De Myanmarese samenleving

De Myanmarese samenleving is een overwegend boeddhistische samenleving. Het boeddhisme bepaalt mee de waarden en de gedragsetiquette.

Bevolking en etniciteit

Van de 60 miljoen inwoners behoort zo’n 68% tot de Bamar. Birma, de naam die de Britten aan het land gaven, is afgeleid van het woord ‘Bamar’. Maar naast de Bamar zijn er nog ruim 130 andere etnische groepen. De Shan, Kayin (of Karen), Rakhine, Mon, Kachin, Chin, Indiërs, Chinezen en Kayah zijn enkele andere grote bevolkingsgroepen.

Religie

Het leeuwendeel van de bevolking is boeddhist (89%). Er zijn ook 4% christenen in het land. Daarnaast vind je nog heel wat andere godsdiensten. Rond de Rohingya, de moslimgemeenschap in het westen van het land is heel wat te doen. Zij hebben het hard te verduren, want worden door de staat niet erkend als burgers en als dusdanig vervolgd.

Hoewel het boeddhisme alomtegenwoordig is, heeft het niet volledig het geloof in de ‘nats’ (geesten) vervangen. Het geloof in de nats gaat in Myanmar hand in hand met het boeddhisme. Daar waar het boeddhisme eerder gericht is op een volgend leven (als je nu goed doet, zul je het in een volgend leven beter hebben), is het tevreden houden en eren van de nats eerder gericht op dit leven.

Waarden

De familie speelt een belangrijke rol in het leven van de Myanmarezen. Ook respect voor ouderen is van groot belang. Discretie, subtiliteit en bescheidenheid worden in Myanmar erg op prijs gesteld.

Do’s & dont’s in de Myanmarese samenleving

Enkele do’s & dont’s die je best in het achterhoofd houdt tijdens je bezoek aan Myanmar:

Raak niemands hoofd aan. Dat is het spirituele centrum van het lichaam.

Richt nooit je voeten naar iemand. Als je het kunt vermijden, stap dan ook nooit over iemand.

– Als je iets aan iemand geeft, doe dat dan met je rechterhand en hou je linkerhand onder je rechterelleboog.

Kleed je discreet als je religieuze sites bezoekt. Vermijd er shorts en mouwloze T-shirts.

– Als je een religieus gebouw betreedt, doe dan je schoenen uit.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply