De Laotiaanse keuken

De Laotiaanse keuken lijkt wat op de Thaise en Vietnamese keuken. Het basisingrediënt is kleefrijst of ‘khao niaow’. Kleefrijst is erg belangrijk voor de Laotianen. Zo belangrijk dat het zelfs een nationaal symbool is. Zoals wij brood eten, eten zij kleefrijst.

Laotianen zijn de grootste consumenten van kleefrijst ter wereld. En die rijst wordt vaak gewoon met de hand gegeten omdat het zich daar perfect toe leent. Laotianen noemen zichzelf soms zelfs luk khao niaow, wat zoveel betekent als ‘kinderen van de kleefrijst‘. Een vreemde titel als je ‘t ons vraagt, maar zij zijn er trots op.

 

Klassieke ingrediënten en gerechten uit de Laotiaanse keuken

Naast de kleefrijst wordt er vaak ook gekookt met galangal en met citroengras. Padaek, een vissaus, vind je ook in heel wat gerechten van de Laotiaanse keuken terug.

Het bekendste gerecht is ongetwijfeld de ‘larb’ (ook soms wel ‘laab’ of ‘laap’ geschreven). Larb is een salade met gemarineerd vlees. Een andere klassieker is de pittige papayasalade ‘tam mak hoong’, ook wel gekend als ‘som tam’. Dat gerecht wordt trouwens ook in Thailand geserveerd. In 2011 haalde het plaats 46 in de lijst van ‘s werelds lekkerste gerechten, samengesteld door CNNGo.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply