Let’s talk money! Over de reiskost in Myanmar, fooien en bankautomaten.

De reiskost in Myanmar neemt heel snel toe. De vraag naar bijvoorbeeld logies wordt steeds groter en het aanbod kan die vraag niet altijd volgen. Dat jaagt de kosten al snel de lucht in. Myanmar is nog steeds geen duur land, maar in vergelijking met enkele jaren geleden betaal je tegenwoordig een veelvoud.

Munteenheid en wisselkoers

Reiskost in Myanmar: cash is king.

Neem een grote portefeuille mee, want cash is king in Myanmar (foto: Greg Walters)

In Myanmar betaal je met de kyat of MMK, of kortweg k. Om makkelijk te rekenen: 1000 MMK is bijna 1 EUR (0,9 EUR om precies te zijn). De koers van de dag kun je hier nog even nakijken. Kyat spreek je trouwens uit als ‘chat’.

 

Geen bankautomaten: neem voldoende cash mee

Er zijn zo goed als geen bankautomaten in Myanmar. Breng dus voldoende cash mee voor je volledige reis. Neem dollars mee, die kun je het gemakkelijkst wisselen. En vergeet ook niet om je kyats weer te wisselen vooraleer je het land verlaat, want buiten Myanmar zijn je kyats waardeloos. Al je geld voor enkele weken gewoon cash op zak hebben, het is geen aangenaam gevoel. De schrik zit er altijd in dat je zult overvallen worden en je alles ineens kwijt bent. Maar geen nood, Myanmar is bijzonder veilig. Diefstal of overvallen op toeristen komen zeer zelden voor.

Als je dollars mee neemt, let er dan op dat je biljetten niet gescheurd, erg gekreukt of gemarkeerd zijn. Want sommige wisselaars aanvaarden enkel onberispelijke biljetten. Bovendien doe je er goed aan geen biljetten van voor het jaar 2000 mee te nemen. Ook die zouden op sommige plaatsen geweigerd kunnen worden.

Met de recente versoepeling van het regime in Myanmar, is er ook economisch één en ander aan het bewegen. Bankautomaten beginnen geleidelijk aan in het straatbeeld op te duiken, maar op het moment van schrijven kun je er nog niet terecht met je internationale kredietkaart. Voor een laatste stand van zaken kun je best even de ATM locators van Visa, American Express en MasterCard raadplegen (tip: check zowel ‘Burma’ als ‘Myanmar’).

In geval van nood kun je in sommige hotels wel cash verkrijgen met je kredietkaart, maar die hotels rekenen daarvoor een erg forse commissie aan, soms zelfs 30%.

 

Reiskost in Myanmar

Enkele jaren geleden was Myanmar nog één van de goedkoopste bestemmingen in Zuidoost-Azië, maar daar is de laatste jaren heel snel verandering in gekomen. Als je je budget baseert op de prijzen uit een reisgids van pakweg vijf jaar geleden, dan neem je gegarandeerd veel te weinig geld mee. En dat kan een probleem zijn, want bankautomaten zijn er niet om wat cash bij te tanken.

De snelle prijsstijging heeft alles te maken met de versoepeling van het regime. Sindsdien is het toerisme exponentieel toegenomen en is de vraag zo groot geworden dat het aanbod bijna niet kan volgen. Met stevige prijsstijgingen tot gevolg. Zeker voor je logies zul je in Myanmar een pak meer betalen dan bijvoorbeeld in Cambodja.

Enkele indicaties:

– Een tweepersoonskamer in een driesterrenhotel in Yangon: 65-100 EUR per nacht

– Een tweepersoonskamer in een guesthouse: 15-30 EUR per nacht (afhankelijk van de locatie en mate van comfort)

Eten aan een kraampje: 2 EUR per persoon

Eten in een eenvoudig restaurant: 5-10 EUR per persoon

 

Fooien

Myanmarezen verwachten geen fooi. Verlaat je in Myanmar de gebaande paden, dan is de kans groot dat Myanmarezen een fooi zelfs niet willen aanvaarden. Maar onder invloed van het sterk toenemende toerisme, is het stilaan iets gebruikelijker geworden om een fooi te geven in de toeristische gebieden. Je moet je echter niet verplicht voelen.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply