De Maleisische keuken

De Maleisische keuken is – net als de bevolking – een echte mix van verschillende achtergronden. In de Maleisische gerechten ontdek je onder meer Thaise, Indiase en Chinese invloeden. 

Rijst is een vast ingrediënt in elke Maleisische maaltijd. Daarnaast komen er curries op tafel, gebakken kip of vis, groenten en verschillende soorten sambal. Sambal belacan is ongetwijfeld de meest bijzondere sambal en het is een smaak waar je even moet aan wennen. Het wordt immers gemaakt van gegiste garnalenpasta en heeft een erg sterke smaak.

In Maleisië komt er heel veel vis op tafel. Omdat Maleisië overwegend moslim is, zul je er geen varkensvlees vinden.

Maleisische gerechten

Enkele Maleisische klassiekers zijn onder meer:

Nasi lemak: rijst die in kokosmelk wordt gekookt en geserveerd wordt met gebakken kip, kroepoek, ansjovis, ei en zoete chilisaus.

Ikan bakar: vis in chilisaus die gegrild wordt op een open vuur.

Murtabak: een soort gevulde pannenkoek met ei, uien en vlees die je ook in een curry kunt dippen.

Satay: saté dus. Gemarineerd en gebarbecued vlees of vis op een stokje. Je vindt in zowat alle straten satay-kraampjes. De overheerlijke barbecue-geur die je overal tegemoetkomt zal je meer dan eens doen watertanden!

Eten als een Maleisiër

Veel gerechten worden nog met de hand gegeten. Gebruik wel je rechterhand, want je linkerhand wordt er gezien als een onreine hand. Dat is immers de hand waarmee je je na een toiletbezoek schoonmaakt (jep, zonder WC-papier maar mét je blote hand en wat water). Niet alleen bestek is een optie, ook een bord is dat. Sommige gerechten worden immers gewoon op een bananenblad geserveerd.

Penang

Het eiland Penang in het noordwesten van Maleisië wordt algemeen gezien als dé culinaire hoofdstad van Maleisië. Het is vooral gekend omwille van de vele eetkraampjes op straat. Penang heeft heel wat Chinese inwoners en het zal je dan ook niet verbazen dat je hier uitstekend Chinees kunt eten.

Zelf Maleisisch koken

Wil je thuis zelf ook eens Maleisisch koken? Dan is bovenstaande videoreeks van het Maleisische restaurant Ning een perfecte hulp.

 

 

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply