Een blik op de kaart van Myanmar

De kaart van Myanmar kun je onderverdelen in 6 grote regio’s:

De kaart van Myanmar

De kaart van Myanmar 

Irrawaddy

Dit is de regio van de Irrawaddy-delta. Of met de nieuwe naam: de Ayeyarwady-delta. Hier is Yangon gelegen, de grootste stad van het land en tot 2005 de hoofdstad. Ook Bago is een stop waard, zeker als je van tempels en boeddha-beelden houdt.

Centraal Myanmar

Deze regio kun je niet overslaan tijdens een trip door Myanmar. Hier vind je de nieuwe hoofdstad Naypyidaw, maar nog belangrijker: Bagan en Mandalay. Mandalay was de hoofdstad van het land vòòr Yangon en is nog steeds de tweede grootste stad van het land en absoluut een bezoek waard. Bagan, de tempelsite met meer dan 4000 tempels, is wellicht dé bezienswaardigheid van het land. Sommige reizigers vinden Bagan nog mooier en indrukwekkender dan Angkor Wat.

Het zuidoosten

Het zuidoosten van Myanmar strekt zich langs Thailand uit en heeft ontelbare eilandjes voor de kust. De ‘Golden Rock’ in Kyaiktiyo is één van de trekpleisters uit de regio. Het is een heilige rots, die – verrassend – goud gekleurd is.

Het noorden

De stadjes Myitkyina, Bhamo en Katha trekken wel nog enkele toeristen, maar over het algemeen is het noorden minder toeristisch dan de rest van het land. Wil je sneeuw zien in Zuidoost-Azië? Ga dan naar Putao in het uiterste noorden van Myanmar. Je zult moeten vliegen, want je geraakt er niet over land. In Putao vind je de hoogste berg in Myanmar en sneeuwval is er niet zo uitzonderlijk.

Het westen

Sittwe is de belangrijkste stad van het westen. Je kunt er niet over land naar toe, maar wel met het vliegtuig of de boot. Vanuit Sittwe kun je een mooie boottrip maken naar Mrauk U, een tempelsite die ook wel eens ‘baby Bagan’ wordt genoemd. Het westen is een buitenbeentje in Myanmar. Het is wat geïsoleerd van de rest van Myanmar en leunt soms dichter aan bij de buur Bangladesh. In tegenstelling tot de rest van het overwegend boeddhistische Myanmar, leven hier ook heel wat moslims, die vaak in conflict liggen met de overheid omdat die hen niet erkent.

Het oosten

Als je naar het oosten gaat, dan is dat wellicht vooral voor het Inle Lake. Het meer is een absolute must tijdens je bezoek aan Myanmar. Hier kun je fietsen, wandelen en tot rust komen in een prachtige omgeving. Ben je van plan om dieper de oostelijke regio van Myanmar in te trekken, informeer je dan toch even naar de laatste stand van zaken ter plaatse. Het oosten is immers ook de regio van de ‘Golden Triangle‘, berucht omwille van de opiumproductie en -handel. Bepaalde gebieden kunnen dus verboden terrein zijn voor toeristen en/of gevaarlijk zijn. Maar geen nood: op de gebaande toeristische paden ben je in het oosten zeker en vast veilig.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply