Beter dan kerstverlichting

Glimwormen zijn ongemeen fascinerende insecten. Wat velen niet weten, is dat Maleisië enkele van de beste plaatsen ter wereld heeft om die insecten aan het werk te zien. Een bijzonder spektakel, want ze geven niet alleen licht. Ze doen dat vaak ook nog eens mooi synchroon. Met z’n (honderd)duizenden gaan ze simultaan aan. En uit. En terug aan. En terug uit. En… enfin, je snapt het wel. Geen kerstverlichting die daar tegen op kan.

Glimwormen in MaleisiëGlimworm: what’s in a name?

Zijn het nu glimwormen, gloeiwormen of vuurvliegen? Alle drie, want het zijn synoniemen. Maar nogal ongelukkig gekozen synoniemen. Want glimwormen zijn noch wormen, noch vliegen. Het zijn eigenlijk kevers. Ze produceren geelgroen licht door middel van een biochemische reactie. Bioluminescentie heet dat dan met een duur woord.

 

Glimwormen in Maleisië

Maleisië heeft enkele van de beste plaatsen ter wereld om glimwormen te zien. Althans voorlopig toch nog. Want de habitat van deze gloeiwormen wordt bedreigd door de ontbossing. Die gebeurt in Maleisië op grote schaal om plaats te maken voor winstgevende palmolieplantages.

De beste plaats om de vuurvliegjes aan het werk te zien is Kuala Selangor, op een uur rijden van het centrum van Kuala Lumpur. Je kunt de beestjes het best in actie zien vanop het water. Bij het Firefly Park kun je daarvoor een boottrip boeken.

Daarnaast zijn er ook nog heel veel andere, niet uitgebate, plaatsen waar je de glimwormen kunt zien. Doorgaans is dat in mangroves en moerassen. Zo kun je er bijvoorbeeld zien in Kuching, op Borneo, in het Kuching Wetland National Park. Of in sommige mangroves in Langkawi. Eén van de beste plaatsen echter is in de regio van Perak, in het westen van Maleisië. Daar zijn rond Pulau Terong, Matang, Kuala Gula en Krian heel wat mangroves waar vuurvliegjes te vinden zijn. Deze regio is echter minder commercieel uitgebaat. Je zult dus zelf locals moeten aanspreken om booteigenaars te vinden die bereid zijn om je in het donker door de mangroves te varen. Niet de gemakkelijkste optie, maar wel de leukste. Want hier zul je niet tussen honderden andere toeristen door de mangrove varen.

 

Zelf kweken

Wil je zelf ook glimwormen bij jou thuis? Als sfeervolle kerstverlichting bijvoorbeeld? Dat kan. Je kunt ze namelijk zelf kweken. En dat doe je zo:

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply