De Filipijnse samenleving

Twee belangrijke concepten uit de Filipijnse samenleving zijn ‘bahala na’ en ‘hiya’. Verder zijn de godsdienst en de familie ongetwijfeld de twee hoekstenen uit de Filipijnse samenleving.

Bahala wat? Bahala na.

Het klinkt als een vloek, maar dat is het niet. ‘Bahala na’ is een basishouding van de Filipino’s en kun je misschien nog het best vergelijken met de slagzin ‘Que sera, sera‘. Filipino’s aanvaarden wat op hun pad komt en trekken zich niet al te veel aan van tegenslag, want ook dat gaat voorbij. Die houding maakt hen ook erg tolerant.

Hiya

Hiya kun je het best vergelijken met een soort schaamtegevoel. Eigenlijk komt het overeen met het concept van gezichtsverlies dat je in andere Zuidoost-Aziatische landen vaak tegenkomt. Wie zich kwaad maakt, heeft geen hiya. Of anders uitgedrukt: wie zich kwaad maakt, gedraagt zich schaamteloos. En dat is not done in de Filipijnen. Glimlach en beheers jezelf, daar kom je in de Filipijnen – net als elders in Zuidoost-Azië – een pak verder mee dan met je druk te maken.

 

Godsdienst en familie: hoekstenen van de Filipijnse samenleving

Godsdienst en de familie zijn de hoekstenen van de Filipijnse samenleving. Je hoort loyaal en respectvol te zijn ten aanzien van iedereen uit de familie. Familie mag je trouwens in ruime zin interpreteren: ook verre achterneven vallen daar bijvoorbeeld onder.

Het merendeel (90%) van de Filipino’s is christen, en ze zijn vaak bijzonder fanatiek in hun godsdienstbeleving. Eén van de meest extreme uitingen daarvan is ongetwijfeld de vrijwillige kruisiging van sommige Filipino’s op Goede Vrijdag. Jawel, ze worden met nagels in de handen aan het kruis geslagen. Rare jongens, die Filipino’s.

Etniciteit

De negrito’s zijn de oorspronkelijk inwoners van de archipel. Maar tegenwoordig zijn zij een kleine minderheid, waar de overige Filipino’s op neerkijken. De meeste van de huidige inwoners zijn oorspronkelijk van Maleisische afkomst en zijn onderverdeeld in tientallen verschillende etnische groepen. Daarvan zijn de Tagalog de grootste groep. Zij zijn goed voor zo’n 28,1% van de bevolking. Naast de andere grote groepen, zoals de Cebuano, Ilocano, Bisaya, Hiligaynon, Bikol en Waray zijn er heel wat kleine etnische minderheidsgroepen. Twee belangrijke daarvan zijn de Chinezen, die economische zwaar wegen, en de mestizos, kinderen van gemengde relaties tussen Filipijnen en Spanjaarden.

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply