Let’s talk money! Over de reiskost in Indonesië, fooien en bankautomaten.

De reiskost in Indonesië ligt laag. Eten, openbaar vervoer en overnachtingen zijn er erg betaalbaar. Toch is er één factor waar je rekening moet mee houden: Indonesië is een archipel. Dat betekent dat je van eiland naar eiland kunt hoppen met de boot, wat best wel nog betaalbaar is. Maar wil je veel verschillende uithoeken van het land zien, dan is de kans groot dat je verschillende binnenlandse vluchten zult nemen. En dat kan aardig aantikken.

Munteenheid en wisselkoersJe reiskost in Indonesië berekenen is niet altijd makkelijk met die grote bedragen

In Indonesië ruil je je euro’s voor IDR ofte Indonesische Rupiah, ook wel als Rp afgekort. En hou je vast: 1 IDR = ongeveer 0,00008 EUR. Of net iets makkelijker rekenen: 10.000 IDR = 0,8 EUR. Wen dus alvast maar aan grote bedragen. Je zult er voornamelijk biljetten gebruiken en die gaan van 1.000 Rp tot 100.000 Rp. Maar er zijn ook muntstukken van 50, 100, 200, 500 en 1000 Rp. Voor de koers van de dag kun je deze currency converter raadplegen.

Reiskost in Indonesië

De reiskost in Indonesië ligt erg laag. Degelijke overnachtingen en maaltijden hoeven niet duur te zijn. Als je veel verschillende eilanden op korte tijd wilt zien, dan zul je moeten vliegen. En dat kan je budget wel onder druk zetten. De prijzen zijn ook niet in heel Indonesië dezelfde. Toeristische gebieden zoals Bali zijn een stuk duurder dan niet-toeristische gebieden en grote steden zoals Jakarta zijn duurder dan het platteland.

Enkele indicaties:

– Een koffie: 0,3-0,5 EUR

– Tweepersoonskamer in een driesterrenhotel in Jakarta: 30 tot 50 EUR per nacht

– Tweepersoonskamer in een driesterrenhotel in Ubud, Bali: 60 tot 80 EUR per nacht

Street food: 0,5 – 2 EUR per persoon

Goedkoop restaurant: 5 EUR per persoon

Wil je weten hoeveel het kost om te gaan backpacken in Indonesië? Lees dan zeker eens dit artikel! 

Bankautomaten

De bankautomaten in Indonesië hebben meestal een limietbedrag dat je per keer kunt pinnen. En die limiet ligt vaak veel te laag. Soms is die limiet 2.000.000 Rp, soms maar 400.000 Rp. Dat lijkt veel, maar omgerekend is dat respectievelijk zo’n 160 EUR en 32 EUR. Als je bedenkt dat je per keer dat je b.v. met je Visa-kaart in het buitenland pint aanzienlijke transactiekosten betaalt, dan kan dit een dure aangelegenheid worden. Neem dus best voldoende cash mee.
In de steden en toeristische gebieden zul je voldoende bankautomaten vinden. Verlaat je de gebaande paden, neem dan je voorzorgen en maak dat je voldoende cash bij hebt.

Fooien

Fooien geven is optioneel. In hotels wordt de service al aangerekend. Een fooi geven is dan niet meer nodig. Ook in veel restaurants is de service al in je rekening inbegrepen. Zie je die op de rekening staan, dan moet je dus geen fooi meer geven. Zie je die niet staan, dan is het gebruikelijk om een fooi te geven. Dat kan gaan van 10.000 Rp tot 5 à 10% van het totaalbedrag.
Taxichauffeurs moet je geen fooi geven. Maar vaak hebben ze geen muntstukken bij, dus je kunt de bankbiljetten van je wisselgeld wel aanvaarden, maar de muntstukken gewoon als fooi laten.
Kruiers op de luchthaven verwachten zo’n 5000 Rp per koffer.

Hoewel fooien geven optioneel is, is het voor veel Indonesiërs een belangrijke bron van inkomsten. Veel verdienen ze niet en elke Rp extra die ze kunnen verdienen, kan voor hen een groot verschil maken.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply