Let’s talk money! Over de reiskost in Laos, fooien en bankautomaten

De reiskost in Laos ligt laag. In Laos betaal je met de kip. Neen, niet het dier, maar de munt, de Laotiaanse kip. Neem een grote portefeuille mee: veel bankautomaten zijn er niet dus moet je veel cash op zak hebben. Bovendien zijn de bankbiljetten niet veel waard, dus zul je een dikke pak biljetten moeten meezeulen.

Munteenheid en wisselkoersReiskost in Laos: betalen in Laos doe je met de Laotiaanse kip.

In Laos betaal je met de munteenheid met de grappige naam: kip. Eén kip (of LAK, Laotiaanse kip) = 0,000095 EUR. Of om makkelijker te rekenen: 10.000 kip = ongeveer 1 EUR. Voor de laatste wisselkoers check je best even deze universal currency converter. 100.000 kip is het grootste bankbiljet is, maar dat is niet echt frequent in de omloop. Je zult veel eerder kleinere coupures op zak hebben, die echter niet zo heel veel waard zijn. Conclusie:  je zit vaak met een dikke pak bankbiljetten op zak. Wat niet altijd even handig is. Gelukkig kun je in de steden vaak ook betalen met dollars en Thaise baht. En zeker voor grote bedragen zul je al snel merken dat dat een stuk praktischer is.

Kip tip: de Laotiaanse kip kun je niet buiten Laos wisselen. Vergeet je resterende kip dus niet te wisselen vooraleer je het land verlaat.

 

Reiskost in Laos

Zoals om het even waar ter wereld maak je je reis zo duur als je zelf wilt. Maar voor de gemiddelde reiziger is de reiskost in Laos erg laag.  Enkele indicaties:

– De bus van Luang Prabang naar Vientiane kost ongeveer 10 EUR, afhankelijk van de comfortklasse die je kiest.

– Een kamer in een driesterrenhotel in Luang Prabang kost tussen de 25 en 40 EUR per nacht.

– Een kamer in een nette guesthouse in Luang Prabang kost tussen de 5 en 15 EUR per nacht.

Eten aan een eetkraampje: 1 à 2 EUR per persoon

Eten in een restaurant: 5 à 10 EUR per persoon

Wil je weten hoeveel het kost om te gaan backpacken in Laos? Lees dan zeker eens dit artikel!

 

Bankautomaten

Neem voldoende cash mee als je naar Laos gaat. Bankautomaten die internationale kaarten aanvaarden zijn er nauwelijks en zijn bovendien voornamelijk in Vientiane geconcentreerd.

 

Fooien

Fooien geven is niet verplicht en wordt ook niet echt verwacht. Enkel in de chiquere restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% fooi te geven. Tenzij er al een ‘service charge’ werd aangerekend. Dan moet je ook niets geven.

Maar uiteraard is een fooi een mooie blijk van appreciatie voor de geleverde diensten. Als je echt tevreden bent, is het zeker niet verkeerd om een fooi te geven. De Laotianen verdienen weinig en leven vaak in erg armzalige omstandigheden. Een fooi die jou niet armer maakt, maakt hen wel vaak een stuk rijker.

Een gouden fooitip die eigenlijk overal ter wereld geldt: als je net geland bent, probeer dan nog in de luchthaven je grote bankbiljetten te wisselen voor wat kleinere coupures. De kans is immers groot dat je een kruier op de parking van de luchthaven of aan je eerste hotel een fooi wilt geven. En dan sta je daar met je grote biljetten die je van thuis mee hebt. En wisselgeld vragen op een fooi is ook geen optie wegens helemààl lullig en not done….

Het is bovendien geen slecht idee om al op voorhand even na te denken hoeveel je wilt tippen in die eerste situaties na je aankomst. Je bent er immers nog maar net, en je bent de lokale munt nog niet gewoon. Je bent moe van je vlucht en kunt je niet zo meteen de wisselkoers voor de geest halen. En als het je wel al lukt, dan ben je vaak te moe om nog exact om te rekenen hoeveel je nu eigenlijk wilt/moet geven. De kans is groot dat je dan véél te veel tipt.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply