En jij dacht dat je een kutjob had?

Geef toe, je klaagt wel eens over je job. Je baas was in een slechte bui, de kopieermachine was nog maar eens kapot en tot overmaat van ramp was de cola-automaat leeg. Wat een kutdag! Maar wat moeten de zwavelmijnwerkers van Kawah Ijen dan wel niet denken? Voor zo goed als geen geld kruipen ze elke dag de Kawah Ijen vulkaan op om in stinkende en giftige dampen zwavel te ontginnen en met manden van 90 kilo en meer de vulkaan weer af te dalen.

Kawah Ijen

De vulkaan Kawah Ijen ligt vrij ver van de bewoonde wereld, maar trekt toch behoorlijk wat toeristen. Dat heeft alles te maken met het prachtige kratermeer en de betoverende, ja zelfs buitenaardse omgeving. Maar tijdens je beklimming richting het kratermeer zul je ook geconfronteerd worden met de honderden Indonesiërs die hun leven op het spel zetten om zwavel uit de krater te ontginnen. Zij beoefenen één van de zwaarste en gevaarlijkste jobs ter wereld. De fysieke belasting op deze mannen is immens. En bovendien is het een aanslag op hun gezondheid. De zwaveldampen die ze inademen zijn levensgevaarlijk. Ze overschrijden 40 keer de in westerse landen toegestane waarden.

Deze documentaire schetst een onthutsend beeld van de zwavelslaven van Kawah Ijen in Oost-Java. Wedden dat het je eigen kutjob een beetje in perspectief plaatst?

 

Praktische info Kawah Ijen

Kawah Ijen vind je in Oost-Java. Je geraakt er vanuit het dorpje Lucin, maar dan heb je zeker een terreinwagen nodig. De gemakkelijkste toegangsweg naar het kratermeer is echter vanuit Bondowoso. Tijdens je beklimming naar het kratermeer zul je de zwavelwerkers ongetwijfeld tegen komen. Als je hen wil fotograferen, vraag dan eerst toestemming. En het is geen slecht idee om hen een kleine fooi te geven voor een foto.

Kawah Ijen

Kawah Ijen (foto: Antonio Perez Rio)

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply