Tussen kerst en kitsch: de parols van San Fernando

Dat kerstmis het feest van het licht is, zul je in San Fernando geweten hebben. Daar vieren ze jaarlijks vlak voor kerst het Giant Lantern Festival. Een parade van gigantische kitscherige verlichte kerststerren of parols waar een massa volk op afkomt. Maar zoals met iedere kerstverlichting: hoe meer over the top, hoe sfeervoller.

Parol

Verlichte kerststerren werden wel uitgevonden in San Fernando, maar ze zijn zeker niet enkel daar te zien. Ze komen overal in de Filipijnen voor. Daar heet zo’n ster een parolVan het Spaanse woord farol wat zoveel als ‘lantaarn’ of ‘licht’ betekent. De parol is een traditionele kerstversiering die je aan heel wat Filipijnse huizen ziet. Een gewone parol is doorgaans maximaal een meter hoog en wordt traditioneel van papier en bamboe gemaakt. De parol vormt een ster met 5 punten, die de ster van Bethlehem moet voorstellen.

 

Het Giant Lantern Festival van San Fernando

Voor een  bigger, better, brighter versie van de parol moet je in San Fernando zijn. Daar wordt sinds de jaren 1930 het Giant Lantern Festival in z’n huidige vorm georganiseerd. Tijdens dat festival nemen verschillende makers van gigantische parols het tegen elkaar op. De parols van het Parol Festival hebben een diameter van 6 tot wel 12 meter. En ze hangen vol met lichtjes, die verschillende patronen vormen op het ritme van de muziek. Een huzarenstukje, want aan zo’n reuzenparol wordt een heel jaar gewerkt, soms wel door 50 mensen.

Prijskaartje: elke parol die deelneemt aan het festival, kost al gauw zo’n 9000 EUR. De makers moeten gelukkig niet alles uit eigen zak betalen. De stad San Fernando komt immers met stevige subsidies over de brug.

Het Giant Lantern Festival is razend populair onder de Filipino’s en trekt dan ook heel wat belangstellenden. Omwille van dit festival claimt San Fernando trouwens de titel van Christmas Capital of the Philippines.

 

Reuzenparol op het Giant Lantern Festival van San Fernando

Reuzenparol op het Giant Lantern Festival van San Fernando (foto: Jervis Salvador)

 

 

Praktisch

Wanneer? De datum van de competitie zelf varieert van jaar tot jaar, en kun je checken op de Facebook-pagina van het festival. De competitiedag lokt het meeste volk. Maar je moet niet per se op die ene dag gaan. Doorgaans kun je elke dag de parols in actie zien tussen half december en begin januari.

Waar? San Fernando ligt in Luzon, op een goed uur rijden ten noorden van de hoofdstad Manilla.

Rij van reuzenparols op het Giant Lantern Festival van San Fernando

Rij van reuzenparols op het Giant Lantern Festival van San Fernando (foto: Ferdz Decena)

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply