ilocano (9%), Bisaya (7,6%), Hiligaynon (7,5%), Bikol (6%) en Waray (3,4%). De resterende 25,3% zijn verspreid over heel wat kleinere etnische minderheden.

Religie: de Filipijnen is een overwegend christelijk land. Zo’n 90% van de bevolking is christen. De islam is de 2de grootste godsdienst van het land. Moslims vind je vooral op Mindanao, Palawan en de Sulu-archipel.

Munteenheid: de Filipijnse peso, of PHP. 100PHP is ongeveer 1,9 EUR. De koers van de dag kun je hier nog even raadplegen.

Telefooncode: als je een nummer in de Filipijnen belt, vorm je eerst +63.

Internet TLD: sites uit de Filipijnen eindigen op .ph

Tijdzone: GMT+8

Verkeer: in de Filipijnen rijdt het verkeer aan de rechterkant van de weg.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply