Een blik op de kaart van Singapore

Als je op de kaart van Singapore kijkt, dan ben je snel rond. Singapore is klein, heel klein. Op een wereldkaart is het maar een speldenknop groot. Op zo’n wereldkaart krijg je de indruk dat Singapore gewoon onderaan het vasteland van Maleisië bengelt, maar dat klopt niet.

Eiland(en)

Singapore is niet zomaar het einde van het vasteland van Maleisië. Het is eigenlijk een eiland, dat met twee bruggen wordt verbonden met Maleisië. De Straat van Johor scheidt Singapore van Maleisië. En eigenlijk is Singapore niet één eiland, maar zo’n 60 eilanden. Het merendeel van de bevolking woont op het grootste eiland, maar ook enkele van de kleinere eilanden zijn bewoond. Sommige daarvan zijn populaire vakantiebestemmingen, zoals bijvoorbeeld Sentosa of Pualau Ubin.

Het hoofdeiland is zo’n 42 km lang van oost naar west en 23 km van noord naar zuid.

 

Ligging in Zuidoost-AziëKaart van Singapore

Het is vooral de gunstige ligging van Singapore die aanvankelijk een belangrijke rol speelde in het ontstaan van het land. Het was destijds de ideale uitvalsbasis voor handel tussen het oosten en het westen. De ene helft van het jaar komen in Singapore de moessonwinden immers vanuit het oosten, en de andere helft van het jaar uit het westen. In tijden dat zeilschepen hét transportmiddel waren over lange afstanden, betekende dat dat de ene helft van het jaar schepen vanuit China kwamen en de andere helft van het jaar vanuit India en het Midden-Oosten. Op die manier is Singapore snel uitgegroeid tot een belangrijke spil in de handel tussen het oosten en het westen.

 

Stadstaat

Singapore is een stadstaat. Met andere woorden: het land is de stad is het land. De Singapore rivier doorkruist de stad van west naar oost. De stad zelf is onderverdeeld in wijken waarvan sommige wijken bepaald worden door de etniciteit van de inwoners. Zo is er Little India, Chinatown en Kampong Glam (de wijk met voornamelijk islamitische Maleisiërs en Arabieren). Andere belangrijke wijken zijn onder meer het Colonial District en Orchard Road, hét shoppingmekka.

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply