Het klimaat in Vietnam: wat is de beste reistijd?

Het klimaat in Vietnam is verschillend in het noorden, de centrale kust, het zuiden en de centrale hooglanden. En omdat die verschillen erg groot kunnen zijn, is het quasi onmogelijk om dé beste reistijd voor heel Vietnam te bepalen. Er is hooguit een beste reistijd voor elk van die regio’s, en een al-bij-al-ok-reistijd voor heel Vietnam.

Het noorden

Temperatuur: de warmste periode is van mei tot september, met temperaturen tot wel 40°C. Als je hoger in de bergen gaat, ligt de temperatuur wel wat lager. In tegenstelling tot de rest van het land, zakt de temperatuur wel onder de 20°C. Dat gebeurt tussen december en februari. Reken op zo’n 18°C. Behalve in de bergen, want daar komt wel eens vorst aan de grond voor. En soms zelfs sneeuw.

Neerslag: de warmste periode is meteen ook de natste periode. Van mei tot september valt de meeste neerslag.

Beste reistijd: oktober, november en december zijn goede maanden om het noorden te bezoeken. Het is er dan zonnig, droog en niet al te warm.

De centrale kust

Temperatuur: het kwik zakt zelden onder de 20°C. Erg heet wordt het van juni tot augustus. Temperaturen van 40°C zijn dan zeker geen uitzondering.

Neerslag: zelfs binnen deze regio zijn er nog verschillen. Het regenseizoen duurt van november tot december in Nha Trang, maar in Hue en Da Nang duurt de regentijd langer: van september tot februari. Maar helemaal regenvrij is het hier nooit, want ook in het droge seizoen kan er een fikse bui vallen. Bovendien komen hier tyfoons voor. Het tyfoonseizoen duurt van augustus tot november.

Beste reistijd: maart, april, mei en juni, want dat is het droge seizoen en het tyfoonseizoen is dan nog niet begonnen. Kun je niet zo goed tegen de hitte, ga dan tussen maart en mei.

Het zuiden en de centrale hooglanden

Temperatuur: in het zuiden en de centrale hooglanden is het ganse jaar warm. Behalve ‘s nachts in de hooglanden zakt de temperatuur niet onder de 20°C. In de warmste maanden (maart, april, mei) kan het kwik zelfs richting 40°C gaan.

Neerslag: de regentijd is hier van mei tot november.

Beste reistijd: december, januari, februari, maart en april, want dan is het droog. Kun je niet goed tegen extreme hitte, ga dan tussen december en februari.

Het klimaat in Vietnam: beste reistijd voor heel het land

Als je het hele land wilt zien, dan zouden we december, januari, februari, maart en april aanraden. Gemiddeld gezien valt dan de minste regen over het ganse land. Regen lijkt ons een belangrijkere factor om je reis rond te plannen dan temperatuur. In het regenseizoen zijn afgelegen dorpen soms moeilijk of niet te bereiken omdat wegen weggespoeld zijn. Maar vooral: wie gaat nu graag op reis als het regent?

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply