Het klimaat in Laos: wat is de beste reistijd?

Het klimaat in Laos wordt voor een groot stuk bepaald door de zuidwestmoesson. Die brengt behoorlijk wat neerslag met zich mee. Wil je het volledig droog houden tijdens je reis, dan kun je die periode beter vermijden.

Neerslag

De zuidwestmoesson voert van mei tot oktober neerslag over Laos aan. De meeste neerslag valt in het Annam-berggebied. Zoals in veel andere landen van Zuidoost-Azië regent het zelden de ganse dag door. Meestal zijn de buien hevig maar vrij kort. Op zich hoeft dit je niet tegen te houden om tijdens die periode door Laos te reizen. Maar hou er wel rekening mee dat het wegennet in nogal erbarmelijke staat verkeert. Tijdens het regenseizoen maken landverschuivingen die wegen nòg slechter. Je reistijden kunnen dan behoorlijk oplopen.

Temperatuur

De temperatuur varieert in functie van het seizoen. De warmste periode is maart-april. In de vlaktes in het zuiden wordt het dan gemakkelijk 38°C. Heet dus, heel heet. Kun je de hitte niet zo goed verdragen, dan kun je in Laos ook nog naar de bergen en de hoogvlaktes. Daar ligt de temperatuur het ganse jaar door zo’n 10°C lager dan in de laagvlaktes van het zuiden. In de bergen dalen de temperaturen overdag zelfs soms tot 15°C, wat wel erg fris is naar Zuidoost-Aziatische normen. Maar behalve in de bergen wordt het in Laos nooit koud. In Vientiane bijvoorbeeld zakt de temperatuur niet onder de 20°C.

Conclusie: beste reistijd

De beste reistijd is november tot februari. Je houdt het in die periode droog en het is dan nog niet te heet. Is de hitte geen probleem? Dan kun je ook nog in maart en april gaan. Als je in april gaat, kun je bovendien nog het Laotiaanse Nieuwjaar meepikken. Het enige (grote) nadeel van een trip naar Laos in maart en april (en ook nog een stuk in mei) is dat dit de ‘rookperiode‘ is. Boeren verbranden in deze tijd van het jaar hun velden om ze vruchtbaarder te maken en branden stukken bos af om nieuwe akkers te creëren. Het resultaat: rook. Véél rook. Hele steden en regio’s hangen onder een rookdeken. Dat belemmert niet alleen de prachtige vergezichten, erg gezond kan het volgens ons ook niet zijn.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply