De Irrawaddy dolfijn is één van de meest bijzondere en intrigerende dieren van Zuidoost-Azië. Maar deze vreemd uitziende dolfijn met zijn karakteristieke bolle kop, wordt helaas met uitsterven bedreigd. Maar gelukkig is er hoop…
De Irrawaddy dolfijn
De met uitsterven bedeigde Irrawaddy dolfijn is een bijzondere dolfijn. Hij ziet er een beetje anders uit dan de dolfijnen die je doorgaans kent. Het is dus geen gewone Flipper. Zijn rug en flanken zijn blauwgrijs en zijn buik lichtgrijs. Hij heeft lange, brede flippers een zeer beweeglijke, ronde kop waardoor hij er tegelijkertijd schattig en vreemd uitziet. Hij kan tot 2,8 meter lang worden en een gewicht van 150 kilo bereiken.
De Irrawaddy dolfijn is genoemd naar de Irrawaddy rivier, de belangrijkste rivier van Myanmar. De Irrawaddy dolfijn komt niet alleen daar voor, maar ook nog in enkele andere rivieren in Zuidoost-Azië, en je vindt ‘m soms zelfs in ondiepe kustwateren en mangroves. Het is dus een zoetwaterdolfijn die soms ook in zout water leeft. In Zuidoost-Azië vind je Irrawaddy dolfijnen in onder meer de Mekong, de Mahakam rivier, het Songkhlameer en de Santubong rivier.
Bedreigd
Net omdat deze dolfijnen meestal in rivieren voorkomen, worden ze met uitsterven bedreigd. Ze leven namelijk in nauw contact met de mens. In sommige gebieden is dit een voordeel voor de Irrawaddy dolfijnen. Zo helpen ze bijvoorbeeld om vissen in het net te jagen en krijgen ze daar achteraf een beloning voor van de lokale vissers. In bepaalde landen worden Irrawaddy dolfijnen bovendien gezien als heilige dieren. Maar het nauwe contact met de mensen is in vele gevallen ook een bedreiging voor deze dieren. Zo wordt er in de Mekong veel gevist met visnetten. Veel jonge dieren raken vast in de netten en sterven. Maar ook de zogenaamde “blast fishing” door de lokale vissers is erg schadelijk voor de Irrawaddy dolfijn. Hierbij worden explosieven gebruikt om gemakkelijker de vissen te kunnen vangen. Maar door de explosies verdwijnt ook een groot deel van de habitat van de dolfijnen en wordt het ecosysteem aangetast. Ook de vervuiling van de rivieren speelt een grote rol in de verminderde populatie. Onderzoekers hebben de laatste jaren 50 dolfijnen onderzocht die ze dood in de Mekong hebben aangetroffen. Bleek dat ze een grote hoeveelheid giftige stoffen in hun lichaam hadden zitten. Waarschijnlijk afkomstig van de mijnbouwactiviteiten langs de Mekong. Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar deze vervuiling om te voorkomen dat de populatie van de Irrawaddy dolfijn blijft verminderen.
Bescherming van de Irrawaddy dolfijn
WWF heeft in verschillende landen in Zuidoost-Azië projecten opgezet om de Irrawaddy dolfijn te beschermen. O.a. in Cambodja, Laos, de Filipijnen en Borneo. In Cambodja zijn er momenteel nog minder dan 100 dolfijnen. Daarom werkt WWF samen met de lokale overheid én de lokale bevolking om de Irrawaddy dolfijn te beschermen. In deze video toont WWF hoe ze in Cambodja de Irrawaddy dolfijn proberen te beschermen:
Beste plaatsen om de Irrawaddy dolfijn te spotten
Deze bijzondere dolfijn is onder meer te bewonderen in Kampi. Dat is een dorpje in het noordoosten van Cambodja op zo’n 15 kilometer van Kratie. Kampi wordt beschouwd als één van de beste plaatsen ter wereld om de Irrawaddy dolfijn te spotten.
In Maleisië is de Irrawaddy dolfijn te bewonderen in de Santubong rivier in Sarawak. Daarnaast kan je dit schattige dier onder meer in de Mahakam rivier in Indonesisch Borneo (Kalimantan) en het Songkhlameer in Thailand spotten. Ook op Don Khon, één van de bekendste eilanden van Si Phan Don in het zuiden van Laos is de Irrawaddy dolfijn te vinden. En uiteraard ook in de Irrawaddy rivier in Myanmar.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.