De Vietnamese keuken


In deze aflevering van Gordon’s Great Escape gaat chef Gordon Ramsay op zoek naar de ziel van de Vietnamese keuken. Hij treedt even uit zijn rol van bullebak en ontdekt op een respectvolle en onderhoudende manier het land en haar keuken. Een aanrader.

Als het beweegt, kun je ‘t eten

Vietnamezen staan er bekend om dat ze alles eten. Hun motto luidt ‘als het beweegt, dan kun je het eten‘. Hond, rat, slang, zowat alles staat op het menu. En bovendien laten ze niets verloren gaan. En daar gaan ze ver in. Heel ver. Zo wordt van een slang niet alleen de ruggengraat opgegeten, ook het hart wordt opgegeten. En niet zomaar. Het hart wordt geserveerd meteen nadat de slang gedood is. Het wordt dus vers geserveerd. Zo vers dat het hart nog klopt als je het opeet. Een bizarre gedachte voor ons, maar een eer voor de Vietnamezen. Want het kloppende slangenhart wordt doorgaans voorbehouden voor de eregast.

Maar laat dit vooral niet aan je hart komen. Als je geen fan bent van dat soort culinaire avonturen, kun je ze gerust vermijden. Er is keuze te over aan andere lekkere gerechten met normale ingrediënten.

 

Rijst

Rijst is het basisingrediënt van zowat elke Vietnamese maaltijd. En als er geen rijst geserveerd wordt, dan zijn het noedels. En dat begint al bij het ontbijt. Je kunt pho eten (spreek uit als ‘fuh’), een noedelsoep die vaak als ontbijt wordt gegeten. Geen zin in noedelsoep als ontbijt? Neem dan gewoon xoi. Da’s gestoomde kleefrijst met sojabonen, maïs of pinda’s. Rijst of noedelsoep als ontbijt, het is even wennen. Maar geen nood als je dit echt niet ziet zitten. In de steden en toeristische gebieden zul je in je hotel of in een café wel een westers ontbijt kunnen scoren.

 

Klassieke ingrediënten uit de Vietnamese keuken

Bij de rijst krijg je doorgaans vis of vlees en groenten en soep. Vooral vis en zeevruchten zijn zeer populair in Vietnam. Populaire smaakmakers in de Vietnamese keuken zijn sjalotten, koriander, citroengras, gember, saffraan, anijs, munt en kokosmelk (vooral in het zuiden). Maar dé Vietnamese smaakmaker bij uitstek is ongetwijfeld de nuoc mam, een vissaus met een uitgesproken zoet-zoute smaak.

 

Klassieke gerechten uit de Vietnamese keuken

De loempia is het bekendste Vietnamese gerecht. Je vindt ‘m met vullingen in allerlei varianten. Op de kaart zul je de loempia aantreffen onder de namen cha gio, cha nem, nem ran of gewoon nem.

Pho, de noedelsoep die vaak als ontbijt wordt gegeten, is een andere klassieker uit de Vietnamese keuken. Vietnamezen zijn gek op soep en je zult dan ook heel wat verschillende soepen proeven tijdens je reis door Vietnam.

Cha ca is een een bekend visgerecht. De vis wordt in boter met dille en lente-ui gebakken en geserveerd met rijstnoedels en pinda’s.

Zin om zelf Vietnamese gerechten klaar te maken? Met deze boeken kan je alvast aan de slag.

Koken

Laatste Superdeals

Leave a Reply