Het klimaat in Maleisië: wat is de beste reistijd?

Het klimaat in Maleisië is tropisch: er zijn doorheen het jaar geen grote temperatuurschommelingen, maar het is er constant heet en vochtig. Hou ook rekening met de regionale verschillen in neerslag wanneer je je vakantie plant.

Constante temperatuur

In Maleisië is het constant heet en vochtig: verwacht het ganse jaar door temperaturen tussen de 23 en 35°C. Enkel in de bergen (de Cameron Highlands bijvoorbeeld) is het wat koeler en kunnen er iets grotere temperatuurschommelingen zijn.

Reg(en)ionale verschillen

Het is moeilijk om één beste reistijd voor gans Maleisië te bepalen, want er zijn heel wat regionale verschillen. Niet zozeer in temperatuur, maar wel in regenval.

Aan de westkust van het schiereiland zijn mei tot oktober de natste maanden. Aan de oostkust valt de meeste neerslag van september tot december. In Kuala Lumpur mag je dan weer in maart-april en september-november regen verwachten. In Borneo valt dan weer de meeste neerslag uit de lucht tussen november en februari.

Wil je het droog houden, dan zijn juni en juli de beste maanden voor de oostkust, januari en februari voor de westkust, april voor Sabah, en juni en juli voor Sarawak.

Hoogseizoenen

In Maleisië zijn er twee hoogseizoenen: de eerste keer is dat in december en januari. Dat valt samen met onze eindejaarsfeesten en Chinees Nieuwjaar.

Het tweede hoogseizoen loopt van juni tot half september. Maleisië wordt dan vooral druk bezocht door gezinnen uit het Midden-Oosten.

Ramadan

Hou er rekening mee dat Maleisië een moslimland is. Dat betekent dat het ritme er anders ligt tijdens de ramadan. Maar geen paniek: je zult zeker geen problemen hebben om tijdens de dag aan eten of drinken te geraken.

 

 

 

 

Laatste Superdeals

Leave a Reply