Het klimaat in Indonesië: wat is de beste reistijd?

Het klimaat in Indonesië is niet op alle eilanden hetzelfde. April tot oktober is op de meeste eilanden de beste periode, omdat dan de minste neerslag valt. Maar er zijn regionale verschillen.

De temperatuur is overal het ganse jaar min of meer constant, dus dat moet niet meteen een factor zijn bij het plannen van je reis. Wat het klimaat in Indonesië echter wel kenmerkt, is het voorkomen van een regenseizoen en een droog seizoen. Het zal je niet verbazen dat de meeste toeristen kiezen voor het droge seizoen. Maar ook het regenseizoen heeft zo z’n voordelen: je betaalt doorgaans een pak minder. En de buien zijn vaak hevig maar van korte duur, dus ze moeten niet meteen je ganse vakantie verpesten. Op sommige eilanden kan hevige regenval er wel voor zorgen dat bepaalde wegen moeilijk berijd- en bereisbaar zijn.

Het klimaat in Bali

Vanaf oktober tot april valt hier de meeste neerslag, met een piek in december en januari. Het regent dan wel niet elke dag en in Noord-Bali blijft het droger dan op de rest van het eiland. Juli is dan weer de droogste maand, maar ook de koelste. Toch haalt het kwik dan nog vlot zo’n 26°C. Bali bezoek je best van mei tot augustus.

Het klimaat in Irian Jaya

Papoea of Irian Jaya is nogal tricky: er is namelijk geen beste reistijd. Er zijn op Irian Jaya immers veel plaatselijke verschillen. In de bergen kan het er erg mistig en koud zijn, in de vlakten kan het dan weer zeer heet en vochtig zijn en kunnen er hevige buien vallen. De kans is klein dat je reis volledig droog verloopt.

Het klimaat in Java

Java bezoek je best tussen mei en augustus. In de bergachtige streken van West-Java valt de meeste neerslag, met een piek tussen november en maart. In Midden- en Oost-Java is het droger, zeker tussen mei en september.

Het klimaat in Kalimantan

In Kalimantan kan het hele jaar door neerslag vallen, maar in juli en augustus is dat iets minder dan tijdens de rest van het jaar. Dat is dan meteen ook de beste reistijd voor dit deel van Indonesië. Van oktober tot maart vermijd je Kalimantan beter, want dit zijn de maanden met de meeste neerslag.

Het klimaat in Molukken

De Molukken vormen een uitzondering op de rest van het land, want hier valt de meeste neerslag tussen april en augustus, die doorgaans de droogste maanden zijn in de rest van Indonesië. Hier is de beste reistijd september tot maart.

Het klimaat in Nusa Tenggara

Het westen van deze eilandengroep (Lombok, Sumbawa,West-Flores) bezoek je best tussen april en september en vermijd je beter in de regentijd tussen oktober en maart. Hoe meer je naar het oosten gaat, hoe droger het wordt. Die eilanden zijn droog van maart tot december. Voor de ganse eilandengroep is de beste reistijd van mei tot augustus.

Het klimaat in Sulawesi

In het midden van Sulawesi en in het noordelijke schiereiland valt de meeste neerslag. Het zuidelijke deel van het zuidelijke schiereiland en het zuidoostelijke schiereiland zijn het droogst. Voor het ganse eiland geldt mei tot oktober als beste reistijd.

Het klimaat in Sumatra

Sumatra bezoek je best tussen mei en september. Van november tot maart valt in Sumatra de meeste neerslag.

 

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply