De geschiedenis van Thailand in vogelvlucht

De geschiedenis van Thailand kun je best overlopen aan de hand van de steden die het machtscentrum waren. In de loop van de eeuwen zijn immers verschillende steden hoofdstad geweest van Thailand (of Siam, zoals Thailand oorspronkelijk heette).

Sukhothtai

De geschiedenis van Thailand als natie start in de 13de eeuw. Voordien bestond de regio uit een heleboel kleine koninkrijkjes die door de Khmer werden

Standbeeld van Ramhamkaeng in Sukhothai

Standbeeld van Ramhamkaeng in Sukhothai

overheersd. Die Khmer noemden de Thai ‘Siam’ – wat letterlijk ‘gebruind’ betekent. Siam was dan ook de eerste naam voor het huidige Thailand. Onder aanvoering van Indraditya werden de Khmer in 1238 uit Sukhothai verdreven. Indraditya riep zichzelf daarop uit tot koning van Sukhothai. Na 41 jaar bewind van Indraditya, nam zijn zoon van 1279 tot 1298 de fakkel over: Ramhamkaeng. Hij slaagde er in om het koninkrijk van Sukhothai uit te breiden tot een gebied dat ongeveer overeenstemt met het huidige Thailand. Het nieuwe koninkrijk beleefde onder Ramhamkaeng een gouden tijdperk: hij introduceerde o.m. het Thaise alfabet, beëindigde de slavernij en stimuleerde de vrijhandel. Na de dood van Ramhamkaeng geraakte Sukhothai echter in verval. Zijn opvolgers slaagden er niet in om zijn bewind krachtdadig verder te zetten. Later (in 1438) zou Sukhothai zelfs helemaal verlaten worden en  4 eeuwen lang zou er niemand nog naar omkijken. Pas halverwege de 19de eeuw werd de stad herontdekt. Vandaag is het een populaire historische site aan de rand van het moderne Sukhothai.

 

Ayutthaya

In 1350 trok Ramathibodi vanuit Ayutthaya het laken naar zich toe: hij liep Sukhothai onder de voet en riep zich uit tot koning. Voor de ruim 400 jaar die daarop volgden zou Ayutthaya het nieuwe machtscentrum van Thailand blijven.

 

Thon Buri

In 1767 veroverden en vernielden de Birmanen Ayutthaya. Het is dankzij generaal Taksin dat Thailand verder is blijven bestaan: hij bracht een leger op de been en slaagde er in om de Birmanen uit Ayutthaya te verdrijven. Het zou echter nooit meer de hoofdstad van Thailand worden, want Taksin koos voor Thon Buri als nieuwe uitvalsbasis: een klein vissersdorpje aan de Chao Praya rivier, aan de overkant van het huidige Bangkok. Hij mag dan wel een goede militair geweest zijn, een goed leider is hij nooit geworden. Uiteindelijk werd hij in 1782 geëxecuteerd nadat hij waanzinnig verklaard werd. Hij had zichzelf immers uitgeroepen tot de reïncarnatie van Boeddha.

 

Rama IV

Rama IV

Bangkok

In 1782 kwam generaal Chakri aan de macht, die de hoofdstad verhuisde naar Rattanakosin, de plaats waar het huidige Bangkok ligt. Chakri werd gekroond tot Rama I, het begin van een dynastie die tot op vandaag verder bestaat. De erfgenamen van Rama I, en dan voornamelijk Rama IV en V, deden grote inspanningen om het land te moderniseren en om goede diplomatieke betrekkingen op te bouwen met de westerse mogendheden (vooral de Fransen en de Britten). Op die manier lukte het hen om Thailand als enige Zuidoost-Aziatische land niet te laten koloniseren.

 

Recente geschiedenis van Thailand

In 1932 werd er een geweldloze staatsgreep gepleegd waarbij de absolute monarchie werd omgevormd tot een constitutionele monarchie. In 1939 werd Siam officieel omgedoopt tot Thailand. In 1946 werd Rama IX koning, ook wel gekend als Bhumibol Adulyadej. Hij overleed op 13 oktober 2016.

Tijdens WOII duldde Thailand de bezetting door Japan en verklaarde het de oorlog aan de Geallieerden – hoewel de Thaise ambassadeur in de VS weigerde om de oorlogsverklaring in Washington af te leveren.

Vanaf de jaren 1950 tot het begin van de jaren 1970 kende Thailand een opeenvolging van militaire regeringen

die het land met harde hand leidden. In 1973 werd een studentenprotest door het militaire bewind neergeslaan, wat leidde tot een enorm bloedbad. Rama IX veroordeelde het bloedbad, en de militaire leiders vluchtten naar het buitenland. Na verkiezingen werd er een democratisch verkozen regering aangesteld, maar in 1976 nam het leger de controle weer over na een staatsgreep.

In 1988 kwamen er verkiezingen, gevolgd door een nieuwe militaire staatsgreep in 1991 en nieuwe verkiezingen in 1992. Dat was een keerpunt, want sindsdien heeft het leger zich niet meer gemengd bij verkiezingen of regeringsvormingen.

 

 

Laatste Superdeals