Een blik op de kaart van Maleisië

Als je op de kaart van Maleisië kijkt, dan zie je dat het land uit twee delen bestaat. Enerzijds is er het Maleisisch schiereiland, ook wel West-Maleisië genoemd. En anderzijds is er nog het Maleisisch deel van Borneo, of Oost-Maleisië. Maleisisch Borneo wordt gevormd door Sabah en Sarawak.

Het Maleisisch schiereiland

Kaart van Maleisië

De kaart van Maleisië

Maleisië is in totaal 329.758 km² groot, waarvan het Maleisisch schiereiland 132.149 km² in beslag neemt. Het schiereiland grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore en bestaat uit 11 staten. Het wordt in het oosten omgeven door de Zuid-Chinese Zee en in het westen door de Straat van Malakka. Zo’n 85% van alle Maleisiërs woont op het Maleisisch schiereiland. Je kunt dit deel van Maleisië in drie grote regio’s opdelen.

Westkust

Dit is het meest ontwikkelde deel van Maleisië met de staten Kedah, Malakka, Negeri Sembilan, George Town, Perak, Perlis en Selangor. Dit is ook de regio van de twee federale territoria: Kuala Lumpur en Putrajaya.

In het noorden vind je aan de westkust ook de bekende en prachtige eilanden Penang en Langkawi.

Oostkust

Dit is de regio van de staten Kelantan, Pahan en Terengganu. Hier wonen meer traditionele moslims. Aan de oostkust vind je ook tal van paradijselijke eilandjes.

Zuiden

Het Zuiden bestaat uit 1 staat, namelijk Johor en heeft zowel een oost- als een westkust. Hier vind je de ene palmolie plantage na de andere.

Maleisisch Borneo

Oost-Maleisië is het Maleisische deel van Borneo dat ongeveer één derde van de totale oppervlakte van Borneo inneemt. De rest van Borneo bestaat uit Brunei en een het Indonesische deel van Borneo, ook wel Kalimantan genoemd. Het is een regio die vooral gekend is vanwege de bijna ondoordringbare jungle. Het bestaat uit twee staten: Sabah en Sarawak. Kota Kinabalu is de hoofdstad van Sabah en de grootste stad op dit deel van Borneo.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply