Een blik op de kaart van Cambodja

De kaart van Cambodja kun je grosso modo in 4 regio’s opdelen: het Noordwesten, het Oosten, de Mekong laagvlakte en het Zuidwesten. Prominent op de kaart zie je het Tonlé Sap meer, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië.

Cambodja heeft een oppervlakte van 181.035 km² en grenst in het oosten aan Vietnam, in het westen en noordwesten aan Thailand en in het noorden aan Laos. Cambodja heeft in het zuiden aan de Golf van Thailand een kustlijn van ruim 400 km lang.

 

Kaart van Cambodja

Kaart van Cambodja 

Noordwesten

Het Noordwesten is de meest toeristische regio van het land, hoewel zo goed als alle toerisme zich rond Siem Reap concentreert. Siem Reap is immers de stad van waaruit je Angkor Wat kunt bezoeken. Vanuit Siem Reap kun je ook het Tonlé Sap meer op. En van daar kun je per boot – eerst op het meer en dan op de Tonlé Sap rivier –  helemaal tot in Phnom Penh varen. Het Tonlé Sap meer en de Tonlé Sap rivier zijn vrij uniek. In het droge seizoen stroomt het water vanuit het meer via de Tonlé Sap rivier naar het zuiden, waar de Tonlé Sap samenvloeit in de Mekong en van daaruit vloeit het water verder naar de Mekong-delta. In het regenseizoen krijgt de Mekong echter zoveel water te verwerken dat het z’n overtollige water naar het noorden via de Tonlé Sap rivier afvoert naar het Tonlé Sap meer. Dat betekent dus dat de stroomrichting van de rivier in het regenseizoen omkeert.

Oosten

Dit is de regio van Cambodja ten oosten van de Mekong. Het is een meer afgelegen regio, die merkelijk minder toeristen over de vloer krijgt. Het is de regio van onder meer het Virachey National Park en de stad Kratie. Kratie is onder meer bekend omwille van de zoetwaterdolfijnen die je er kunt spotten.

Mekong laagvlakte

Dit is het hart van Cambodja. In deze regio ligt de hoofdstad Phnom Penh. Door overstromingen is dit gebied erg vruchtbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit de dichtstbevolkte regio van Cambodja is.

Zuidwesten

In het westen tot slot, vind je de regio die gekenmerkt wordt door de Cardomom en Elephant Mountains. Dit is niet alleen een regio met bergen, maar ook met prachtige stranden en paradijselijke kleine eilandjes die grotendeels nog toeristisch onontgonnen zijn.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply