Hang Son Doong: de grootste grot ter wereld

Hang Son Doong is niet zomaar een grot ergens in Vietnam. Het is de grootste grot ter wereld. Maar wat helemaal bijzonder is aan deze grot: hij werd nog maar heel recent ontdekt door speleologen. Alsof een bergbeklimmer plots een nieuwe Mount Everest zou ontdekken.

De grootste grot ter wereld

Hang Son Doong, de grootste grot ter wereld

Tot enkele jaren geleden ging de titel van grootste grot ter wereld nog naar Deer Cave, in Gunung Mulu National Park op Maleisisch Borneo. Maar Deer Cave werd vlotjes voorbijgestoken door Hang Son Doong. De grot van Hang Son Doong is ronduit indrukwekkend. Op de meeste plaatsen is ie minstens zo’n 80 meter hoog op 80 meter breed. Daar past dus gemakkelijk een appartementsblok in. Op sommige plaatsen zou ie zelfs zo groot zijn dat er een kleine wolkenkrabber in zou passen. Bovendien is Hang Son Doong ook nog eens kilometers lang. De grot is zo immens groot dat je er onder meer stalagmieten van wel 70 meter hoog en een mini-jungle vindt.

 

Hang Son Doong nog maar net ontdekt

Zo’n grote grot, daar kun je niet naast kijken. Of dat zou je toch denken. Hang Son Doong ligt diep verscholen in de jungle van het Phong Nha-Kẻ Bàng National Park, dicht tegen de grens met Laos. En hij werd pas in 1991 ontdekt door een local. Maar de locals hadden schrik van de grot. De ondergrondse rivier die door de grot loopt maakte immers een geluid die de Vietnamezen de stuipen op het lijf joeg. En dus bleef Hang Son Doong lang ongemoeid. Tot in 2009 een groep wetenschappers en speleologen van de British Cave Research Association een expeditie door de grot maakte om tot de vaststelling te komen dat Hang Son Doong niet zomaar een grot is, maar de grootste grot ter wereld.

 

Hang Son Doong bezoeken

Wie deze grootste grot ter wereld wil bezoeken, zullen we moeten teleurstellen. Het is immers geen ‘walk in the park’, zoals uit deze fascinerende video over een expeditie in Hang Son Doong blijkt:

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply