Indonesië in het kort

Indonesië kort samengevat in enkele feiten en cijfers:

Hoofdstad: Jakarta, op het eiland Java.

Oppervlakte: Indonesië is ongeveer 1,9 miljoen km² groot en is daarmee het 15de grootste land ter wereld. Ter vergelijking: dat is 62 keer groter dan België en bijna 46 keer groter dan Nederland. En bijna 1 miljoen keer groter dan Monaco.
Indonesië bestaat uit meer dan 18000 (!) eilanden. Dat maakt van Indonesië de grootste archipel ter wereld.  Indonesië in het kort: vlag en kaart van Indonesië

Taal: het Indonesisch, ook wel gekend als Bahasa Indonesia, is de officiële taal. Maar daarnaast worden er meer dan 700 lokale talen gesproken, waaronder het Javaans en het Soendanees. Bahasa Indonesia is voor een groot stuk hetzelfde als het Maleis (bahasa melayu) dat ook in Maleisië en in Brunei wordt gesproken.

Bestuursvorm: Indonesië is een republiek met als staatshoofd Susilo Bambang Yudhoyono.

Bevolking: Indonesië heeft ongeveer 240 miljoen inwoners.

Etniciteit: er zijn ongeveer 300 verschillende etnische groepen in Indonesië, waarvan de Javanen het sterkst vertegenwoordigd zijn. Zij zijn goed voor 42% van alle Indonesiërs en zijn in cultureel en politiek opzicht de dominante bevolkingsgroep. Andere belangrijke bevolkingsgroepen zijn onder meer de Soendanezen, de Madoerezen en de Balinezen. Chinese Indonesiërs zijn een kleine bevolkingsgroep, maar zij spelen een belangrijke rol in de handel. Ze zijn vaak erg welgesteld en worden dan ook wel eens geviseerd door de andere etnische groepen. De regionale etniciteit wordt vaak sterk gecultiveerd, maar tegelijk is er toch wel een zeker nationaal gevoel.

Religie: er worden zes godsdiensten erkend in Indonesië: de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het confucianisme en het boeddhisme. De overgrote meerderheid van de Indonesiërs (88%) is moslim en daarmee is Indonesië het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld. Het populaire eiland Bali is een beetje apart: in tegenstelling tot alle andere eilanden, vind je er immers quasi geen moslims. Zo goed als alle Balinezen zijn hindoe.

Munteenheid:  in Indonesië betaal je me de Indonesische Rupiah, of kortweg IDR. Wen maar alvast aan grote bedragen, want 10 000 IDR  is slechts 0,8 EUR waard. Check best nog even de koers van de dag voor je vertrekt.

Telefooncode: bel je naar een Indonesisch nummer, vorm dan eerst +62.

Internet TLD: Indonesische sites eindigen steevast op .id

Tijdzone: Indonesië strekt zich van west naar oost uit over vele duizenden kilometers. Er zijn dan ook meerdere tijdzones, variërend tussen GMT+7 en GMT+9.

Verkeer: Indonesië is een vroegere kolonie van Nederland en dus zou je verwachten dat de Nederlanders rechts rijden zouden geïntroduceerd hebben. Helaas, de Britten hadden eerder al hun invloed laten gelden en dus rijden ze in Indonesië links.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply