Visum Indonesië: dit zijn de regels

Visum Indonesië

 

In juni 2015 zijn de regels om een visum voor Indonesië te verkrijgen versoepeld. Vroeger moest je als Nederlander of Belg een visum bij aankomst (visa on arrival) kopen van $35. Nu kan je (onder bepaalde voorwaarden) een gratis visum bij aankomst krijgen. Hiervoor hoef je dus niets te doen, mits je aan onderstaande voorwaarden voldoet.

VOORWAARDEN:

  • je verblijf mag niet langer dan 30 dagen duren.
  • je moet een retourticket of een vlucht naar een volgende bestemming kunnen voorleggen.
  • je paspoort moet nog minimum 6 maanden geldig zijn (vanaf de datum van aankomst in Indonesië) en zeker nog 1 blanco pagina hebben.
  • dit gratis visum kan niet verlengd worden en kan ook niet ingewisseld worden voor een ander visum.
  • dit visum is alleen verkrijgbaar als je het land binnenkomt en verlaat via één van de volgende (lucht)havens.

 

Wil je langer dan 30 dagen in Indonesië verblijven, dan heb je 2 mogelijkheden:

  • Je koopt een visum on arrival bij aankomst. Voor dit visum betaal je bij aankomst $35. Je kan dit visum eenmalig verlengen (met nog eens 30 dagen) bij de lokale immigratiekantoren en dan kost dit je nog eens $35. In totaal kan je dan 60 dagen in Indonesië verblijven.
  • Als je alles liever op voorhand regelt, dan kan je dit visum ook voor je vertrek aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag (voor Nederlanders) of bij de Indonesische Ambassade in Brussel (voor Belgen). Dit is in principe handiger dan het visum on arrival, omdat je het dan tussentijds niet meer ter plekke moet laten verlengen.

 

Ben je van plan om langer dan 60 dagen in Indonesië te verblijven of heb je een ander visum nodig dan een toeristenvisum, dan moet je sowieso op voorhand een visum aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag of bij de Indonesische Ambassade in Brussel.

 

Visum regels kunnen nogal snel veranderen. Wij proberen alles up-to-date te houden, maar raden toch aan om voor je vertrek sowieso nog eens contact op te nemen met de Nederlandse of Belgische ambassade en/of de luchtvaartmaatschappij. Zo vermijd je om voor onaangename verrassingen te staan en kan je zonder stress op vakantie vertrekken.

 

Let’s talk money! Over de reiskost in Indonesië, fooien en bankautomaten.

Je reiskost in Indonesië berekenen is niet altijd makkelijk met die grote bedragen

De reiskost in Indonesië ligt laag. Eten, openbaar vervoer en overnachtingen zijn er erg betaalbaar. Toch is er één factor waar je rekening moet mee houden: Indonesië is een archipel. Dat betekent dat je van eiland naar eiland kunt hoppen met de boot, wat best wel nog betaalbaar is. Maar wil je veel verschillende uithoeken van het land zien, dan is de kans groot dat je verschillende binnenlandse vluchten zult nemen. En dat kan aardig aantikken. LEES VERDER

Gezond op reis in Indonesië

Gezond op reis in Brunei: drink geen water van de kraan.

Tijdens je reis ziek worden kan een enorme domper op de vreugde zijn. Daarom is het aangewezen om je goed voor te bereiden en de nodige vaccinaties te laten zetten en de juiste medicatie mee te nemen. Wie gezond wil blijven op reis in Indonesië, neemt best enkele basisregels in acht: LEES VERDER

Indonesië: een veilige reisbestemming

De bomaanslagen op Bali in 2002 en 2005 en in Jakarta in 2003 en 2009 schrikken tot op vandaag nog heel wat toeristen af. Begrijpelijk, maar eigenlijk is dat niet echt nodig. Ondanks die aanslagen is Indonesië een betrekkelijk veilige reisbestemming. De terreurdreiging is duidelijk afgenomen. Aanslagen kunnen nog steeds voorkomen, maar is dat in een post-9/11 tijdperk niet gewoon overal ter wereld het geval?
Check vooraleer je vertrekt even het officiële reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een laatste stand van zaken. Vooral in Papoea kan het immers af en toe onrustig zijn.