Let’s talk money! Over de reiskost in Vietnam, fooien en bankautomaten.

De reiskost in Vietnam ligt vrij laag. Zeker als je eet en je verplaatst zoals de locals. Dan kun je met een half miljoen dong per persoon per dag gemakkelijk rondkomen, (eenvoudige) logies inbegrepen. Dat lijkt veel, maar omgerekend is dat nog geen 20 EUR.

Munteenheid en wisselkoers

De Vietnamese dong is de lokale munt, ook wel afgekort tot dong, VND of simpelweg d. 1 VND is 0,000037 EUR waard. Of om iets makkelijker te rekenen: 10.000 VND = 0,37 EUR. De koers van de dag kun je hier nog even nakijken.

Ook de dollar is in omloop in Vietnam. In toeristische gebieden worden prijzen vaak aangeduid in USD. Voor de grotere bedragen is het soms handiger om in USD te rekenen en te betalen dan in VND.

Opgepast: de dong kun je enkel in Vietnam wisselen. Met andere woorden: zorg ervoor dat je al je dongs gewisseld hebt vooraleer je het land verlaat, want die geraak je anders niet meer kwijt.

Reiskost in Vietnam

De reiskost in Vietnam ligt laag. Zoals overal ter wereld kun je ook in Vietnam decadent veel geld uitgeven, maar een gemiddelde reiziger krijgt hier veel waar voor zijn geld. Enkele indicaties:

Maaltijd aan een kraampje op straat: 0,5 – 1 EUR

Tweepersoonskamer in een driesterrenhotel in Hanoi: 30-40 EUR per kamer per nacht

– Een tweepersoonskamer in een nette guesthouse in Ho Chi Minhstad: 10-15 EUR per kamer per nacht

– Maaltijd in een eenvoudig Vietnamees restaurant: 5 EUR per persoon

Bankautomaten

Aan ATM’s geen gebrek in Vietnam. Je vindt ze in alle steden en toeristische gebieden. De meeste automaten accepteren internationale kaarten. Voor de exacte locaties van ATM’s die internationale kredietkaarten aanvaarden kun je de ATM locators raadplegen van Visa, MasterCard en American Express. Zoals steeds in het buitenland, moet je wel rekening houden met aanzienlijke transactiekosten. Zowel de lokale bank als je eigen bank rekenen je per transactie heel wat aan. Pin dus meteen grote bedragen zodat je minder vaak moet bijtanken. Er is bij de ATM’s wel telkens een limiet op het bedrag dat je per keer kunt pinnen. En die limiet kan van automaat tot automaat nogal sterk variëren. Als die limiet laag ligt, kun je meerdere keren na elkaar pinnen. Maar dan betaal je een veelvoud aan transactiekosten. Je vraagt dus ter plaatse (b.v. aan de receptie van je hotel) best even na welke ATM’s van welke banken de hoogste limiet hebben. Zo kun je de transactiekosten aanzienlijk beperken.

Fooien

Fooien geven is niet verplicht. Maar zoals overal elders wordt het uiteraard wel gewaardeerd. Bovendien kan een fooi voor Vietnamezen een groot verschil maken. Velen leven van minder dan 100 EUR per maand. Als je hen dan 1 of 2 EUR fooi geeft, dan voel jij het verschil niet, maar zij des te meer.

Sowieso is het wel gebruikelijk om fooien te geven aan gidsen of chauffeurs die je de ganse dag op sleeptouw nemen. Zij hangen immers voor een groot deel af van die fooien. En als een monnik je rondleidt in een pagode, wordt ook wel van je verwacht dat je iets achterlaat. Daarvoor zijn vaak tipping boxes voorzien in de pagodes zelf.

Een gouden fooitip die eigenlijk overal ter wereld geldt: als je net geland bent, probeer dan nog in de luchthaven je grote bankbiljetten te wisselen voor wat kleinere coupures. De kans is immers groot dat je een kruier op de parking van de luchthaven of aan je eerste hotel een fooi wilt geven. En dan sta je daar met je grote biljetten die je van thuis mee hebt. En wisselgeld vragen op een fooi is ook geen optie wegens helemààl lullig en not done….

Het is bovendien geen slecht idee om al op voorhand even na te denken hoeveel je wilt tippen in die eerste situaties na je aankomst. Je bent er immers nog maar net, en je bent de lokale munt nog niet gewoon. Je bent moe van je vlucht en kunt je niet zo meteen de wisselkoers voor de geest halen. En als het je wel al lukt, dan ben je vaak te moe om nog exact om te rekenen hoeveel je nu eigenlijk wilt/moet geven. De kans is groot dat je dan véél te veel tipt.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply